poniedziałek, 28 stycznia 2013

Kremowy tort.


Ciasto jest najlepsze jako prezent niespodzianka. Chyba nie znam nikogo kto nie ucieszył by się na jego widok i na pewno nie trafi do działu „nieudane prezenty” na allegro:). Ja ten właśnie tort sprezentowałam z okazji urodzin i wszyscy obecni byli zachwyceni. Pomimo, że było to zaledwie kilka godzin temu to po torcie ani śladu. Bazą tego wypieku jest klasyczne ciasto biszkoptowe. Masa dosłownie rozpływa się w ustach: połączenie wanilii, budyniu, serka i bitej śmietany. Całość udekorowałam malinami. Jako dekorację można użyć praktycznie każdych owoców, będą smakować równie dobrze.






Przygotowanie:60 minut.
Pieczenie: 45 minut.
Gotowe do podania:około 5 godzin.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao do wypieków
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki letniej wody
  • szczypta soli
Krem:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 300 ml mleka
  • 1 budyń wanilinowy
  • 2 laski wanilii
  • 300 g serka philadelphia lub innego kremowego
  • 150 g malin

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Oddzielić żółtka od białek. W dużej misce ubić białka ze szczyptą soli. Kiedy już będą sztywne dodać cukier i miksować do połączenia. Potem dodawać żółtka i wodę cały czas miksując. Odstawić gotową pianę. W drugiej misce wymieszać proszek do pieczenia, mąkę i kakao. Dodawać do piany po 1/3 mieszanki ( najlepiej ją przesiać). Mieszać drewnianą łyżka do połączenia. Gotowy biszkopt przelać do tortownicy. Piec 40 minut lub do suchego patyczka. Studzi najpierw przy otwartych drzwiach piekarnika potem luzem.

Zagotować ¾ mleka. W pozostałym mleku rozpuścić budyń. Gdy mleko będzie wrzeć, wlać rozpuszczony budyń i cały czas mieszać, aż do zagotowania. Odstawić do ostygnięcia.

W dużej misce ubić na sztywno śmietanę. Gdy już będzie sztywna dodać cukier i ubijać do połączenia składników. Przygotowaną śmietanę włożyć do lodówki.

Kiedy budyń będzie już zimny zmiksować go z serkiem. Dodać wanilię oraz śmietanę i zmiksować do połączenia (niezbyt długo). Włożyć do lodówki.

Kiedy biszkopt będzie już zimny przekroić go na trzy równe części. Przełożyć gotowym kremem i udekorować owocami. Ciasto trzymać minimum 3 godziny w lodówce przed podaniem.

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Pudding cream cake.



Preparation: 60minutes.
Baking: 45 minutes.
All ready: 5 hours.

Serves:12 pieces.

Sponge cake:
  • 5 eggs
  • 5 tbsp caster sugar
  • 3 tbsp all purpose flour
  • 2 tbsp baking cocoa powder
  • 1 tsp baking powder
  • 2 tbsp warm water
  • a pinch of salt
Cream:
  • 300 ml whipping cream
  • 5 tbsp caster sugar
  • 300 ml milk
  • 1 package instant pudding
  • 2 vanilla sticks
  • 300 g cream cheese
  • 150 g raspberries

Directions:

Preheat the oven to 170C. Line the bottom of 21 cm round baking pan witch parchment paper.

Separate the whites from the yolks. Beat the eggs with a pinch of salt until it's stiff. Then add the sugar and beat till stiff and shiny. Then add the yolks and water and mix until well combined.

In the second bowl stiff the flour, cocoa, baking powder. Them mix. Stir in to the egg mix. When it's well combined transfer it to the pan. Bake for 40 minutes.

Heat the ¾ of the milk. The rest mix with the pudding powder. When milk is hot add the mix and stir until well combined and thick. Set aside to chill.

Ina a big bowl beat the cream. When it's stiff ad the sugar and beat until well combined. Set aside to the fridge. When the pudding is cold add cream cheese and vanilla, and mix. Lastly stir in the whipped cream. Set aside to the fridge.

