niedziela, 30 września 2012

Tort cytrynowy.

Dzisiejsza propozycja naprawdę zachwyca zarówno smakiem jak i wyglądem. Niesamowita fuzja kolorów oraz dodatków może przyprawić o zawrót głowy. Biszkopt imbirowy jest bardzo gęsty i kleisty – idealnie równoważy się z musem cytrynowym. Warstwy z konfitury z czarnej porzeczki i musu prezentują się ( i smakują ) naprawdę wybornie. Tort pokryty jest kandyzowanym imbirem, wiórkami z białej czekolady i naturalnie słonymi pistacjami.                                                              Ten wypiek jest pracochłonny ale zapewniamy, że warto poświecić mu czas – na pewno nie będziecie zawiedzeni:)





Biszkopt:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 ¼ szklanki cukru
  • 5 łyżeczek imbiru w proszku
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 360 gram masła
  • 1 ¼ szklanki mleka 3,2 %
  • 2 ½ łyżki skórki z cytryny
  • 8 białek

Mus cytrynowy:
  • 7 jajek
  • 4 białka
  • szklanka soku z cytryny
  • 130 g niesolonego masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 ½ łyżki skórki z cytryny
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 3 łyżki cukru
  • 4 białka

Ponadto:
  • duży słoik dżemu lub konfitury z czarnych porzeczek
  • 2 łyżki imbiru kandyzowanego
  • ¼ szklanki pistacji
  • wiórki z białej czekolady


Wykonanie.

Mus (mus wykonujemy w dwóch częściach).


Całe jajka wraz z białkami ubijamy w misce, aż będą dobrze spienione.

W drugiej misce miksujemy sok z cytryny, masło i cukier aż utworzą gładką masę, a
następnie nakładamy ją na garnek z wrzącą wodą i mieszamy do momentu gdy cukier się rozpuści. Wyciągamy z wody i delikatnie mieszając łyżką wlewamy jajka. Gdy obie masy się połączą znowu nakładamy na miskę z wodą i ciągle mieszając ogrzewamy około 5 minut.
Dodajemy skórkę z cytryny i zostawiamy do ostudzenia. Mus musi stać w lodówce minimum 8 godzin, najlepiej zostawić go na noc w lodówce.


Biszkopt.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Przygotować dwie tortownice o szerokości 22 centymetry : dna wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, sól i imbir. Dodać masło i wyrobić rękami aż składniki się połącza. Potem dolać mleko oraz skórkę z cytryny i zmiksować. Następnie dodajemy 4 białka i miksujemy. Na koniec dodajemy pozostałe białka i znowu miksujemy. Powstałe ciasto przelewamy po równo do tortownic.

Pieczemy 45 minut. Po zakończeniu pieczenia, biszkopty trzymać w formach przez 10 minut, aż stężeją. Potem wyjmujemy, odrywamy papier i czekamy, aż będą kompletnie zimne.

Mus część druga.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia.

Białka ubić z cukrem aż będą sztywne ale nie suche.

Przygotowany wcześniej mus wyciągamy z lodówki i wlewamy do niego zimną, żelatynę, mieszając.
W dwóch partiach dodawać białka jajek, mieszając delikatnie aby nie opadły. Wstawić do lodówki na 10 minut aby stężał.

W tym czasie zimne biszkopty rozkrajamy na równe połówki, tak aby powstały 4 blaty.

W tortownicę z nałożoną obręczą wkładamy jeden biszkopt smarujemy go warstwa konfitury oraz ¼ musu. Czynność należyy powtórzyć z każdym blatem. Gotowy tort wkładamy do lodówki na minimum godzinę aby dobrze zastygł.

Na koniec ściągamy obręcz i dekorujemy pistacjami, kandyzowanym imbirem i czekoladą.



Czas wykonania: musimy wygospodarować wolny wieczór i popołudnie:)

Ilość porcji z przepisu: 16 średnich kawałków.

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 161,7 g
~ tłuszcze 460,3 g
~ węglowodany 1008,5 g
~ błonnik 12 g

Cały tort : 8767 kcal

Jeden kawałek : 548 kcal


Zapraszamy do komentowania:)

piątek, 28 września 2012

Sernik mocno czekoladowy.

