niedziela, 30 czerwca 2013

Torcik truskawkowy.







Lekkie biszkoptowe ciasto przekładane masą truskawkową. Sesja na całe szczęście dobiegła końca i całą energię można włożyć w coś o wiele przyjemniejszego czyli gotowanie:) Przepisy zaczną się ukazywać regularnie, niestety czerwiec był tak ciężki, że pomimo pięknej pogody nie można było znaleźć na nic czasu. To ciasto jest bardzo smaczne i wyjątkowo lekkie, na pewno zasmakuje wszystkim amatorom słodkości i owoców.



Przygotowanie:45 minut.
Pieczenie: 30 minut.
Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.


Biszkopt:

  • 3 duże jajka
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 100g cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 100g mąki
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90g roztopionego masła

Masa:

  • 500g truskawek
  • 300ml śmietany 30%
  • 250g mascarpone
  • 5g żelatyny rozpuszczonej we wrzątku
  • 5 łyżek cukru.


Wykonanie:

Biszkopt:

Piekarnik nagrzać do 180C. Dno tortownicy o średnicy 21 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubijać z wodą przez około minutę, aż masa będzie puszysta. Dodać cukier wanilinowy i zwykły, ubijać, aż masa stanie się biała. W osobnej misce połączyć obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i zmiksować, do utworzenia gładkiej masy. Masę przelać do tortownicy i piec przez 20-30 minut ( ciasto musi być twarde). Pozostawić do ostudzenia na 10 minut i po wyjęciu z tortownicy przekroić na pół.


Masa:

Truskawki umyć i oszypułkować, pokroić na małe cząstki i wrzucić na patelnię. Gotować z cukrem, aż zgęstnieją. Dodać przygotowaną żelatynę i całość ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać mascarpone i wymieszać. Na koniec wlać masę truskawkową i delikatnie wymieszać łyżką.

Biszkopty przełożyć masą. Ciasto należy przechowywać w lodówce.



Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Strawberry sponge cake.


 

Delicate sponge cake layered with strawberry mousse.


Preparation: 45minutes.
Baking:30 minutes.
Serves: 12 pieces.

Sponge cake:
  • 3 big eggs
  • 4 tbsp hot water
  • 100g sugar
  • 2 vanilla sugar
  • 100g all purpose-flour
  • 50 g cornflour
  • 1 tbsp dark cocoa
  • 2 tsp baking powder
  • 90g melted butter
Mousse:
  • 500g strawberries, hulled and halved
  • 300g double cream
  • 250g mascarpone cheese
  • 5g gelatine dissolved in hot water
  • 5 tbsp of sugar
Directions:

Sponge cake:

Preheat the oven to 180C. Line 21cm round baking pan with parchment paper.

Beat the eggs with water, about 1 minute, until it's puffy. Add both sugars and beat until it's creamy and pale. In a second bowl mix both flours, baking powder and cocoa. Stiff into egg mixture and stir until it's well combined. Pour the mixture into the pan and bake for 20-30 minutes ( it has to be stiff). When baking is finished let the cake stay in for for 10 minutes, then remove the tin. When it's completely cooled cut the sponge into two.


Mousse:

Place the strawberries on simmering pan and put on the heat. Add sugar and cook until it's stiff. Add dissolved gelatine, stir and set aside to chill. Beat cooled cream until stiff, stir in mascarpone cheese. Lastly stir in raspberries, very slow and carefully.

Line sponge cakes with mousse. Cake has to stay in the fridge.



Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

niedziela, 23 czerwca 2013

Mrożone latte.


Kawa na zimno z czekoladą i bitą śmietaną. Upały zaatakowały znienacka i to w najgorszym momencie: sesja trwa na całego. Najlepszym sposobem na ochłodzenie są napoje z dodatkiem lodu, dla mnie deską ratunku jest właśnie kawa. Na blogu pojawia się ona z dodatkami, jednak solo smakuje równie dobrze. 

 

Przygotowanie:15 minut.

Ilość porcji z przepisu: 2 wysokie szklanki.

