poniedziałek, 13 maja 2013

Tort pomarańczowy.


Delikatne ciasto czekoladowe przekładane musem pomarańczowym. Ciasto czekoladowe przypomina bardziej brownie niż biszkopt dlatego, że zawiera w sobie roztopioną czekoladę. Mus natomiast jest bardzo puszysty i kremowy, niezbyt słodki. Połączenie czekolady oraz pomarańczy sprawdza się w każdym wydaniu, również w tym torcie. 

 

Przygotowanie:90 minut.
Pieczenie: 40 minut.
Gotowe do podania:na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.

Ciasto czekoladowe:

  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g cukru pudru
  • 4 roztrzepane jajka
  • 1 łyżka kakao do wypieków
  • 200g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • pół łyżeczki olejku pomarańczowego

Mus pomarańczowy:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 200 ml soku ze świeżych pomarańczy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • 300 ml śmietanki 30%, dobrze schłodzonej
  • plastry pomarańczy do dekoracji


Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy 20 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Kiedy będzie gładka i jasna, dodawać roztrzepane jajka, cały czas miksując. Wmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Na koniec dodać roztopiona czekoladę i dobrze wymieszać.

Ciasto przelać do tortownicy i piec przez 40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy nic się nie obiera. Ciasto wyjąć i ostudzić, najpierw w obręczy, potem bez. Kiedy będzie całkiem zimne przekroić na dwa równe blaty.

Mus pomarańczowy:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, odstawić do lodówki. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, wmieszać sok pomarańczowy. W rondelku umieścić żelatynę i zalać wodą, odstawić aby spęczniała. Następnie rondelek włożyć do miski z ciepłą wodą i cały czas mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Wlać do masy i wymieszać.

Śmietanę ubić na sztywno. Śmietana oraz miska muszą być dobrze schłodzone, aby śmietana dobrze się ubiła. Trochę śmietany odłożyć do dekoracji, resztę wmieszać w mus pomarańczowy. Na koniec dodać ubite białka, delikatnie mieszając. Mus odstawić na 30 minut do stężenia.

Blaty ciasta przełożyć musem ( najlepiej w tortownicy z założoną obręczą, aby podczas chłodzenia ciasto zachowało ładny kształt). Udekorować odłożoną bitą śmietana oraz kawałkami pomarańczy. Pozostawić na noc w lodówce. Ciasto przetrzymywać w lodówce.

Ze względu na zawartość surowych jajek w masie, ciasto powinno by zjedzone jak najszybciej, maks 1-2 dni.

Przepis autorstwa Jacqueline Bellefontaine.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Chocolate cake with orange mousse.

 

Delicious and delicate chocolate cake layered with orange mousse.


Preparation: 90minutes.
Baking: 40 minutes.
All ready: second day.
Serves: 12 pieces.

Chocolate cake:
  • 175 g softened butter
  • 175 g icing sugar
  • 4 lightly beaten eggs
  • 1tbsp dark cocoa
  • 200g plain flour
  • 2 tsp baking powder
  • 50 g dark chocolate, melted
  • ½ tsp orange flavor

Orange mousse:
  • 2 eggs
  • 4 tbsp raw sugar
  • 200 ml fresh orange juice
  • 2 tsp gelatine
  • 3 tbsp cold water
  • 300 ml double cream
  • slices of orange for decoration

Directions:

Chocolate cake:

Preheat the oven to 200C degrees. Line 20 cm round baking pan with parchment paper.

Beat sugar with butter, until pale and creamy. Slowly add eggs, mixing constantly. When it's well combined stir int stiffed cocoa, baking powder and flour. Finally sir in melted chocolate.

Pour the dough into pan and bake for 40 minutes. Then set aside to chill. When it's cooled completely cut into two parts.


Mousse:

Separate yolks from whites. Beat whites with a pinch of salt, until stiff and shiny. Place in the fridge. Yolks beat with sugar, until well combined. Then stir in orange juice. On a small jug place gelatine and water, set aside for 5 minutes. Then place the jug over a pot with hot water and stir gelatine, until it's dissolved. Add to the mousse and stir.

Beat double cream until it's stiff. Set aside some cream for the decoration ( place it on the fridge).
Rest of the cream stir into the mousse. Lastly stir in beaten whites. Set aside to the fridge for 30 minutes.

Spread mousse on the first cake ( placed in baking pan) and top with another one. Decorate with cream and slices of orange. Place in the fridge for one night before serving. Cake has to stay in the fridge. It should be eaten in 1-2 days because of raw eggs in the mousse.

An author of the recipe: Jacqueline Bellefontaine.
Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

7 komentarze:

Inspirowane Smakiem pisze...

Super! Wygląda na dość proste w przygotowaniu, a połączenie jest wyśmienite!

Antenka pisze...

wspaniale się prezentuje:) boski!

Kamciss pisze...

Ale wysokie! Wygląda przepysznie :)

ladylaura. pisze...

Pieknie wyglada,krem bardzo ciekawy,pozdrawiam.

Kinga J pisze...

napewno wykorzystam :)

http://sniadaniainietylko.blogspot.com/

Wiga Czarnecka pisze...

Faktycznie, nie ma w nim zbyt wiele do zepsucia:)

Wiga Czarnecka pisze...

Również pozdrawiam:)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.