Sernik i ciasto czekoladowe to chyba dwa najbardziej popularne ciasta. Gdy połączymy je w jedno wychodzi zabójczy deser, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom.  Ten sernik jest bardzo czekoladowy - w jego skład wchodzą tylko 2 łyżki kakao, a poza tym sama czekolada . Jako bazę używamy ciasteczek, również czekoladowych, które tworzą kruchy spód. Dzisiejsza propozycja jest naprawdę prosta w wykonaniu i zapewniam, że zrobi furorę wśród znajomych i rodziny – któż jest w stanie oprzeć się takiej dawce czekolady :)

 




Spód:
  • 250 g ciasteczek czekoladowych*
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 150 g roztopionego masła

Ser:

  • 250 g gorzkiej czekolady **
  • 155 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 750 g sera ***
  • 2 łyżki kakao do wypieków
  • 600 ml gęstej śmietany ( 12 lub 18 % )



*możemy użyć np. ciasteczek owsianych, pełnoziarnistych lub innych kruchych. Jeżeli chcemy by spód był ciemny wtedy 150 g masła roztapiamy z 50 g gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej.

**można użyć mlecznej , albo pół na pół z gorzką i mleczną.

*** ser music być bardzo kremowy żeby w cieście nie było grudek, więc można użyć sera gotowego na sernik bez żadnych dodatków, lub bardzo dobrze zmielić klasyczny ser biały.


Wykonanie.

Spód:

Ciasteczka rozgnieść na miazgę ( może by np. w blenderze). Dodać cynamon oraz roztopione masło i dokładnie wymieszać aż wszystko utworzy całość. Do tortownicy (24 centymetry) wsypaćciasteczkową mieszankę i bardzo dokładnie wyłożyć nią spód oraz boki ( około 4 centymetry w górę) dociskając płaską szklanką. Przygotowany spód włożyć na 30 minut do zamrażalnika, aby stężał.

Ser:

Piekarnik nagrzać do 160 stopni.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić aby przestygła. W międzyczasie w dużej misce ubić jajka z cukrem pudrem, około 5-7 minut, aby były puszyste.

Dodać ser i delikatnie zmiksować do połączenia.
Następnie wsypać kakao i wlać czekoladę i wymieszać drewnianą łyżką.
Na koniec doda śmietanę i wymieszać.

Tortownicę wyjąc z zamrażalnika i na ciasteczka wyłożyć całą masę serową.

Piec 60 minut. Po zakończeniu pieczenia pozostawić na 30 minut w otwartym piekarniku ( dzięki temu sernik nie popęka). Następnie wyjąc i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać kakao do wypieków. Sernik schłodzić minimum 2 godziny aby dobrze stężał.

Podawać solo lub z konfiturą wiśniową czy innymi ulubionymi dodatkami. 

~~ Przy krojeniu, aby sernik nie był "poszarpany" należy nóż zamoczyć we wrzątku, przetrzeć i pokroić. Taką czynność powtarzamy z każdym następnym kawałkiem.
 


Czas wykonania: 40 minut.

Ciasto gotowe: 4-5 godzin.

Ilość porcji z przepisu: 16 średnich kawałków.



Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 190 g
~ tłuszcze 396 g
~ węglowodany 410 g
~ błonnik 34 g

Cały sernik: 6006 kcal.
Jeden kawałek : 375 kcal



Zapraszamy do komentowania:)

Sernik mocno czekoladowy.

Sernik i ciasto czekoladowe to chyba dwa najbardziej popularne ciasta. Gdy połączymy je w jedno wychodzi zabójczy deser, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom.  Ten sernik jest bardzo czekoladowy - w jego skład wchodzą tylko 2 łyżki kakao, a poza tym sama czekolada . Jako bazę używamy ciasteczek, również czekoladowych, które tworzą kruchy spód. Dzisiejsza propozycja jest naprawdę prosta w wykonaniu i zapewniam, że zrobi furorę wśród znajomych i rodziny – któż jest w stanie oprzeć się takiej dawce czekolady :)

 




Spód:
  • 250 g ciasteczek czekoladowych*
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 150 g roztopionego masła

Ser:

  • 250 g gorzkiej czekolady **
  • 155 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 750 g sera ***
  • 2 łyżki kakao do wypieków
  • 600 ml gęstej śmietany ( 12 lub 18 % )



*możemy użyć np. ciasteczek owsianych, pełnoziarnistych lub innych kruchych. Jeżeli chcemy by spód był ciemny wtedy 150 g masła roztapiamy z 50 g gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej.