  • 400 ml ostudzonego espresso
  • 300 ml zimnego mleka 2%
  • 10 kostek lodu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • łyżka cukru
  • 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 2 truskawki do dekoracji

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie połowę czekolady rozlać po bokach szklanki( można do tego użyć np. łyżeczki). Włożyć do lodówki, aby zastygły. W schłodzonym garnku ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier. Wyjąć szklanki z lodówki, na dno wlać po łyżeczce czekolady i wrzucić kostki lodu. Całość zalać kawą, a następnie mlekiem. Ubitą śmietanę nałożyć na wierzch ( można użyć szprycy do dekoracji tortów). Polać resztą czekolady i ozdobić truskawką. Podawać od razu po przygotowaniu.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Homemade iced latte.


Very simple and refreshing beverage. Latte with homemade whipped cream and chocolate.


Preparation: 15minutes.
Serves: 2 tall glasses.

  • 400 ml cold espresso
  • 300 ml col milk
  • 10 ice cubes
  • 200 ml double cream
  • 1 tbsp sugar
  • 50 g dark or semi-sweet chocolate
  • 2 strawberries for decoration
Directions:

Melt the chocolate in a bowl set over a pan of hot water, stirring from time to time. Set aside.
Split hal of the chocolate on the sides of glasses, then put into the fridge. In a cooled bowl beat cream until very stiff, adding sugar in the end of beating. In prepared glasses place 1 tsp of melted chocolate, 5 ice cubes and fill in the glass with coffee and milk. Decorate with cream , remaining chocolate and strawberry. Serve right after preparing.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

Mrożone latte.


Kawa na zimno z czekoladą i bitą śmietaną. Upały zaatakowały znienacka i to w najgorszym momencie: sesja trwa na całego. Najlepszym sposobem na ochłodzenie są napoje z dodatkiem lodu, dla mnie deską ratunku jest właśnie kawa. Na blogu pojawia się ona z dodatkami, jednak solo smakuje równie dobrze. 

 

Przygotowanie:15 minut.

Ilość porcji z przepisu: 2 wysokie szklanki.

  • 400 ml ostudzonego espresso
  • 300 ml zimnego mleka 2%
  • 10 kostek lodu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • łyżka cukru
  • 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 2 truskawki do dekoracji

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie połowę czekolady rozlać po bokach szklanki( można do tego użyć np. łyżeczki). Włożyć do lodówki, aby zastygły. W schłodzonym garnku ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier. Wyjąć szklanki z lodówki, na dno wlać po łyżeczce czekolady i wrzucić kostki lodu. Całość zalać kawą, a następnie mlekiem. Ubitą śmietanę nałożyć na wierzch ( można użyć szprycy do dekoracji tortów). Polać resztą czekolady i ozdobić truskawką. Podawać od razu po przygotowaniu.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Homemade iced latte.


Very simple and refreshing beverage. Latte with homemade whipped cream and chocolate.


Preparation: 15minutes.
Serves: 2 tall glasses.

  • 400 ml cold espresso
  • 300 ml col milk
  • 10 ice cubes
  • 200 ml double cream
  • 1 tbsp sugar
  • 50 g dark or semi-sweet chocolate
  • 2 strawberries for decoration
Directions:

Melt the chocolate in a bowl set over a pan of hot water, stirring from time to time. Set aside.
Split hal of the chocolate on the sides of glasses, then put into the fridge. In a cooled bowl beat cream until very stiff, adding sugar in the end of beating. In prepared glasses place 1 tsp of melted chocolate, 5 ice cubes and fill in the glass with coffee and milk. Decorate with cream , remaining chocolate and strawberry. Serve right after preparing.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

wtorek, 18 czerwca 2013

Suflet serowy.

Suflet z serem cheddar i świeżym szczypiorkiem. Kolejna propozycja do wykorzystania ramekinów. Konsystencja jest bardzo delikatna i puszysta a smak lekko ostry. Fantastyczny pomysł na przystawkę lub przekąskę.



Przygotowanie:15 minut.
Pieczenie: 13 minut.
Gotowe do podania:około 30 minut.

Ilość porcji z przepisu: 2 suflety.

  • masło do wysmarowania ramekinów
  • 2 czubate łyżki bułki tartej do wysypania ramekinów
  • 15 g masła, minimum 80 procent zawartości tłuszczu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 4 jajka
  • 50 g sera cheddar
  • pęczek szczypiorku
    sól i pieprz do smaku

Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ramekiny wysmarować masłem i wysypać bułką.

Ser zetrzeć na tarce, szczypiorek posiekać

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.

Na patelni rozpuścić masło. Kiedy będzie bulgotać dodać mąkę i bardzo energicznie mieszać. Trzymać na ogniu około 2 minuty, aż będzie bulgotać. Zdjąć z ognia i powoli wlewać mleko, cały czas mieszając. Znowu postawić na gaz, dodać ser, mieszając od czasu do czasu. Wbić żółtka, dodać szczypiorek, przyprawy i dokładnie wymieszać. Zdjąć z gazu. Wmieszać w masę połowę białek. Dodać resztę białek i mieszać okrężnymi ruchami, bardzo powoli.

Masę przelać po równo do ramekinów. Potem należy palcem oczyścić wewnętrzny brzeg ramekinów z ciasta i mocno uderzyć o blat, aby zeszło z nich powietrze. Wsadzić do piekarnika i piec około 13 minut. Jeść od razu po wyjęciu z pieca.

Przepis zaadaptowany z magazynu Super Food Ideas.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!


Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Cheese souffles.

Cheese souffles with cheddar and fresh chives.


Preparation: 15minutes.
Baking: 13 minutes.
All ready: 30 minutes
Serves: 2 souffles.

  • Some butter to brush ramekins
  • 2 tbsp of breadcrumbs
  • 15 g unsalted butter
  • 2 tbsp maida flour
  • 150 ml milk
  • 4 eggs
  • finely chopped fresh chive
  • 50 g grated cheddar cheese
    salt and pepper

Directions:


Preheat the oven to 200C degrees. Brush the ramekins with butter and sprinkle with breadcrumbs.

Separate the yolks from whites. Beat the whites until stiff and shiny. Place in the fridge.

On a simmering pan melt the butter until foaming. Add flour and stir roughly , cook for 2-3 minutes. Remove from heat and gradually odd milk, keep stirring. One again place on heat and boil for 3 minutes. Add grated cheese and stir. Add yolks with chives and seasonings and stir again. Set aside from heat. Slowly stir in whites. Pour into two ramekins and clean the sides. Tap the ramekins gently on the surface, to remove bubbles. Bake for 13 minutes, serves hot.

Recipe adapted from Super Food Ideas magazine.

Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

piątek, 14 czerwca 2013

Ciasto truskawkowo rabarbarowe.

Ciasto na kruchym spodzie z rabarbarem, truskawkami, jabłkami i kruszonką. To już chyba ostatnia rabarbarowa propozycja w tym roku – zaczął się sezon truskawkowy i trzeba to wykorzystać:) To ciasto jest naprawdę szybkie i wyjątkowo proste. 

 


Przygotowanie:45 minut.
Pieczenie: 40 minut.
Ilość porcji z przepisu: około 30 kawałków.


Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody
Nadzienie:
  • duża wiązka rabarbaru
  • 3 duże jabłka
  • 250 g truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
Kruszonka:
  • 80 g cukru
  • 80 g masła
  • 120 g mąki
Wykonanie:

Kruche:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać masło pokrojone w kostkę i wyrabiać palcami, do utworzenia grudek. Potem dodać żółtka wraz z wodą i zarobić ciasto. Niezbyt długo, aby nie było twarde. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Owoce:
Rabarbar, jabłka i truskawki umyć, obrać a potem pokroić na małe kawałki. Wszystkie owoce wrzucić do dużego garnka dodać cukier i wodę. Trzymać na gazie, od czasu do czasu mieszając. Owoce muszą dobrze się rozpiec i utworzyć gładką masę. Odstawić do ostygnięcia.

Kruszonka:
W misce wymieszać mąkę z cukrem i masłem, aż utworzy grudki.

