piątek, 31 sierpnia 2012

Kurczak z parmezanem oraz sałatka z fasolą kidney i sosem musztardowym.

Danie składające się tylko z dwóch części, które naprawdę może zrobić wrażenie na gościach. Kurczak jest lekki i chrupiący dzięki serowej panierce. Mieszanka różnych sałat i połączenie warzyw tworzy niezwykły bukiet smaków. Sos musztardowy dodaje całemu daniu pikanterii i bardziej wyrazistego charakteru.




Kurczak:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy ( dodatkowo jedna do posmarowania blachy )
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki parmezanu
  • sól i pieprz

Sałata:
  • 200 g mieszanki sałat ( rukola , sałata lodowa, cykoria endynia, sałata fryzyjska, sałata lollo sałata czerwona)
  • pół dużej cebuli
  • 300g konserwowej fasoli kidney czerwonej
  • 100g kukurydzy konserwowej
  • 250g pomidorków koktajlowych 

Sos do sałaty:
  •   2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • łyżka soku z cytryny
  • sól ,pieprz
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • świeży tymianek ( plus dodatkowo do podania )

Wykonanie.

Mięso:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki. Do miseczki wlać oliwę i obtoczyć w niej kurczaka. W drugiej miseczce wymieszać bułkę tartą, parmezan, szczyptę soli i pieprzu a następnie obtoczyć kurczaka. Blachę wysmarować łyżka oliwy, umieścić na niej kurczaka i wsadzić do piekarnika. Piec 20 minut, po 10 minutach należy przewrócić kurczaka na drugą stronę.

Sałata:
Sałaty umyć i włożyć do dużej miski. Cebulę pokroić w piórka i dodać do sałaty. Następnie do miski wrzucić fasolę, pokrojone na połówki pomidorki i całość dobrze wymieszać.

W miseczce miód zmieszać z oliwą, dodać szczyptę soli i pieprzu, musztardę, tymianek, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać wodę i znowu wymieszać.

Sałatę wraz z kurczakiem umieścić na talerzu i na końcu polać sałatę sosem.


Czas wykonania:  30 minut.

Ilość porcji z przepisu: 4.

Sałata z sosem:

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 33,6 g
~ tłuszcze 23,9 g
~ węglowodany 103,9 g
~ błonnik 26,4g

Kaloryczność całego przepisu : 724 kcal
Jedna porcja : 182 kcal


Kurczak:

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 102,4
~ tłuszcze 43,5
~ węglowodany 24,8
~ błonnik 2 g

Kaloryczność całego przepisu : 900 kcal
Jedna porcja : 225 kcal



W sumie jedna porcja sałatki
 razem z kurczakiem ma 406 kalorii.


Zapraszamy do komentowania ;)

Kurczak z parmezanem oraz sałatka z fasolą kidney i sosem musztardowym.

Danie składające się tylko z dwóch części, które naprawdę może zrobić wrażenie na gościach. Kurczak jest lekki i chrupiący dzięki serowej panierce. Mieszanka różnych sałat i połączenie warzyw tworzy niezwykły bukiet smaków. Sos musztardowy dodaje całemu daniu pikanterii i bardziej wyrazistego charakteru.




Kurczak:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy ( dodatkowo jedna do posmarowania blachy )
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki parmezanu
  • sól i pieprz

Sałata:
  • 200 g mieszanki sałat ( rukola , sałata lodowa, cykoria endynia, sałata fryzyjska, sałata lollo sałata czerwona)
  • pół dużej cebuli
  • 300g konserwowej fasoli kidney czerwonej
  • 100g kukurydzy konserwowej
  • 250g pomidorków koktajlowych 

Sos do sałaty:
  •   2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • łyżka soku z cytryny
  • sól ,pieprz
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • świeży tymianek ( plus dodatkowo do podania )

Wykonanie.

Mięso:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki. Do miseczki wlać oliwę i obtoczyć w niej kurczaka. W drugiej miseczce wymieszać bułkę tartą, parmezan, szczyptę soli i pieprzu a następnie obtoczyć kurczaka. Blachę wysmarować łyżka oliwy, umieścić na niej kurczaka i wsadzić do piekarnika. Piec 20 minut, po 10 minutach należy przewrócić kurczaka na drugą stronę.

