Japoński makaron udon z krewetkami, cukinią i sosem pomarańczowym. Bardzo szybkie danie w orientalnym stylu. Ja użyłam krewetek w pancerzykach, oczywiście można kupić już przegotowane i gotowe do użycia, jednak nie będą tak dobrze smakować. Obieranie krewetek może sprawić trudność, jednak poniżej załączę filmik na YT z którego korzystałam za pierwszym razem. Po dwóch pierwszych próbach dalej idzie już z górki:)
Przygotowanie:30 minut.
Gotowe do podania:od razu po przygotowaniu.
Ilość porcji z przepisu: 2 porcje.
- 200 g makaronu udon
- 10 krewetek w pancerzykach
- 2 pomarańcze
- 1 młoda cukinia
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Wykonanie:
Krewetki obrać z pancerzyków*. Na patelni rozgrzać masło i podsmażać krewetki z obu stron, aż będą złociste. ( jeżeli używamy gotowych krewetek należy je po prostu dodać do makaronu w późniejszym etapie przygotowania potrawy)
Cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażać cukinię aż będzie ładnie zarumieniona.
Makaron udon zagotować w osolonej wodzie, odejmując 5 minut z czasu podanego na opakowaniu.
Pomarańcze sparzyć ciepłą wodą i zetrzeć z nich skórkę. Z obydwu pomarańczy wycisnąć sok.
Do cukinii wrzucić ugotowany makaron, skórkę z pomarańczy oraz wlać sok. Doprawić solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać i gotować pod przykryciem około 5 minut. Skosztować i doprawić, jeżeli będzie to konieczne. Dodać połowę krewetek i trzymać na ogniu, bez przykrycia jeszcze 5 minut. Podawać na ciepło z resztą krewetek.
Przepis inspirowany magazynem delicious. ( numer z maja 2004)
Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Udon pasta with shrimps.
Udon pasta with shrimps, zucchini and orange juice. Very Asian and tasty dish!
Preparation: 30minutes.
All ready: right after preparing
Serves: 2 serves .
- 200 g udon pasta
- 10 tiger shrimps, peeled
- 2 oranges
- 1 zucchini
- 2 tbsp olive oil
- 1 tbsp butter
- salt and pepper
Directions:
Melt the butter on smal sauce pan. When it's melted fry peeled shrimps on both sides, until gold. Set aside.
Heat 2 tbsp of oil in non-stick pan. Slice the succhini. When oil is hot fry zucchini until gold.
Boil udon pasta in salted water, according to tips on the packadge. Short time of boiling by 5 minutes.
Zest the oranges, then squeeze juice from them.
Add boiled pasta, orange zest and juice to the zucchini. Salt and pepper for the taste. Stir well and boil under the lid for 5 minutes Them remove lid and taste ( add some salt or pepper if You want) . Add shrimps and fry for another 5 minutes. Serve hot.
Inspired from delicious. magazine (May 2004)
Like us on facebook!
Bon apetit!!
Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz