czwartek, 9 maja 2013

Roladki ze szparagami.


Roladki z kurczaka ze szparagami, szynką parmeńską i serem pleśniowym. Roladki są bardzo smaczne i lekkie, a ser w środki przyjemnie się roztapia, nadając im wyrazistego smaku. Sezon na świeże warzywa oficjalnie uważam za otwarty, spodziewajcie się wielu przepisów z nimi w roli głównej. Może macie swoje propozycje, jaki składnik mógłby pojawić się na blogu w roli głównej, w deserze lub daniu? Z chęcią wykorzystamy wszelkie propozycje:)



Przygotowanie:20 minut.
Gotowe do podania:od razu po przygotowaniu.

Ilość porcji z przepisu: 4 porcje

  • dwie duże, podwójne piersi z kurczaka
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • pół opakowania szynki parmeńskiej
  • opakowanie sera pleśniowego
  • sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • 2 łyżki oleju


Wykonanie:

Szparagi połamać na połówki. Wystarczy naciskać u trzonka i łodygi, a same powinny złamać się w odpowiednim miejscu. Zdrętwiałe części szparagów należy wyrzucić, a trzonki łodyg obrać (około 5 cm). Tak przygotowane szparagi należy gotować na parze, 5-7 minut ( zależy od wielkości warzywa).

Kurczaka pokroić na kawałki i rozbić tłuczkiem, aby nie były zbyt grube. Oprószyć przyprawami. Wzdłuż mięsa ułożyć szynkę parmeńską, dodać szparagi oraz pokrojony ser pleśniowy i zawinąć. Roladki spiąć wykałaczką, aby nie rozpadły się podczas smażenia. Roladki smażyć na rozgrzanym oleju 5 minut bez przykrywki, potem pod. Podawać na ciepło.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Asparagus roulades.

Chicken with Camembert cheese, asparagus and Prosciutto.


Preparation: 20minutes.
All ready: right after preparing
Serves: 4.

  • two big, skinless and boneless chicken breasts
  • half bunch of fresh asparagus
  • a few slices of Prosciutto
  • one package of Camemebert cheese
  • salt, pepper and chicken seasonings
  • 2 tbsp of canola oil

Directions:

Remove stiff part of the asparagus.
Steam the asparagus for 5-7 minutes or until tender crisp. Drain well.

Slice chicken breasts into thin parts. Sprinkle with seasonings. Place prosciutto on chicken, then slice of cheese and asparagus and roll it. Spin them with toothpicks. Heat oil on sauce pan and fry the chicken for 10 minutes.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

5 komentarze:

Inspirowane Smakiem pisze...

Wyglądają pysznie:))

Karmel-itka. pisze...

szparagi są afrodyzjakami.
ale nie trzeba o tym wiedzieć. już samo danie wygląda sexy :]

Antenka pisze...

wspaniałe:) uwielbiam takie połączenia:)

Kamciss pisze...

Pysznie wyglądają! Tak delikatnie :)

Anonymous pisze...

Moje drugie danie z tylife :] tylko wymieniłam mięso kurczaka na polędwiczkę wieprzową; rewelacyjny pomysł na szparagi ! :)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.