Sałata:
Sałaty umyć i włożyć do dużej miski. Cebulę pokroić w piórka i dodać do sałaty. Następnie do miski wrzucić fasolę, pokrojone na połówki pomidorki i całość dobrze wymieszać.

W miseczce miód zmieszać z oliwą, dodać szczyptę soli i pieprzu, musztardę, tymianek, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać wodę i znowu wymieszać.

Sałatę wraz z kurczakiem umieścić na talerzu i na końcu polać sałatę sosem.


Czas wykonania:  30 minut.

Ilość porcji z przepisu: 4.

Sałata z sosem:

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 33,6 g
~ tłuszcze 23,9 g
~ węglowodany 103,9 g
~ błonnik 26,4g

Kaloryczność całego przepisu : 724 kcal
Jedna porcja : 182 kcal


Kurczak:

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 102,4
~ tłuszcze 43,5
~ węglowodany 24,8
~ błonnik 2 g

Kaloryczność całego przepisu : 900 kcal
Jedna porcja : 225 kcal



W sumie jedna porcja sałatki
 razem z kurczakiem ma 406 kalorii.


Zapraszamy do komentowania ;)

czwartek, 30 sierpnia 2012

Koktajl ananasowo - pomarańczowy z imbirową nutą.

Doskonały na upalne dni, lekki i orzeźwiający. Szczypta imbiru dodaje mu wyrazistego smaku i wzmacnia metabolizm.





  • 300 ml soku pomarańczowego ( z kartonu lub wyciskanego ze świeżych pomarańczy wraz z miąższem )
  • 2 średnie banany
  • 6 plastrów ananasa z puszki z całym sokiem.
  • Pół łyżeczki imbiru

Wykonanie:
Do blendera wlać sok pomarańczowy, dodać obrane banany i ananasa pokrojonego na cząstki razem z sokiem. Dodać imbir i miksować przez 30 sekund. Podawać w schłodzonych szklankach i plastrem ananasa.


Czas wykonania: 10 minut.

Ilość porcji z przepisu: 3 średniej wielkości szklanki

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 6,5 g
~ tłuszcze 1,7 g
~ węglowodany 146,5 g
~ błonnik 8,2 g

Kaloryczność całego przepisu : 614 kcal
Jedna szklanka : 204 kcal


Zapraszamy do komentowania :)

środa, 29 sierpnia 2012

Muffiny bananowo - miodowe z mąki pełnoziarnistej.

Bardzo proste i smaczne muffinki, wilgotne i niezwykle sycące. Kolejna propozycja dla miłośników bananowej nuty w deserach i przekąskach.





  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ szklanki cukru brązowego
  • ½ szklanki wiórków kokosowych ( plus do posypania )
  • 3 średnie banany
  • 1/3 szklanki miodu
  • ¼ szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować formę na muffiny razem z papilotkami.

Do jednej miski wsypać obydwie mąki, następnie proszek do pieczenia, cynamon, cukier oraz wiórki kokosowe. Dobrze wymieszać do połączenia się wszystkich składników. W drugiej banany zgnieść na miazgę ( np. przy pomocy tłuczka do ziemniaków ) następnie dodać jajka i wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Potem wlać kolejno: miód, olej oraz jogurt naturalny i znowu wymieszać.

Płynną masę wlać do miski z suchymi produktami, następnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji trzepaczką bądź mikserem na najniższych obrotach. Gdy ciasto będzie gładkie wlać je do papilotów. Masa powinna sięgać ¾ foremki. Na końcu posypać wiórkami i wstawić do piekarnika na czas 18 minut.

Po zakończeniu pieczenia wyjąc formę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, potem wyjąc gotowe babeczki.


Czas wykonania: około 35 minut.

Ilość porcji z przepisu: 17 babeczek.

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 55,8 g
~ tłuszcze 89,8 g
~ węglowodany 384,3 g
~ błonnik 30,4 g

Kaloryczność całego przepisu : 2490 kcal
Jeden muffin : 146 kcal


Zachęcamy do komentowania ;)



Muffiny bananowo - miodowe z mąki pełnoziarnistej.

