Świeże warzywa owinięte papierem ryżowym. Jedna z wielu wspaniałych potraw w obszernej kuchni Dalekiego Wschodu. Przygotowanie spring rolls jest banalnie proste: wystarczy namoczyć papier ryżowy i zawinąć w niego ulubione dodatki. U mnie jest to ogórek, sałata, pietruszka, makaron ryżowy, krewetki, starta marchewka oraz kropla sosu chili słodko – pikantnego. Jest to świetna przekąska, bardzo lekka i nisko kaloryczna.
Przygotowanie:20 minut.
Gotowe do podania:zaraz po przygotowaniu.
Ilość porcji z przepisu: 10 spring rollsów.
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- 50 g makaronu ryżowego
- kilka łyżek ulubionego sosu ( u mnie Tao Tao sos chili słodko – pikantny)
- jedna mała marchewka
- pół zielonego ogórka
- pęczek natki pietruszki
- szczypiorek
- 20 wcześniej przegotowanych krewetek1/4 opakowania ulubionej mieszanki sałat
Wykonanie:
Makaron ryżowy przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Po ugotowaniu przelać zimną wodą.
Marchewkę umyć i zetrzeć na tarce. Ogórka pokroić z słupki.
Przygotować miskę z zimna wodą. Arkusz papieru namoczyć, około 2 -3 sekundy w wodzie i wyłożyć go na blat. Na środku ułożyć krewetki, trochę marchewki, makaronu, sałaty, ogórka, natki pietruszki, sosu i szczypiorek. Całość zawinąć w sposób w jaki zwijamy krokiety lub naleśniki. Czynność powtórzyć ze wszystkimi arkuszami. Podawać z sosem chilli lub sosem sojowym.
Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Spring Rolls.
Rice paper with fresh vegetables and sweet-and-sour sauce. It's easy, light and very delicious snack.
Preparation: 20minutes.
All ready: right after preparing
Serves: 10 spring rolls.
- 10 sheets of rice paper
- 50 g cellophane noodles
- 100 ml of sweet-and-sour sauce
- 1 small carrot
- ½ medium cucumber
- a bunch of parsley
- a bunch of chive
- 20 small boiled prawnssome favorite salad
Directions:
Boil the cellophane noodlesaccording to instruction on the packet.
Chop roughly the carrot and slice the cucumber.
Souse a sheet of rice paper for 2-3 seconds in cold water. Then place it on a flat surface. Place small amount of all the ingredients across corner and fold corner over filling. Roll up, folding the edges. Repeat the process with all of the sheets and ingredients. Serve with the sauce.
Like us on facebook!
Bon apetit!!
Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)
4 komentarze:
pysznie:)
super! lekko i wiosennie na tym talerzyku:)
Mmm wietnam style :D Musi być smaczne i zdrowie :)
Bardzo apetyczne:-)
Prześlij komentarz