**można użyć mlecznej , albo pół na pół z gorzką i mleczną.

*** ser music być bardzo kremowy żeby w cieście nie było grudek, więc można użyć sera gotowego na sernik bez żadnych dodatków, lub bardzo dobrze zmielić klasyczny ser biały.


Wykonanie.

Spód:

Ciasteczka rozgnieść na miazgę ( może by np. w blenderze). Dodać cynamon oraz roztopione masło i dokładnie wymieszać aż wszystko utworzy całość. Do tortownicy (24 centymetry) wsypaćciasteczkową mieszankę i bardzo dokładnie wyłożyć nią spód oraz boki ( około 4 centymetry w górę) dociskając płaską szklanką. Przygotowany spód włożyć na 30 minut do zamrażalnika, aby stężał.

Ser:

Piekarnik nagrzać do 160 stopni.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić aby przestygła. W międzyczasie w dużej misce ubić jajka z cukrem pudrem, około 5-7 minut, aby były puszyste.

Dodać ser i delikatnie zmiksować do połączenia.
Następnie wsypać kakao i wlać czekoladę i wymieszać drewnianą łyżką.
Na koniec doda śmietanę i wymieszać.

Tortownicę wyjąc z zamrażalnika i na ciasteczka wyłożyć całą masę serową.

Piec 60 minut. Po zakończeniu pieczenia pozostawić na 30 minut w otwartym piekarniku ( dzięki temu sernik nie popęka). Następnie wyjąc i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać kakao do wypieków. Sernik schłodzić minimum 2 godziny aby dobrze stężał.

Podawać solo lub z konfiturą wiśniową czy innymi ulubionymi dodatkami. 

~~ Przy krojeniu, aby sernik nie był "poszarpany" należy nóż zamoczyć we wrzątku, przetrzeć i pokroić. Taką czynność powtarzamy z każdym następnym kawałkiem.
 


Czas wykonania: 40 minut.

Ciasto gotowe: 4-5 godzin.

Ilość porcji z przepisu: 16 średnich kawałków.



Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 190 g
~ tłuszcze 396 g
~ węglowodany 410 g
~ błonnik 34 g

Cały sernik: 6006 kcal.
Jeden kawałek : 375 kcal



Zapraszamy do komentowania:)

niedziela, 23 września 2012

Galette jabłkowe.


Banalnie prosty deser, idealny jako podwieczorek. Zrobienie galette nie zajmuje dużo czasu a ciasto wychodzi bardzo smaczne. Idealnie sprawdzi się jako lekka przekąska z małą zawartością cukru. Podawane na ciepło z lodami może osłodzić ponure, jesienne popołudnia.





Ciasto:

  • 220 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 170 g niesolonego masła
  • zimna woda

Owoce:

  • 700 g twardych jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • skórka z jednej cytryny
    cynamon do posypania
Wykonanie.

Ciasto:

Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i miksować aż się połączą. Potem dodawać po łyżce wody aż ciasto nie zlepi się w całość. Ciasto wyjąc na blat, zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę ( ciasto na galette może leżeć w lodówce do dwóch dni).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Owoce:

Jabłka obrać, pokroić na plasterki, wsypa do miski i wymieszać z cukrem i skórką, delikatnie aby się nie połamały.

Ciasto wyjąc z lodówki, lekko rozgnieść i włożyć pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia.
Rozwałkować na koło o średnicy mniej więcej 30 centymetrów. Usunąć papier z wierzchu.

Jabłka układać w duże koła zostawiając około 3 centymetry ciasta po bokach, które potem przyklejamy do owoców. Posypać cynamonem. 