Piekarnik rozgrzać do 180 C. Dużą blachę 30x36 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na rozmiar blachy. Wyłożyć ciastem blachę i nakłuć widelcem. Całość przykryć papierem i obciążyć ryżem lub grochem. Piec 10 minut z obciążeniem i 10 bez. Potem wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Piec przez 15-20 minut.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Rhubarb ans strawberry squares.

Crumble squares with strawberries, rhubarb and apple filling.


Preparation: 45minutes.
Baking:40 minutes.
Serves: 30 squares.

Pastry:
  • 3 cups all purpose flour
  • 4 tbsp caster sugar
  • 250 g butter
  • 2 yolks
  • 2 tbsp water
Filling:
  • 300 g rhubarb
  • 3 big apples
  • 250 g hulled strawberries
  • 3 tbsp sugar
  • 3 tbsp water
Crumble:
  • 80 g sugar
  • 80 g butter
  • 120 g flour
Directions:

Pastry: 
 
Stiff the flour on a pastry board, mix with caster sugar, add chopped butter and knead. When it resembles crumble add yolks and water and knead until smooth. Wrap with baking foil and place in the fridge for 30 minutes.

Filling:

Cut the trimmed rhubarb into small pieces. Chop apples and slice strawberries. Place everything in a big simmering pan, add water and sugar and heat until smooth, mixing from time to time.

Crumble:

Mix sugar with flour. Add butter and rub it till resemble crumbs. 


Preheat the oven to 190C. Prepare 36x30 baking pan.

Roll the pastry out and place it on the pan. Line it with baking paper and fill with beans. Bake for 10 minutes with beans, then another 10 without it. Pour fruits on the pastry and sprinkle with crumble. Bake for another 15-20 minutes.

Like us on facebook!

Bon apetit!!



Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)
 

czwartek, 13 czerwca 2013

Bazyliowe babeczki.

Kolejna po szpinakowych muffinkach, propozycja dla wielbicieli szybkich przekąsek. Wyjątkowo pyszne połączenie fety, bazylii i suszonych pomidorów. Idealne jako lunch do pracy lub przystawka.


bazyliowe babeczki z suszonymi pomidorami



Przygotowanie: 10 minut.
Czas pieczenia: 25 minut.
Gotowe do podania:40 minut.

Ilość porcji z przepisu: 12 babeczek.

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g sera feta
  • 150 g suszonych pomidorów
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • żółtko
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować papilotki i formę do pieczenia muffinek.

W dużej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej wymieszać razem jajko, olej i mleko. Połączyć zawartość obu misek.

Dodać pokrojoną fetę, bazylię, pomidory, pieprz i sól (wg uznania) mieszać do połączenia się składników.

Ciasto przelać do papilotek. Piec 15 minut. Po 15 minutach wyjąc formę i posmarować podpieczone babeczki żółtkiem. Piec kolejne 10 minut.

Smacznego!!


bazyliowe babeczki z suszonymi pomidorami

bazyliowe babeczki z suszonymi pomidorami


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Basil muffins.

Another salty muffins recipe. Last time we prepared spinach muffins. Today it's a combination of the feta cheese, fresh basil and sun-dried tomatoes.



Preparation: 10 minutes.
Cooking: 25minutes.
All ready: 40 minutes.

Serves:12 muffins.
  • 2 cups white flour
  • 2 tsp baking powder
  • 1 egg
  • ¼ cup canola oil
  • 1 cup milk
  • 150 g feta cheese
  • 150 g sun-dried tomatoes
  • half bunch of fresh basil
  • 1 yolk
  • salt, pepper

Directions:

Preheat an oven to 180C. Prepare a muffin pan.

In a big bowl stir together flour and baking powder. In the second one mix the eggs, oil and milk. Then combine a contens of both bowls.

Lastly add to the mixture chopped tomatoes, basil and feta cheese, stir.

Bake for 15 minutes. After this time smooth yolk over half- baked muffins. Set aside into the oven fo remaining 10 minutes.

bazyliowe babeczki z suszonymi pomidorami

bazyliowe babeczki z suszonymi pomidorami


Bon Apetit!!

sobota, 8 czerwca 2013

Suflet czekoladowy.