Bardzo proste i smaczne muffinki, wilgotne i niezwykle sycące. Kolejna propozycja dla miłośników bananowej nuty w deserach i przekąskach.





  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ szklanki cukru brązowego
  • ½ szklanki wiórków kokosowych ( plus do posypania )
  • 3 średnie banany
  • 1/3 szklanki miodu
  • ¼ szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować formę na muffiny razem z papilotkami.

Do jednej miski wsypać obydwie mąki, następnie proszek do pieczenia, cynamon, cukier oraz wiórki kokosowe. Dobrze wymieszać do połączenia się wszystkich składników. W drugiej banany zgnieść na miazgę ( np. przy pomocy tłuczka do ziemniaków ) następnie dodać jajka i wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Potem wlać kolejno: miód, olej oraz jogurt naturalny i znowu wymieszać.

Płynną masę wlać do miski z suchymi produktami, następnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji trzepaczką bądź mikserem na najniższych obrotach. Gdy ciasto będzie gładkie wlać je do papilotów. Masa powinna sięgać ¾ foremki. Na końcu posypać wiórkami i wstawić do piekarnika na czas 18 minut.

Po zakończeniu pieczenia wyjąc formę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, potem wyjąc gotowe babeczki.


Czas wykonania: około 35 minut.

Ilość porcji z przepisu: 17 babeczek.

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 55,8 g
~ tłuszcze 89,8 g
~ węglowodany 384,3 g
~ błonnik 30,4 g

Kaloryczność całego przepisu : 2490 kcal
Jeden muffin : 146 kcal


Zachęcamy do komentowania ;)



wtorek, 28 sierpnia 2012

Pancakesy jabłkowo-cynamonowe.

To klasyczne amerykańskie śniadanie, jednak dzięki zastąpieniu maślanki mlekiem nabiera polskiego charakteru. Jabłka, rodzynki i cynamon to idealne połączenie do każdego wypieku, doskonale smakuje również w tym wydaniu.  



Składniki.
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g cukru pudru
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g rodzynek lub suszonej żurawiny


Wykonanie.

Masło rozpuścić w rondelku i pozostawić do wystygnięcia. W jednej misce zmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier brązowy i cynamon. Do drugiej miski wlać rozpuszczone masło, mleko, jajko, olejek i zmieszać do połączenia składników. Połączyć suche i płynne składniki do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obrać, pokroi w kostkę i dodać do ciasta, wymieszać. Odstawić na 15 minut, przykrywając ściereczką.


Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. Najlepiej około 20 centymetrowej, jeżeli takie nie posiadamy to pancakesy powinny mieć właśnie taką średnicę. Aby ciasto dobrze wyrosło, powinniśmy trzymać je na bardzo małym ogniu. Przewracać delikatnie gdy będą zarumienione i dobrze wyrośnięte. Podawać np. z jogurtem naturalnym lub konfiturą owocową czy miodem .




Czas wykonania: 30 minut.

Ilość porcji z przepisu: około 16 pancakesów

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 59,4 g
~ tłuszcze 36,4 g
~ węglowodany 432 g
~ błonnik 12,2 g

Kaloryczność całego przepisu : 2266 kcal
Jeden naleśnik: 151 kcal




Zapraszamy do komentowania ;)

Pancakesy jabłkowo-cynamonowe.

To klasyczne amerykańskie śniadanie, jednak dzięki zastąpieniu maślanki mlekiem nabiera polskiego charakteru. Jabłka, rodzynki i cynamon to idealne połączenie do każdego wypieku, doskonale smakuje również w tym wydaniu.  



Składniki.
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g cukru pudru
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g rodzynek lub suszonej żurawiny


Wykonanie.

Masło rozpuścić w rondelku i pozostawić do wystygnięcia. W jednej misce zmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier brązowy i cynamon. Do drugiej miski wlać rozpuszczone masło, mleko, jajko, olejek i zmieszać do połączenia składników. Połączyć suche i płynne składniki do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obrać, pokroi w kostkę i dodać do ciasta, wymieszać. Odstawić na 15 minut, przykrywając ściereczką.


Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. Najlepiej około 20 centymetrowej, jeżeli takie nie posiadamy to pancakesy powinny mieć właśnie taką średnicę. Aby ciasto dobrze wyrosło, powinniśmy trzymać je na bardzo małym ogniu. Przewracać delikatnie gdy będą zarumienione i dobrze wyrośnięte. Podawać np. z jogurtem naturalnym lub konfiturą owocową czy miodem .




Czas wykonania: 30 minut.

Ilość porcji z przepisu: około 16 pancakesów

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 59,4 g
~ tłuszcze 36,4 g
~ węglowodany 432 g
~ błonnik 12,2 g

Kaloryczność całego przepisu : 2266 kcal
Jeden naleśnik: 151 kcal




Zapraszamy do komentowania ;)

niedziela, 26 sierpnia 2012

Kruche ciasto z jabłkami i borówkami.

Ciasto do którego możemy włożyć praktycznie każde owoce i zawsze będzie równie smaczne. Idealna baza pod szarlotkę, gdy w domu mamy tylko jabłka i podstawowe produkty jak masło czy mąka. W wersji borówkowej idealnie sprawdza się w lecie, jest bardzo lekkie i nie za słodkie.







Składniki:

  • 125 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 280 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dużych jabłek
  • 300 g borówek
  • 70g cukru
  • zzestowana skórka z 1 cytryny
  • 50 ml wody
  • cukier brązowy do posypania

Wykonanie.

Owoce.
Jabłka obrać, pokroić na duże kawałki i wrzucić do średniej wielkości garnka. Skórkę z cytryny ściągnąć zesterem i dodać do jabłek. Na koniec wsypać cukier, wlać wodę i wymieszać. Gotować na małym ogniu około 10 minut aż jabłka zmiękną ale w dalszym ciągu pozostaną w całości. Potem dodać borówki i gotować jeszcze przez 2 minuty. Jeżeli w misce pojawi się zbyt wiele wody ( zależy od rodzaju jabłek) to należy owoce delikatnie odcedzić. Potem pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto.
W misce umieścić masło wraz z cukrem pudrem i miksować aż do uzyskania puszystej i gładkiej masy. Potem dodać całe jajko i olejek i znowu zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i zmiksować do pojawienia się grudek ciasta. Potem zagnieść ciasto ręką aż uformuje się jednolita kula. 1/3 uzyskanego ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Z pozostałą częścią powtórzyć czynność i obydwa kawałki pozostawić w lodówce na 30 minut aby stężały.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować dwie tortownice: odpowiednio 24 i 20 centymetrów.
Większą kulę ciasto jeszcze raz szybko zagnieść i umieścić w 24 centymetrowej tortownicy tak aby na obręczy wystawało około 2 centymetry ciasta. Pozostałą część rozwałkować na dnie 20 centymetrowej tortownicy ( gdyby ciasto bardzo się kleiło można dodać trochę mąki). Pokroić nożem całość na około centymetrowej grubości paski.
Wystudzone owoce wlać do większej tortownicy wypełnionej ciastem. Potem delikatnie odklejając paseczki ciasta z zgodnie z rozmiarem umieszczać je na wierzchu owoców tworząc szachownicę.
Całość posypać brązowym cukrem i włożyć na piekarnika. Piec przez 30. Po zakończeniu pieczenia pozostawić ciasto na 10 minut w obręczy potem podawać na ciepło..




Czas wykonania:  120 minut.

Ilość porcji z przepisu: 12 średniejwielkości kawałków.

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 39,9 g
~ tłuszcze 104,1 g
~ węglowodany 458,2g
~ błonnik 18,9g

Kaloryczność całego przepisu : 2893 kcal
Jeden kawałek : 241 kcal







Zapraszamy do komentowania :)


Kruche ciasto z jabłkami i borówkami.

Ciasto do którego możemy włożyć praktycznie każde owoce i zawsze będzie równie smaczne. Idealna baza pod szarlotkę, gdy w domu mamy tylko jabłka i podstawowe produkty jak masło czy mąka. W wersji borówkowej idealnie sprawdza się w lecie, jest bardzo lekkie i nie za słodkie.