Piec przez 20 minut lub do czasu aż jabłka i ciasto nie będą ładnie zarumienione.
Podawać lekko ciepłe z gałką lodów waniliowych.




Czas wykonania: 90 minut.
Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.



Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 35,8 g
~ tłuszcze 145,7 g
~ węglowodany 296,6 g
~ błonnik 19,1 g

Kaloryczność całego przepisu : 2521 kcal
Jeden kawałek : 315 kcal kcal.




Przepis bierze udział w:

 
Zapraszamy do komentowania:)


Galette jabłkowe.


Banalnie prosty deser, idealny jako podwieczorek. Zrobienie galette nie zajmuje dużo czasu a ciasto wychodzi bardzo smaczne. Idealnie sprawdzi się jako lekka przekąska z małą zawartością cukru. Podawane na ciepło z lodami może osłodzić ponure, jesienne popołudnia.





Ciasto:

  • 220 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 170 g niesolonego masła
  • zimna woda

Owoce:

  • 700 g twardych jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • skórka z jednej cytryny
    cynamon do posypania
Wykonanie.

Ciasto:

Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i miksować aż się połączą. Potem dodawać po łyżce wody aż ciasto nie zlepi się w całość. Ciasto wyjąc na blat, zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę ( ciasto na galette może leżeć w lodówce do dwóch dni).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Owoce:

Jabłka obrać, pokroić na plasterki, wsypa do miski i wymieszać z cukrem i skórką, delikatnie aby się nie połamały.

Ciasto wyjąc z lodówki, lekko rozgnieść i włożyć pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia.
Rozwałkować na koło o średnicy mniej więcej 30 centymetrów. Usunąć papier z wierzchu.

Jabłka układać w duże koła zostawiając około 3 centymetry ciasta po bokach, które potem przyklejamy do owoców. Posypać cynamonem. 

Piec przez 20 minut lub do czasu aż jabłka i ciasto nie będą ładnie zarumienione.
Podawać lekko ciepłe z gałką lodów waniliowych.




Czas wykonania: 90 minut.
Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.



Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 35,8 g
~ tłuszcze 145,7 g
~ węglowodany 296,6 g
~ błonnik 19,1 g

Kaloryczność całego przepisu : 2521 kcal
Jeden kawałek : 315 kcal kcal.




Przepis bierze udział w:

 
Zapraszamy do komentowania:)


sobota, 22 września 2012

Zielony wrap z jajem.



Wrapy mogą kojarzyć się z McDonaldem bądź innym fast foodem, tłustym kurczakiem i
majonezem . Jednak jeżeli zrobimy takiego wrapa z mąki pełnoziarnistej a w środku znajdą się wartościowe składniki to z bomby kalorycznej zmienia się pożywną kolację bądź przekąskę.
Nasza propozycja składa się z zielonych warzyw jak sałata czy szpinak czyli źródła błonnika, oliwy która wprowadzi do dania niezbędne i zdrowe tłuszcze oraz jajka za którym kryje się białko. Taki zestaw składników zapewni naszemu organizmowi mnóstwo energii. To danie jest bardzo zdrowe i smaczne. Jeżeli zaserwujemy takie wrapy gościom lub przyjaciołom na pewno będą pod wrażeniem (dla mężczyzn lub mięsożerców można jajko zastąpić kurczakiem pieczonym lub smażonym).





Tortille:
  • 45 g mąki pełnoziarnistej
  • 45 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka masła
  • 60 ml wody

Nadzienie:
  • pęczek świeżego szpinaku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g pestek dyni lub orzechów włoskie
  • 4 jajka
  • 4 liście ulubionej sałaty ( maślana, karbowana, lodowa itp.)
  • ogórek, pomidor ( możemy dać jakiekolwiek ulubione warzywa)
  • suszone pomidory , 1 mały słoik

Wykonanie.