Klasyczny czekoladowy suflet. Po zakupie ramekinów to było pierwsze co wpadło mi do głowy. Przyznam się, że pierwszy raz w życiu robiłam suflet i wyszedł zaskakująco dobrze. Polecam gorąco bo to naprawdę przepyszny deser. 

 

Przygotowanie:15 minut.
Pieczenie: 12 minut.
Gotowe do podania:około 30 minut.

Ilość porcji z przepisu: 2 suflety.

  • masło do wysmarowania ramekinów
  • 2 czubate łyżki cukru pudru plus jedna łyżeczka do wysypania ramekinów
  • 15 g masła, minimum 80 procent zawartości tłuszczu
  • pół łyżki mąki pszennej
  • 90 ml mleka
  • 3 jajka
  • 80 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ramekiny wysmarować masłem i wysypać cukrem pudrem lub kakaem.

W garnku rozgrzać wodę. Do drugiego garnka z grubym dnem wsypać połamaną w kostkę czekoladę. Położyć na wrzącą wodę i rozpuścić czekoladę. Gdy będzie płynna odstawić do ostygnięcia.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.

Na patelni rozpuścić masło. Kiedy będzie bulgotać dodać mąkę i bardzo energicznie mieszać. Trzymać na ogniu około 2 minuty, aż będzie bulgotać. Zdjąć z ognia i powoli wlewać mleko, cały czas mieszając. Znowu postawić na gaz, na 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Masę dodać do czekolady, wbić żółtka i dokładnie wymieszać. Wmieszać w masę połowę białek. Dodać resztę białek i mieszać okrężnymi ruchami, bardzo powoli.

Masę przelać po równo do ramekinów. Potem należy palcem oczyścić wewnętrzny brzeg ramekinów z ciasta i mocno uderzyć o blat, aby zeszło z nich powietrze. Wsadzić do piekarnika i piec około 12 minut. Jeść od razu po wyjęciu z pieca.

Przepis zaadaptowany z magazynu Super Food Ideas.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!


Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Chocolate souffles.


Classic chocolate souffles.


Preparation: 15minutes.
Baking: 12 minutes.
All ready: 30 minutes
Serves: 2 souffles.

  • Some butter to brush ramekins
  • 2 tbsp of caster sugar plus 1 tsp to sprinkle ramekins
  • 15 g unsalted butter
  • 1/2 tbsp  flour
  • 90 ml milk
  • 3 eggs
  • 80 g dark chocolate
Directions:

Preheat the oven to 180C degrees. Brush the ramekins with butter and sprinkle with caster sugar.

Separate the yolks from whites. Beat the whites with caster sugar until stiff and shiny. Place in the fridge.

Melt the chocolate in a bowl set over a pan of hot water, stirring from time to time. Set aside.

On a simmering pan melt the butter until foaming. Add flour and stir roughly , cook for 2-3 minutes. Remove from heat and gradually odd milk, keep stirring. One again place on heat and boil for 3 minutes. Add to melted chocolate and stir. Add yolks and stir again. Set aside from heat and slowly stir in whites. Pour into two ramekins and clean the sides. Tap the ramekins gently on the surface, to remove bubbles. Bake for 12 minutes, serves hot.

Recipe adapted from Super Food Ideas magazine.

Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

niedziela, 2 czerwca 2013

Ciasteczka z nutellą.



Bardzo proste i pyszne ciasteczka z nutellą. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników oraz nie są pracochłonne. Tych ciastek próbowało już wiele osób i wszystkim smakowały, gorąco polecam.



Przygotowanie:15 minut.
Pieczenie: 15 minut.
Gotowe do podania:około 40 minut.

Ilość porcji z przepisu: około30 ciasteczek.

  • 125 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • pół szklanki nutelli*
  • 1 3/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło ubić z cukrem na puch, musi być jasne i kremowe. Następnie cały czas miksując dodać jedno jajko oraz nutellę i zmiksować do połączenia się składników. Do masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać, aby nie pozostały grudki mąki.

