Ptysie z kremem mascarpone i czekoladą z rumem.
Ten deser jest idealny dla osób zapracowanych lub nie mających czasu gotować. Ptysie są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu a gwarantuję, że każdemu kto jest spróbuje przypadną do gustu. Dzisiaj na blogu dwie wersje: z czekoladowym kremem mascarpone oraz zamoczone w czekoladzie. Nie zwlekajcie i spróbujcie wykonać własne ptysie:)
Przygotowanie:30 minut.
Pieczenie: 25 minut.
Gotowe do podania:około godziny
Ilość porcji z przepisu: 40 sztuk.
Ptysie:
- 125 ml mleka
- 125 ml wody
- 100 g masła
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 g mąki
- 4 jajka
- 1 żółtko roztrzepane z łyżka mleka
Krem mascarpone:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 250g serka mascarpone
Czekolada:
- 3 łyżki rumu
- 50 gram sklarowanego masła
- 100 g czekolady
Wykonanie:
Ptysie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
W rondelku wymieszać masło, mleko, wodę sól i cukier. Całość podgrzewać na wolnym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć zdjąć z gazu. Wsypać mąkę i drewnianą łyżką mieszać do osiągnięcia gładkiej masy. Z powrotem położyć na małym gazie i cały czas mieszać podgrzewać aby osuszyć ciasto.
Przenieść przygotowane ciasto do miski i wbijając po jednym jajku, cały czas energicznie mieszając. Ciasto powinno by gładkie i błyszczące.
Gotowe ciasto umieścić w rękawie do dekorowania i na papier wyciskać około 3 centymetrowe kapki. Gdy już wyciśniemy całe ciasto należy ptysie posmarować mlekiem z żółtkiem.
Piec około 25 minut.
Nadzienie:
Na krem mascarpone należy czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie dodać ją do mascarpone i zmiksować. Aby nadziać ptysie należy u dołu zrobić mały otworek i rękawem do dekorowania umieszczać w nich masę.
Na dekorację z czekolady należy rozpuścić czekoladę ze sklarowanym masłem i rumem. Górną cześć ptysiów zamaczać w czekoladzie i zostawić do stężenia.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Classic puffs with chocolate and mascarpone filling covered with chocolate ganache.
Preparation: 30minutes.
Baking: 25 minutes.
All ready:about 1 hour.
Serves:40 puffs.
Puffs:
- 125 ml milk
- 125 ml water
- 100 g butter
- ½ tsp of salt
- 1 tbsp caster sugar
- 150 g flour
- 4 eggs
- 1 yolk beaten with 1 tbsp of milk
Mascarpone and chocolate cream:
- 100 g dark chocolate
- 250g mascarpone cheese
Chocolate ganache:
- 3 tbsp of rum
- 50 g unsalted butter
- 100 g dark chocolate
Directions:
Puffs.
Preheat the oven to 170C. Line large baking pan with parchment paper.
Bring the butter, water, salt and milk to a simmer in a medium saucepan, in a low heat. Whisk it until it's well melted and combined. When it boils set aside from the heat. Add flour and stir very fast with wooden spoon, until it's creamy and combined. The once again place on the heat for 2 – 3 minutes. Then set aside.
Place prepared pastry in a big bowl and beat the eggs in one at time. This is very important too add one egg at time. You have to stir the pastry very fast. It should be shiny and creamy.
Using a pastry bag create the puffs (about 3 centimeters each). Spread the pastry on the parchment paper. Brush the puffs with beaten yolk with milk. Bake for 25 minutes.
Filling:
For the mascarpone cream melt the chocolate in a hot bath. The and melted chocolate to the mascarpone cheese and mix until well combined. The place the cream in the puffs using a pastry bag.
For the chocolate ganache melt the butter with chocolate and rum. The dip the top of the puffs with ganache. Set aside to cool.
Bon apetit!!
Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)
5 komentarze:
Wyglądają niesamowicie :)
Oh they look lovely. Would be a great treat for Valentine's Day!
bardzo apetyczne, dziękujemy za zdjęcie!
Great idea! I thought about something else for Valentine's Day but these puff's are excellent:) Greetings:)
Również dziękuję i pozdrawiam:)
Prześlij komentarz