Tortille:

Obydwie mąki wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać mało i ugniatać rękami aż się połączą. Potem wlać wodę i ugniatać ciasto aż uformuje się w kulę. Gotowe ciasto podzielić na 4 mniejsze kulki. Blat posypać mąką i każdą kulę osobno rozwałkowywać i formować okrągłe placki.
Im większe i cieńsze tym więcej będziemy mogli włożyć do środka.
Duża patelnię mocno rozgrzać i piec na niej placki. Bez tłuszczu, przewracać kiedy nabiorą lekko złotego koloru

Nadzienie:

Aby przygotować pesto należy umyć dokładnie liście i wrzucić je na patelnię, do momentu kiedy zwiędną. Potem dokładnie odcisnąć z wody i wrzucić do blendera. Ząbki czosnku pokroić w grube paski i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać dynie lub orzechy i chwile podsmażać, tak aby czosnek nie sczerniał. Potem wszystko dodać do szpinaku i zmiksować na pesto.
Na patelni zrobić jajko sadzone, najlepiej przysmażyć je z obu stron, chyba, że ktoś preferuje płynne żółtko.
Wszystkie warzywa umyć i pokroić.


Placki posmarować pesto, dodać jajko i ulubione warzywa. Zawinąć i podawać:)


Czas wykonania: 40 minut.

Ilość porcji z przepisu: 4 wrapy.



1 tortilla: 89 kcal.

1 porcja pesto: 95 kcal.

1 jajko: 78 kcal.

Całość : 262 kcal (plus warzywa które preferujemy).

Przepis bierze udział w Zapraszamy do komentowania:)

Zielony wrap z jajem.



Wrapy mogą kojarzyć się z McDonaldem bądź innym fast foodem, tłustym kurczakiem i
majonezem . Jednak jeżeli zrobimy takiego wrapa z mąki pełnoziarnistej a w środku znajdą się wartościowe składniki to z bomby kalorycznej zmienia się pożywną kolację bądź przekąskę.
Nasza propozycja składa się z zielonych warzyw jak sałata czy szpinak czyli źródła błonnika, oliwy która wprowadzi do dania niezbędne i zdrowe tłuszcze oraz jajka za którym kryje się białko. Taki zestaw składników zapewni naszemu organizmowi mnóstwo energii. To danie jest bardzo zdrowe i smaczne. Jeżeli zaserwujemy takie wrapy gościom lub przyjaciołom na pewno będą pod wrażeniem (dla mężczyzn lub mięsożerców można jajko zastąpić kurczakiem pieczonym lub smażonym).





Tortille:
  • 45 g mąki pełnoziarnistej
  • 45 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka masła
  • 60 ml wody

Nadzienie:
  • pęczek świeżego szpinaku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g pestek dyni lub orzechów włoskie
  • 4 jajka
  • 4 liście ulubionej sałaty ( maślana, karbowana, lodowa itp.)
  • ogórek, pomidor ( możemy dać jakiekolwiek ulubione warzywa)
  • suszone pomidory , 1 mały słoik

Wykonanie.

Tortille:

Obydwie mąki wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać mało i ugniatać rękami aż się połączą. Potem wlać wodę i ugniatać ciasto aż uformuje się w kulę. Gotowe ciasto podzielić na 4 mniejsze kulki. Blat posypać mąką i każdą kulę osobno rozwałkowywać i formować okrągłe placki.
Im większe i cieńsze tym więcej będziemy mogli włożyć do środka.
Duża patelnię mocno rozgrzać i piec na niej placki. Bez tłuszczu, przewracać kiedy nabiorą lekko złotego koloru

Nadzienie:

Aby przygotować pesto należy umyć dokładnie liście i wrzucić je na patelnię, do momentu kiedy zwiędną. Potem dokładnie odcisnąć z wody i wrzucić do blendera. Ząbki czosnku pokroić w grube paski i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać dynie lub orzechy i chwile podsmażać, tak aby czosnek nie sczerniał. Potem wszystko dodać do szpinaku i zmiksować na pesto.
Na patelni zrobić jajko sadzone, najlepiej przysmażyć je z obu stron, chyba, że ktoś preferuje płynne żółtko.
Wszystkie warzywa umyć i pokroić.


Placki posmarować pesto, dodać jajko i ulubione warzywa. Zawinąć i podawać:)


Czas wykonania: 40 minut.

Ilość porcji z przepisu: 4 wrapy.



1 tortilla: 89 kcal.