Składniki:

  • 125 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 280 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dużych jabłek
  • 300 g borówek
  • 70g cukru
  • zzestowana skórka z 1 cytryny
  • 50 ml wody
  • cukier brązowy do posypania

Wykonanie.

Owoce.
Jabłka obrać, pokroić na duże kawałki i wrzucić do średniej wielkości garnka. Skórkę z cytryny ściągnąć zesterem i dodać do jabłek. Na koniec wsypać cukier, wlać wodę i wymieszać. Gotować na małym ogniu około 10 minut aż jabłka zmiękną ale w dalszym ciągu pozostaną w całości. Potem dodać borówki i gotować jeszcze przez 2 minuty. Jeżeli w misce pojawi się zbyt wiele wody ( zależy od rodzaju jabłek) to należy owoce delikatnie odcedzić. Potem pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto.
W misce umieścić masło wraz z cukrem pudrem i miksować aż do uzyskania puszystej i gładkiej masy. Potem dodać całe jajko i olejek i znowu zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i zmiksować do pojawienia się grudek ciasta. Potem zagnieść ciasto ręką aż uformuje się jednolita kula. 1/3 uzyskanego ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Z pozostałą częścią powtórzyć czynność i obydwa kawałki pozostawić w lodówce na 30 minut aby stężały.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować dwie tortownice: odpowiednio 24 i 20 centymetrów.
Większą kulę ciasto jeszcze raz szybko zagnieść i umieścić w 24 centymetrowej tortownicy tak aby na obręczy wystawało około 2 centymetry ciasta. Pozostałą część rozwałkować na dnie 20 centymetrowej tortownicy ( gdyby ciasto bardzo się kleiło można dodać trochę mąki). Pokroić nożem całość na około centymetrowej grubości paski.
Wystudzone owoce wlać do większej tortownicy wypełnionej ciastem. Potem delikatnie odklejając paseczki ciasta z zgodnie z rozmiarem umieszczać je na wierzchu owoców tworząc szachownicę.
Całość posypać brązowym cukrem i włożyć na piekarnika. Piec przez 30. Po zakończeniu pieczenia pozostawić ciasto na 10 minut w obręczy potem podawać na ciepło..




Czas wykonania:  120 minut.

Ilość porcji z przepisu: 12 średniejwielkości kawałków.

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 39,9 g
~ tłuszcze 104,1 g
~ węglowodany 458,2g
~ błonnik 18,9g

Kaloryczność całego przepisu : 2893 kcal
Jeden kawałek : 241 kcal







Zapraszamy do komentowania :)


piątek, 24 sierpnia 2012

Ciasto czekoladowe z owocami sezonowymi oraz polewą czekoladowo - rumową.

Proste w wykonaniu wilgotne ciasto czekoladowe. Bez polewy i owoców to szybki podwieczorek. Przy odrobinie pracy, dzięki owocom i rumowej polewie możemy stworzyć deser idealny na wyjątkowe okazje.






Ciasto:
  • 360 g mąki pszennej
  • kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 90 g kakao do wypieków
  • 260 g cukru pudru
  • 260 ml maślanki naturalnej
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii ( bądź migdału czy innego wybranego zapachu)

Polewa:
  • tabliczka czekolady gorzkiej 70 % ( bądź mlecznej ale ciasto będzie bardzo słodkie)
  • 30 ml śmietanki 30 %
  • ¼ szklanki rumu ( bądź innego likieru, który lubimy)
Ponadto:
* 200 gram borówek do dekoracji ( lub innych owoców sezonowych)


Wykonanie:
Przygotować tortownicę o obwodzie 22 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 stopni.