When the sponge cake is cold separate it into 3 pieces. Spread the cream and decorate with the raspberries. Cake have to stay in the fridge at least 4 hours before serving. 
 




Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)




Kremowy tort.


Ciasto jest najlepsze jako prezent niespodzianka. Chyba nie znam nikogo kto nie ucieszył by się na jego widok i na pewno nie trafi do działu „nieudane prezenty” na allegro:). Ja ten właśnie tort sprezentowałam z okazji urodzin i wszyscy obecni byli zachwyceni. Pomimo, że było to zaledwie kilka godzin temu to po torcie ani śladu. Bazą tego wypieku jest klasyczne ciasto biszkoptowe. Masa dosłownie rozpływa się w ustach: połączenie wanilii, budyniu, serka i bitej śmietany. Całość udekorowałam malinami. Jako dekorację można użyć praktycznie każdych owoców, będą smakować równie dobrze.





Przygotowanie:60 minut.
Pieczenie: 45 minut.
Gotowe do podania:około 5 godzin.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao do wypieków
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki letniej wody
  • szczypta soli
Krem:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 300 ml mleka
  • 1 budyń wanilinowy
  • 2 laski wanilii
  • 300 g serka philadelphia lub innego kremowego
  • 150 g malin

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Oddzielić żółtka od białek. W dużej misce ubić białka ze szczyptą soli. Kiedy już będą sztywne dodać cukier i miksować do połączenia. Potem dodawać żółtka i wodę cały czas miksując. Odstawić gotową pianę. W drugiej misce wymieszać proszek do pieczenia, mąkę i kakao. Dodawać do piany po 1/3 mieszanki ( najlepiej ją przesiać). Mieszać drewnianą łyżka do połączenia. Gotowy biszkopt przelać do tortownicy. Piec 40 minut lub do suchego patyczka. Studzi najpierw przy otwartych drzwiach piekarnika potem luzem.

Zagotować ¾ mleka. W pozostałym mleku rozpuścić budyń. Gdy mleko będzie wrzeć, wlać rozpuszczony budyń i cały czas mieszać, aż do zagotowania. Odstawić do ostygnięcia.

W dużej misce ubić na sztywno śmietanę. Gdy już będzie sztywna dodać cukier i ubijać do połączenia składników. Przygotowaną śmietanę włożyć do lodówki.

Kiedy budyń będzie już zimny zmiksować go z serkiem. Dodać wanilię oraz śmietanę i zmiksować do połączenia (niezbyt długo). Włożyć do lodówki.

Kiedy biszkopt będzie już zimny przekroić go na trzy równe części. Przełożyć gotowym kremem i udekorować owocami. Ciasto trzymać minimum 3 godziny w lodówce przed podaniem.

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Pudding cream cake.



Preparation: 60minutes.
Baking: 45 minutes.
All ready: 5 hours.

Serves:12 pieces.

Sponge cake:
  • 5 eggs
  • 5 tbsp caster sugar
  • 3 tbsp all purpose flour
  • 2 tbsp baking cocoa powder
  • 1 tsp baking powder
  • 2 tbsp warm water
  • a pinch of salt
Cream:
  • 300 ml whipping cream
  • 5 tbsp caster sugar
  • 300 ml milk
  • 1 package instant pudding
  • 2 vanilla sticks
  • 300 g cream cheese
  • 150 g raspberries

Directions:

Preheat the oven to 170C. Line the bottom of 21 cm round baking pan witch parchment paper.

Separate the whites from the yolks. Beat the eggs with a pinch of salt until it's stiff. Then add the sugar and beat till stiff and shiny. Then add the yolks and water and mix until well combined.

In the second bowl stiff the flour, cocoa, baking powder. Them mix. Stir in to the egg mix. When it's well combined transfer it to the pan. Bake for 40 minutes.

Heat the ¾ of the milk. The rest mix with the pudding powder. When milk is hot add the mix and stir until well combined and thick. Set aside to chill.

Ina a big bowl beat the cream. When it's stiff ad the sugar and beat until well combined. Set aside to the fridge. When the pudding is cold add cream cheese and vanilla, and mix. Lastly stir in the whipped cream. Set aside to the fridge.

When the sponge cake is cold separate it into 3 pieces. Spread the cream and decorate with the raspberries. Cake have to stay in the fridge at least 4 hours before serving. 
 



Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)




Kremowy tort.


Ciasto jest najlepsze jako prezent niespodzianka. Chyba nie znam nikogo kto nie ucieszył by się na jego widok i na pewno nie trafi do działu „nieudane prezenty” na allegro:). Ja ten właśnie tort sprezentowałam z okazji urodzin i wszyscy obecni byli zachwyceni. Pomimo, że było to zaledwie kilka godzin temu to po torcie ani śladu. Bazą tego wypieku jest klasyczne ciasto biszkoptowe. Masa dosłownie rozpływa się w ustach: połączenie wanilii, budyniu, serka i bitej śmietany. Całość udekorowałam malinami. Jako dekorację można użyć praktycznie każdych owoców, będą smakować równie dobrze.





Przygotowanie:60 minut.
Pieczenie: 45 minut.
Gotowe do podania:około 5 godzin.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao do wypieków
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki letniej wody
  • szczypta soli
Krem:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 300 ml mleka
  • 1 budyń wanilinowy
  • 2 laski wanilii
  • 300 g serka philadelphia lub innego kremowego
  • 150 g malin

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Oddzielić żółtka od białek. W dużej misce ubić białka ze szczyptą soli. Kiedy już będą sztywne dodać cukier i miksować do połączenia. Potem dodawać żółtka i wodę cały czas miksując. Odstawić gotową pianę. W drugiej misce wymieszać proszek do pieczenia, mąkę i kakao. Dodawać do piany po 1/3 mieszanki ( najlepiej ją przesiać). Mieszać drewnianą łyżka do połączenia. Gotowy biszkopt przelać do tortownicy. Piec 40 minut lub do suchego patyczka. Studzi najpierw przy otwartych drzwiach piekarnika potem luzem.

Zagotować ¾ mleka. W pozostałym mleku rozpuścić budyń. Gdy mleko będzie wrzeć, wlać rozpuszczony budyń i cały czas mieszać, aż do zagotowania. Odstawić do ostygnięcia.

W dużej misce ubić na sztywno śmietanę. Gdy już będzie sztywna dodać cukier i ubijać do połączenia składników. Przygotowaną śmietanę włożyć do lodówki.

Kiedy budyń będzie już zimny zmiksować go z serkiem. Dodać wanilię oraz śmietanę i zmiksować do połączenia (niezbyt długo). Włożyć do lodówki.

Kiedy biszkopt będzie już zimny przekroić go na trzy równe części. Przełożyć gotowym kremem i udekorować owocami. Ciasto trzymać minimum 3 godziny w lodówce przed podaniem.

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Pudding cream cake.



Preparation: 60minutes.
Baking: 45 minutes.
All ready: 5 hours.

Serves:12 pieces.

Sponge cake:
  • 5 eggs
  • 5 tbsp caster sugar
  • 3 tbsp all purpose flour
  • 2 tbsp baking cocoa powder
  • 1 tsp baking powder
  • 2 tbsp warm water
  • a pinch of salt
Cream:
  • 300 ml whipping cream
  • 5 tbsp caster sugar
  • 300 ml milk
  • 1 package instant pudding
  • 2 vanilla sticks
  • 300 g cream cheese
  • 150 g raspberries

Directions:

Preheat the oven to 170C. Line the bottom of 21 cm round baking pan witch parchment paper.

Separate the whites from the yolks. Beat the eggs with a pinch of salt until it's stiff. Then add the sugar and beat till stiff and shiny. Then add the yolks and water and mix until well combined.

In the second bowl stiff the flour, cocoa, baking powder. Them mix. Stir in to the egg mix. When it's well combined transfer it to the pan. Bake for 40 minutes.

Heat the ¾ of the milk. The rest mix with the pudding powder. When milk is hot add the mix and stir until well combined and thick. Set aside to chill.

Ina a big bowl beat the cream. When it's stiff ad the sugar and beat until well combined. Set aside to the fridge. When the pudding is cold add cream cheese and vanilla, and mix. Lastly stir in the whipped cream. Set aside to the fridge.