1 porcja pesto: 95 kcal.

1 jajko: 78 kcal.

Całość : 262 kcal (plus warzywa które preferujemy).

Przepis bierze udział w Zapraszamy do komentowania:)

Zielony wrap z jajem.



Wrapy mogą kojarzyć się z McDonaldem bądź innym fast foodem, tłustym kurczakiem i
majonezem . Jednak jeżeli zrobimy takiego wrapa z mąki pełnoziarnistej a w środku znajdą się wartościowe składniki to z bomby kalorycznej zmienia się pożywną kolację bądź przekąskę.
Nasza propozycja składa się z zielonych warzyw jak sałata czy szpinak czyli źródła błonnika, oliwy która wprowadzi do dania niezbędne i zdrowe tłuszcze oraz jajka za którym kryje się białko. Taki zestaw składników zapewni naszemu organizmowi mnóstwo energii. To danie jest bardzo zdrowe i smaczne. Jeżeli zaserwujemy takie wrapy gościom lub przyjaciołom na pewno będą pod wrażeniem (dla mężczyzn lub mięsożerców można jajko zastąpić kurczakiem pieczonym lub smażonym).





Tortille:
  • 45 g mąki pełnoziarnistej
  • 45 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka masła
  • 60 ml wody

Nadzienie:
  • pęczek świeżego szpinaku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g pestek dyni lub orzechów włoskie
  • 4 jajka
  • 4 liście ulubionej sałaty ( maślana, karbowana, lodowa itp.)
  • ogórek, pomidor ( możemy dać jakiekolwiek ulubione warzywa)
  • suszone pomidory , 1 mały słoik

Wykonanie.

Tortille:

Obydwie mąki wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać mało i ugniatać rękami aż się połączą. Potem wlać wodę i ugniatać ciasto aż uformuje się w kulę. Gotowe ciasto podzielić na 4 mniejsze kulki. Blat posypać mąką i każdą kulę osobno rozwałkowywać i formować okrągłe placki.
Im większe i cieńsze tym więcej będziemy mogli włożyć do środka.
Duża patelnię mocno rozgrzać i piec na niej placki. Bez tłuszczu, przewracać kiedy nabiorą lekko złotego koloru

Nadzienie:

Aby przygotować pesto należy umyć dokładnie liście i wrzucić je na patelnię, do momentu kiedy zwiędną. Potem dokładnie odcisnąć z wody i wrzucić do blendera. Ząbki czosnku pokroić w grube paski i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać dynie lub orzechy i chwile podsmażać, tak aby czosnek nie sczerniał. Potem wszystko dodać do szpinaku i zmiksować na pesto.
Na patelni zrobić jajko sadzone, najlepiej przysmażyć je z obu stron, chyba, że ktoś preferuje płynne żółtko.
Wszystkie warzywa umyć i pokroić.


Placki posmarować pesto, dodać jajko i ulubione warzywa. Zawinąć i podawać:)


Czas wykonania: 40 minut.

Ilość porcji z przepisu: 4 wrapy.



1 tortilla: 89 kcal.

1 porcja pesto: 95 kcal.

1 jajko: 78 kcal.

Całość : 262 kcal (plus warzywa które preferujemy).

Przepis bierze udział w Zapraszamy do komentowania:)

czwartek, 20 września 2012

Carbonara – zdrowsza wersja.


Dziś jako idealny obiad proponujemy niskokaloryczną wersję Carbonary. W tym wydaniu z cukinią smażoną na oliwie wraz z czosnkiem i kurczakiem. To danie jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, dzięki jajku zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze prócz witaminy C , którą uzupełnia cukinia. Ta propozycja może służyć jako wzorcowy posiłek ze względu na to, że ma w sobie białka oraz węglowodany proste i złożone. Idealne dla wielbicieli makaronów i zdrowej kuchni.






  • 80 g makaronu spaghetti
  • 1 jajko
  • 100 g kurczaka
  • 200 g cukinii
  • 2 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garść świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Kurczaka pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć na połowie oliwy. Zdjąć z patelni.
Cukinie pokroić w cienkie plastry, następnie pokroić na trójkąty.