Masło rozpuścić na małym ogniu w rondelku, odstawić do ostygnięcia. Mąkę oraz kakao przesiać do dużej miski. Dodać sodę oraz cukier puder i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wlać kolejno: maślankę, roztrzepane wcześniej jajka, ostudzone masło oraz ekstrakt a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy. W misce z mąka zrobić w środku miejsce na płynna masę i wlać zawartość. Następnie miksować na najniższych obrotach do połączenia się składników. Potem na najwyższych obrotach około 3-4 minuty. Masę wlać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut. Co ważne, nie można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia gdyż ciasto nie urośnie. Po zakończeniu czasu, ciasto zostawić w wyłączonym piekarnik na 5 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i po kolejnych 5 minutach można zdjąć obręcz i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Gdy ciasto będzie już całkiem zimne w małym rondelku umieścić połamaną w kostki czekoladę razem ze śmietanką i likierem. Do większego garnka nalać wrzącej wody i ostawić na gaz. Do garnka z wodą wkładami rondelek i rozpuszczamy składniki w kąpieli wodnej. Ciągle mieszając, nie wolno dopuścić aby czekolada się ścięła. Gdy składniki utworzą jednolita masę wyjąc rondelek i wylać polewę na ciasto. Na końcu udekorować owocami. Ciasto umieścić w lodówce aby polewa zastygła.


Czas wykonania : około 2 godzin.

Ilość porcji z przepisu: 12 średniejwielkości kawałków.

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 99,9 g
~ tłuszcze 209 g
~ węglowodany 600
~ błonnik 19,2 g

Kaloryczność całego przepisu : 4770 kcal
Jeden kawałek : 397 kcal





Zachęcamy do komentowania;) 



Ciasto czekoladowe z owocami sezonowymi oraz polewą czekoladowo - rumową.

Proste w wykonaniu wilgotne ciasto czekoladowe. Bez polewy i owoców to szybki podwieczorek. Przy odrobinie pracy, dzięki owocom i rumowej polewie możemy stworzyć deser idealny na wyjątkowe okazje.






Ciasto:
  • 360 g mąki pszennej
  • kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 90 g kakao do wypieków
  • 260 g cukru pudru
  • 260 ml maślanki naturalnej
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii ( bądź migdału czy innego wybranego zapachu)

Polewa:
  • tabliczka czekolady gorzkiej 70 % ( bądź mlecznej ale ciasto będzie bardzo słodkie)
  • 30 ml śmietanki 30 %
  • ¼ szklanki rumu ( bądź innego likieru, który lubimy)
Ponadto:
* 200 gram borówek do dekoracji ( lub innych owoców sezonowych)


Wykonanie:
Przygotować tortownicę o obwodzie 22 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 stopni.

Masło rozpuścić na małym ogniu w rondelku, odstawić do ostygnięcia. Mąkę oraz kakao przesiać do dużej miski. Dodać sodę oraz cukier puder i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wlać kolejno: maślankę, roztrzepane wcześniej jajka, ostudzone masło oraz ekstrakt a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy. W misce z mąka zrobić w środku miejsce na płynna masę i wlać zawartość. Następnie miksować na najniższych obrotach do połączenia się składników. Potem na najwyższych obrotach około 3-4 minuty. Masę wlać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut. Co ważne, nie można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia gdyż ciasto nie urośnie. Po zakończeniu czasu, ciasto zostawić w wyłączonym piekarnik na 5 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i po kolejnych 5 minutach można zdjąć obręcz i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Gdy ciasto będzie już całkiem zimne w małym rondelku umieścić połamaną w kostki czekoladę razem ze śmietanką i likierem. Do większego garnka nalać wrzącej wody i ostawić na gaz. Do garnka z wodą wkładami rondelek i rozpuszczamy składniki w kąpieli wodnej. Ciągle mieszając, nie wolno dopuścić aby czekolada się ścięła. Gdy składniki utworzą jednolita masę wyjąc rondelek i wylać polewę na ciasto. Na końcu udekorować owocami. Ciasto umieścić w lodówce aby polewa zastygła.


Czas wykonania : około 2 godzin.

Ilość porcji z przepisu: 12 średniejwielkości kawałków.

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 99,9 g
~ tłuszcze 209 g
~ węglowodany 600
~ błonnik 19,2 g

Kaloryczność całego przepisu : 4770 kcal
Jeden kawałek : 397 kcal





Zachęcamy do komentowania;) 



Obsługiwane przez usługę Blogger.