When the sponge cake is cold separate it into 3 pieces. Spread the cream and decorate with the raspberries. Cake have to stay in the fridge at least 4 hours before serving. 
 



Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)




sobota, 26 stycznia 2013

Przekładaniec jabłkowy.


Szarlotka w troszkę urozmaiconej formie. Jest to sztandarowy wypiek mojej Babci i dzisiaj chciałam się nim z Wami podzielić. Trzy blaty z kruchego ciasta przekładane pieczonymi jabłkami. Ciężko było doprosić się o przepis gdyż Babcia robi wszystko „na oko”. Jednak w końcu się udało i rezultaty możecie zobaczyć na blogu:)



 

 


Przygotowanie:30 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Gotowe do podania:około 1,5 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 36 kawałków.

Kruche:
  • szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 600 g mąki
  • 250 g masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka:
  • 2 kg jabłek ( szare renety)
  • pół szklanki cukru
  • skórka z jednej cytryny
  • łyżka cynamonu
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować 3 blachy standardowej wielkości (21x26 cm).

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie i pokrojone na kawałki masło, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części i włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyłożyć nimi blachy. Piec 20 minut.

Jabłka obrać i pokroić w małe cząstki. Wsypać jabłka do dużego garnka, dodać cukier, skórkę cytrynową i cynamon. Dodać 5 łyżek wody i gotować, dopóki jabłka nie będą całkowicie miękkie.

Kiedy ciasta przestygną przełożyć je jabłkami i posypać wierzch cukrem pudrem. Ciasto jest gotowe do podania od razu.





Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


Layered apple pie.

Classic apple pie in a different way. Three layers of apples and short crust pastry sprinkled with caster sugar. Very delicious and easy!





Preparation: 40minutes.
Baking: 20 minutes.
All ready: 1.5 hour.

Serves:36 pieces.

Shortcrust pastry:
  • 1 cup raw sugar
  • 4 egg yolks
  • 3 tbsp sour cream
  • 600 g all purpose flour
  • 250 g unsalted butter
  • 3 tsp baking powder
Apples:
  • 2 kg apples (Granny Smith)
  • ½ cup raw sugar
  • 1 tsp lemon rind
  • 1 tsp cinnamon
  • caster sugar to sprinkle

Directions:

Preheat the oven to 180C. Prepare three, 21x26 cm each ,baking pans.

Mix the flour with sugar and baking powder. Add yolks, cream and soft butter. Knead the dough until it's well combined. When pastry is ready divide it into 3 portions. Place the portions on the fridge for 20 minutes. Then line the pans with the pastries and bake 20 minutes. Set aside to chill.

Peel the apples and chop them. Place the apples in a big pot, the add sugar with cinnamon and lemon rind. Add 5 tbsp of cold water and bake it until apples resembles the paste.

When the pastries are cold spread the apples and sprinkle the top with the caster sugar.


Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

Przekładaniec jabłkowy.


Szarlotka w troszkę urozmaiconej formie. Jest to sztandarowy wypiek mojej Babci i dzisiaj chciałam się nim z Wami podzielić. Trzy blaty z kruchego ciasta przekładane pieczonymi jabłkami. Ciężko było doprosić się o przepis gdyż Babcia robi wszystko „na oko”. Jednak w końcu się udało i rezultaty możecie zobaczyć na blogu:)


 

 


Przygotowanie:30 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Gotowe do podania:około 1,5 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 36 kawałków.

Kruche:
  • szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 600 g mąki
  • 250 g masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka:
  • 2 kg jabłek ( szare renety)
  • pół szklanki cukru
  • skórka z jednej cytryny
  • łyżka cynamonu
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować 3 blachy standardowej wielkości (21x26 cm).

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie i pokrojone na kawałki masło, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części i włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyłożyć nimi blachy. Piec 20 minut.

Jabłka obrać i pokroić w małe cząstki. Wsypać jabłka do dużego garnka, dodać cukier, skórkę cytrynową i cynamon. Dodać 5 łyżek wody i gotować, dopóki jabłka nie będą całkowicie miękkie.

