Pancakes z miodem, orzechami włoskimi i gruszką w alkoholu. Pomysł pojawił się w głowie z myślą o dzisiejszym Dniu Matki. Jako, że nie raz jako dodatek do prezentu, bądź sam prezent serwowałam torty, pomyślałam, że taki własnoręcznie zrobiony "wypiek" sprawdzi się również na tą okazję. A nie ma to jak zacząć dzień od fantastycznego śniadania:). Placuszki są dość lekkie i słodkie: idealnie pasują do porannej kawy. Poza gruszkami w środku, na górze znajdują się plasterki w rumie i miodzie, z dodatkiem cynamonu. Polecam gorąco każdemu taki początek dnia:)
Przygotowanie:10 minut.
Pieczenie: 15 minut.
Gotowe do podania:około 25 minut.
Ilość porcji z przepisu: 10 placuszków
Ciasto:
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 duże łyżki płynnego miodu
- 2 szklanki mąki
- ¼ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 gruszki
- pół szklanki orzechów włoskich
Gruszki w alkoholu:
- 1 duża gruszka
- 2 łyżki płynnego miodu
- 4 łyżki rumu
- łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
W dużej misce wymieszać mleko z jajkiem i miodem, składniki muszą być dobrze połączone. Do mleka przesiać mąkę, cukier puder, sodę i proszek. Całość dokładnie wymieszać, do utworzenia gładkiej masy. 2 gruszki obrać i pokroić na małe kawałki. Orzechy drobno posiekać. Gruszki i orzechy dodać do ciasta i zamieszać.
Placuszki smażyć bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni. Placuszki powinno smażyć się na małym ogniu i trzeba je przewrócić, kiedy na wierzchu pojawią się bąbelki powietrza. Muszą być ładnie zarumienione i wyrośnięte.
Pozostałą gruszkę pokroić na cienkie plastry. W szklance wymieszać miód, alkohol i cynamon. Wlać na patelnie i podgrzewać. Kiedy mieszanka zacznie bulgotać dodać gruszki. Całość trzymać na ogniu, aż alkohol odparuje i powstanie gęsty sos, około 10 minut.
Placuszki podawać na ciepło z gruszkami w alkoholu.
Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Pears and honey pancakes.
Pancakes with walnuts, honey and caramelized pears. Perfect idea for Mother's Day breakfast.
Preparation: 10minutes.
Baking:15 minutes.
All ready: 25 minutes
Serves: 10 pancakes.
Pancakes:
- 1 ½ cup milk
- 1 egg
- 2 big spoons honey
- 2 cup all purpose flour
- ¼ tsp baking soda
- 3 tbsp caster sugar
- 2 pears, peeled and sliced
- ½ cup chopped walnuts
Caramelized pears:
- 1 pear, peeled and sliced
- 2 tbsp honey
- 4 tbsp rum
- 1 tsp ground cinnamon
Directions:
Ina a big bowl mix milk with honey and egg, until well combined. Stiff in the flour, caster sugar and soda, mix well. Add sliced pears and chopped walnut. Mix.
Heat non stick pan. When it's hot, start cooking pancakes ( 2 spoons of batter for one pancake). Cook for 3-4 minutes or until bubbles come out on the top. Then turn around an cook for 2-3 minutes.
Mix rum with honey and cinnamon. Heat large non stick pan. Pour the mixture into pan and heat until it bubbles. Then add pears and cook until mixture is thick, up to 10 minutes.
Serve pancakes with pears.
Like us on facebook!
Bon apetit!!
Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)
6 komentarze:
Jako mama jestem zachwycona:)uwielbiam taki początek dnia.A jeśli chodzi o miód to polecam różne niedrogie miody dostępne na www.anielskieprzysmaki.pl
Cóż za wspaniały stosik placuszków. Też jadłam dziś z miodem, ale Twoja kompozycja z rumem mnie zachwyca!
Dziękuję:) A owoce z rumem i miodem robię często jako dodatek do naleśników. Wtedy zwykłe naleśniki już nie są takie zwykłe:) Pozdrawiam!
jak ślicznie podane :)
Ale nabrałam ochoty na takie placuszki! Szkoda, że już dawno po śniadaniu:)
Yum! Great pictures and the pancakes look delicious!
Prześlij komentarz