Dzisiaj tarta na słono: na idealnie kruchym cieście z niezwykłą kombinacją dodatków. Na spodzie mamy smażoną z rozmarynem i olejem balsamicznym, czerwona cebulę. Ma ona naprawdę wspaniały smak i osoby, które nie przepadają cebulą na pewno nie będą narzekać. Poza tym mamy suszone pomidory, czarne oliwki oraz mozzarelle i pomidory. Jest to jedna z najlepszych wytrawnych tart jakie miałam okazję jeść i z czystym sercem polecam ją każdemu. A Wy jakie tarty preferujecie: słodkie czy słone:)?
Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 45 minut.
Gotowe do podania: zaraz po upieczeniu
Ilość porcji z przepisu: 6 kawałków.
Ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 ml zimnej wody
Nadzienie
- 4 czerwone cebule
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka oliwy z oliwek
- kępka świeżego tymianku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 duży świeży pomidor
- 1 słoiczek suszonych pomidorów
- 160 g czarnych oliwek bez pestek
- 1 opakowanie mozzarelli
Wykonanie:
Ciasto:
Usypać wzgórek z mąki i zrobić w niej wgłębienie. Włożyć w dołek masło, sól, cukier i jajko. Palcami wymieszać i ugnieść na gładką masę. Powoli zagniatać ciasto, aż będzie mieć sypką konsystencje. Wlać do ciasta wodę i delikatnie, palcami połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrabiać ciasto do gładkości. Uformować kulę, owinąć ją folią aluminiową i włożyć do lodówki na około 30 minut..
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przygotować formę na tarte,
Po wyjęciu ciasta z lodówki należy je rozwałkować na grubość 3 mm i przełożyć do formy na tarte. Dno ciasta należy nakłuć widelcem. Ciasto pieczemy najpierw 20 min, przykryte folią aluminiową z surowym grochem albo ryżem na wierzchu. Po tym czasie, trzeba zdjąć folię i piec ciasto przez kolejne 15 min.
Nadzienie:
Na patelnie wlać łyżkę oliwy z oliwek. Cebulę posiekać w piórka i podsmażyć chwilę na patelni. Dodać łyżkę octu balsamicznego, tymianek, popieprzyć i posolić do smaku. Dusić pod przykryciem 20 min, na małym ogniu. W tym czasie drobno pokroić pomidory suszone oraz na plasterki: oliwki, mozzarelle, pomidory.
Na upieczoną tartę rozsmarować przecier pomidorowy, ułożyć duszoną cebulę, pomidory suszone , oliwki, pomidory i mozzarelle. Zapiekać 15 minut.
Podawać zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Sicilian Tart.
Today's recipe is delicious Sicilian tart. Made of homemade shortcrust pastry with onion slow cooked in balsamic oil and fresh rosemary. Moreover there is mozzarella cheese, black olives, fresh and sun dried tomatoes. This is quick and absolutely delicious dish. Sweet tarts are really popular but i love the salty one's too. Which one do You prefer?
Preparation: 30minutes.
Baking: 40 minutes.
All ready: 1h 10 minutes.
Serves:6 pieces.
Shortcrust pastry:
- 250 g all purpose flour
- 125 g soft butter, chopped
- 1 egg
- ½ teaspoon of salt
- 40 ml cold water
Filling:
- 4 red onions
- 1 tbsp balsamic oil
- 1 tbsp olive oil
- bunch of fresh rosemary
- 2 tbsp marinara sauce
- 1 fresh tomato
- 1 small jar of sundried tomatoes
- 160 g black olives
- 20 g mozzarella cheese
Directions:
Pastry:
Ina a big bowl combine flour, salt, egg and softened butter. Knead the dough until it's smooth. Then add the water and keep kneading. When it's well combine wrap it with foil and place in the fridge for 30 minutes.
Preheat the oven to 190C. Prepare tart form.
Filling:
On the frying pan heat 1 tbsp of olive. Slice the onion and rosemary, add it to the olive with balsamic oil and saute it for 20 minutes. Add salt and pepper for the taste.
Chop the olives and tomates. Slice mozzarella. Spread the marinara sauce on baked pastry then add onion, then tomatoes and mozzarella with olives. Bake for 15 minutes.
Bon apetit!!
Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)
3 komentarze:
Wygląda super. :) Lubię tarty i słodkie i wytrawne, ciężko jest wybrać jeden rodzaj. ;)
Mmm wygląda pysznie, chociaż nigdy takiej nie jadłam :)
Myślę, że spokojnie można dać pół na pół z mąką pełnoziarnistą. Pozdrawiam:)
Prześlij komentarz