Makaron wrzucić do wrzącej wody i gotować aż będzie al dente*.

Czosnek drobno posiekać, podsmażyć na pozostałej oliwie, dodać kawałki cukinii i smażyć aż będzie miękka i zarumieniona. W tym czasie roztrzepać jajko.

Gdy cukinia będzie już gotowa dodać kurczaka, posiekaną bazylię i wymieszać.

Makaron al dente wyjąc z wody i wrzucić prosto na patelnię do pozostałych składników. Całość smażyć około 2-3 minut. Zdjąć patelnię z gazu, wlać jajko i ciągle mieszać aż całość utworzy gęsty sos. Aby sos był bardziej kremowy można dodać łyżkę stołową wody w której gotowaliśmy makaron, zaraz po wlaniu jajka.

Podawać gorący z listkami bazylii i opcjonalnie z odrobiną parmezanu.

*Makaron musi być al dente, więc trzeba go dobrze pilnować. Z racji tego, że makaron wyciągamy prosto z wrzątku na patelnię pracę, trzeba dobrze rozłożyć czas gotowania.


Czas wykonania: 30 minut.

Ilość porcji z przepisu: 1.

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 43,1 g
~ tłuszcze 17,1 g
~ węglowodany 61,1 g
~ błonnik 7 g

Jedna porcja ( bez parmezanu ) : 565 kcal.


Czy Wy też staracie się „odchudzać” ciężkie dania, jeżeli tak to na jakie sposoby :) Może macie swoje ulubione składniki, które dodajecie do carbonary lub spaghetti ?




Przepis bierze udział w
Zapraszamy do komentowania :)

Carbonara – zdrowsza wersja.


Dziś jako idealny obiad proponujemy niskokaloryczną wersję Carbonary. W tym wydaniu z cukinią smażoną na oliwie wraz z czosnkiem i kurczakiem. To danie jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, dzięki jajku zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze prócz witaminy C , którą uzupełnia cukinia. Ta propozycja może służyć jako wzorcowy posiłek ze względu na to, że ma w sobie białka oraz węglowodany proste i złożone. Idealne dla wielbicieli makaronów i zdrowej kuchni.






  • 80 g makaronu spaghetti
  • 1 jajko
  • 100 g kurczaka
  • 200 g cukinii
  • 2 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garść świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Kurczaka pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć na połowie oliwy. Zdjąć z patelni.
Cukinie pokroić w cienkie plastry, następnie pokroić na trójkąty.

Makaron wrzucić do wrzącej wody i gotować aż będzie al dente*.

Czosnek drobno posiekać, podsmażyć na pozostałej oliwie, dodać kawałki cukinii i smażyć aż będzie miękka i zarumieniona. W tym czasie roztrzepać jajko.

Gdy cukinia będzie już gotowa dodać kurczaka, posiekaną bazylię i wymieszać.

Makaron al dente wyjąc z wody i wrzucić prosto na patelnię do pozostałych składników. Całość smażyć około 2-3 minut. Zdjąć patelnię z gazu, wlać jajko i ciągle mieszać aż całość utworzy gęsty sos. Aby sos był bardziej kremowy można dodać łyżkę stołową wody w której gotowaliśmy makaron, zaraz po wlaniu jajka.

Podawać gorący z listkami bazylii i opcjonalnie z odrobiną parmezanu.

*Makaron musi być al dente, więc trzeba go dobrze pilnować. Z racji tego, że makaron wyciągamy prosto z wrzątku na patelnię pracę, trzeba dobrze rozłożyć czas gotowania.


Czas wykonania: 30 minut.

Ilość porcji z przepisu: 1.

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 43,1 g
~ tłuszcze 17,1 g
~ węglowodany 61,1 g
~ błonnik 7 g

Jedna porcja ( bez parmezanu ) : 565 kcal.


Czy Wy też staracie się „odchudzać” ciężkie dania, jeżeli tak to na jakie sposoby :) Może macie swoje ulubione składniki, które dodajecie do carbonary lub spaghetti ?




Przepis bierze udział w
Zapraszamy do komentowania :)
Obsługiwane przez usługę Blogger.