Kiedy ciasta przestygną przełożyć je jabłkami i posypać wierzch cukrem pudrem. Ciasto jest gotowe do podania od razu.





Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


Layered apple pie.

Classic apple pie in a different way. Three layers of apples and short crust pastry sprinkled with caster sugar. Very delicious and easy!





Preparation: 40minutes.
Baking: 20 minutes.
All ready: 1.5 hour.

Serves:36 pieces.

Shortcrust pastry:
  • 1 cup raw sugar
  • 4 egg yolks
  • 3 tbsp sour cream
  • 600 g all purpose flour
  • 250 g unsalted butter
  • 3 tsp baking powder
Apples:
  • 2 kg apples (Granny Smith)
  • ½ cup raw sugar
  • 1 tsp lemon rind
  • 1 tsp cinnamon
  • caster sugar to sprinkle

Directions:

Preheat the oven to 180C. Prepare three, 21x26 cm each ,baking pans.

Mix the flour with sugar and baking powder. Add yolks, cream and soft butter. Knead the dough until it's well combined. When pastry is ready divide it into 3 portions. Place the portions on the fridge for 20 minutes. Then line the pans with the pastries and bake 20 minutes. Set aside to chill.

Peel the apples and chop them. Place the apples in a big pot, the add sugar with cinnamon and lemon rind. Add 5 tbsp of cold water and bake it until apples resembles the paste.

When the pastries are cold spread the apples and sprinkle the top with the caster sugar.


Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

Przekładaniec jabłkowy.


Szarlotka w troszkę urozmaiconej formie. Jest to sztandarowy wypiek mojej Babci i dzisiaj chciałam się nim z Wami podzielić. Trzy blaty z kruchego ciasta przekładane pieczonymi jabłkami. Ciężko było doprosić się o przepis gdyż Babcia robi wszystko „na oko”. Jednak w końcu się udało i rezultaty możecie zobaczyć na blogu:)


 

 


Przygotowanie:30 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Gotowe do podania:około 1,5 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 36 kawałków.

Kruche:
  • szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 600 g mąki
  • 250 g masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka:
  • 2 kg jabłek ( szare renety)
  • pół szklanki cukru
  • skórka z jednej cytryny
  • łyżka cynamonu
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować 3 blachy standardowej wielkości (21x26 cm).

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie i pokrojone na kawałki masło, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części i włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyłożyć nimi blachy. Piec 20 minut.

Jabłka obrać i pokroić w małe cząstki. Wsypać jabłka do dużego garnka, dodać cukier, skórkę cytrynową i cynamon. Dodać 5 łyżek wody i gotować, dopóki jabłka nie będą całkowicie miękkie.

Kiedy ciasta przestygną przełożyć je jabłkami i posypać wierzch cukrem pudrem. Ciasto jest gotowe do podania od razu.





Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


Layered apple pie.

Classic apple pie in a different way. Three layers of apples and short crust pastry sprinkled with caster sugar. Very delicious and easy!





Preparation: 40minutes.
Baking: 20 minutes.
All ready: 1.5 hour.

Serves:36 pieces.

Shortcrust pastry:
  • 1 cup raw sugar
  • 4 egg yolks
  • 3 tbsp sour cream
  • 600 g all purpose flour
  • 250 g unsalted butter
  • 3 tsp baking powder
Apples:
  • 2 kg apples (Granny Smith)
  • ½ cup raw sugar
  • 1 tsp lemon rind
  • 1 tsp cinnamon
  • caster sugar to sprinkle

Directions:

Preheat the oven to 180C. Prepare three, 21x26 cm each ,baking pans.

Mix the flour with sugar and baking powder. Add yolks, cream and soft butter. Knead the dough until it's well combined. When pastry is ready divide it into 3 portions. Place the portions on the fridge for 20 minutes. Then line the pans with the pastries and bake 20 minutes. Set aside to chill.

Peel the apples and chop them. Place the apples in a big pot, the add sugar with cinnamon and lemon rind. Add 5 tbsp of cold water and bake it until apples resembles the paste.

When the pastries are cold spread the apples and sprinkle the top with the caster sugar.


Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

Obsługiwane przez usługę Blogger.