Używając łyżeczki do herbaty nakładać na papier kulki ciasta, pamiętając o tym aby zachować dość duże odstępy pomiędzy nimi ( podczas pieczenia „rozleją się”, zajmując więcej miejsca). Górę ciastek przygnieść lekko widelcem lub nożem, aby uzyskać efekt kratki. Wstawić do pieca i piec od 10-12 minut ( muszą by ładnie zarumienione, ale nie zbyt ciemne).Po zakończeniu pieczenia pozostawić na 5 minut, aż ciasteczka stwardnieją. 

* jeżeli komuś nie chce odmierzać się pół szklanki, nutelli dałam tyle ile widać na zdjęciu, po pozostałym słoiczku:) 
 
Przepis zmodyfikowany, pochodzi z magazynu Super Food Ideas.  

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


 

Nutella cookies.


Easy and quick nutella cookies.


Preparation: 15 minutes.
Baking: 15 minutes.
All ready: 40 minutes
Serves: 30 cookies.

  • 125 g softened butter
  • 1/3 cup caster sugar
  • 1 egg
  • ½ cup nutella
  • 1 ¾ cup all purpose flour
  • 1 tsp baking powder
Directions:

Preheat the oven to 200C degrees. Line 2 large baking pans with parchment paper.

Beat butter with sugar until pale and creamy. Add egg and nutella and mix until well combined. Stir in flour and baking powder. Using small spoon , scoop cookies on parchment, leaving about 3 cm spaces between each scoop. Bake for 10 to 12 minutes, until cookies are well baked. Set aside for 5 minutes after baking.

Inspired from Super Food Ideas Magazine. 

Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

Ciasteczka z nutellą.



Bardzo proste i pyszne ciasteczka z nutellą. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników oraz nie są pracochłonne. Tych ciastek próbowało już wiele osób i wszystkim smakowały, gorąco polecam.



Przygotowanie:15 minut.
Pieczenie: 15 minut.
Gotowe do podania:około 40 minut.

Ilość porcji z przepisu: około30 ciasteczek.

  • 125 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • pół szklanki nutelli*
  • 1 3/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło ubić z cukrem na puch, musi być jasne i kremowe. Następnie cały czas miksując dodać jedno jajko oraz nutellę i zmiksować do połączenia się składników. Do masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać, aby nie pozostały grudki mąki.

Używając łyżeczki do herbaty nakładać na papier kulki ciasta, pamiętając o tym aby zachować dość duże odstępy pomiędzy nimi ( podczas pieczenia „rozleją się”, zajmując więcej miejsca). Górę ciastek przygnieść lekko widelcem lub nożem, aby uzyskać efekt kratki. Wstawić do pieca i piec od 10-12 minut ( muszą by ładnie zarumienione, ale nie zbyt ciemne).Po zakończeniu pieczenia pozostawić na 5 minut, aż ciasteczka stwardnieją. 

* jeżeli komuś nie chce odmierzać się pół szklanki, nutelli dałam tyle ile widać na zdjęciu, po pozostałym słoiczku:) 
 
Przepis zmodyfikowany, pochodzi z magazynu Super Food Ideas.  

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


 

Nutella cookies.


Easy and quick nutella cookies.


Preparation: 15 minutes.
Baking: 15 minutes.
All ready: 40 minutes
Serves: 30 cookies.

  • 125 g softened butter
  • 1/3 cup caster sugar
  • 1 egg
  • ½ cup nutella
  • 1 ¾ cup all purpose flour
  • 1 tsp baking powder
Directions:

Preheat the oven to 200C degrees. Line 2 large baking pans with parchment paper.

Beat butter with sugar until pale and creamy. Add egg and nutella and mix until well combined. Stir in flour and baking powder. Using small spoon , scoop cookies on parchment, leaving about 3 cm spaces between each scoop. Bake for 10 to 12 minutes, until cookies are well baked. Set aside for 5 minutes after baking.

Inspired from Super Food Ideas Magazine. 

Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)
Obsługiwane przez usługę Blogger.