Bardzo prosty i szybki torcik orzechowy. Całość jest mocno nasączona kawą co świetnie kontrastuje się z orzechami. Do śmietany dodałam tylko jedną łyżeczką cukru więc torcik nie jest nazbyt słodki. W zimie, kiedy nie ma wielu świeżych składników a mamy ochotę na coś słodkiego takie ciasta są najlepsze. Nie jest bardzo ciężkie i spokojnie może służyć jako przekąska do popołudniowej herbaty czy kawy. Torcik wyszedł nie spodziewanie dobrze więc zamieszczam go dzisiaj na blogu:)
Przygotowanie:30 minut.
Pieczenie: 20-25 minut.
Gotowe do podania:60 minut.
Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.
Ciasto:
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 3 duże jajka
- 150 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w ¼ szklanki wody
- 100 g mielonych orzechów
Syrop kawowy:
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 3 łyżkach wody
Krem kawowy:
- 50 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w pół szklanki wody
Ponadto:
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki wrzątku
- łyżeczka cukru
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dna dwóch tortownic (20 centymetrów) wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło zmiksować z cukrem pudrem, aż będzie gładkie i puszyste. Potem dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Na koniec wlać kawę i wsypać zmielone orzechy, zmiksować. Ciasto przelać po pół do obu tortownic. Piec 20-25 minut, do suchego patyczka. Ciasta wystudzić.
Przełożenie:
Śmietanę ubić na sztywno, w połowie ubijania dodać cukier. Na koniec wlać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę, zmiksować. Odstawić do lodówki.
Na syrop kawowy: w szklance rozpuścić kawę i cukier. Naponczować oba ciasta.
We wrzątku rozpuścić kawę i cukier puder. Jeżeli nie będzie chciał się rozpuścić, można postawić na gaz i lekko podgrzewać. Całość wlać do masła i ubijać do połączenia składników.
Naponczowane ciasta przełożyć kremem kawowym. Odstawić na 10 minut do lodówki do stężenia. Potem przełożyć bitą śmietana a wierzch udekorować orzechami.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Walnuts and coffee cake.
Delicious cake with whole walnuts, whipping cream, coffee syrup and delicate coffee sponge cake.
Preparation: 30minutes.
Baking: 20-25 minutes.
All ready: 60 minutes.
Serves:8 pieces.
Cake:
- 150 g soft butter
- 150 g caster sugar
- 3 big eggs
- 150 g all purpose flour
- 2 tsp baking powder
- 2 tsp instant coffee dissolved in ¼ cup hot water
- 100 g grounded walnuts
Coffee syrup:
- 2 tsp sugar
- 2 tsp instant coffee dissolved in ¼ cup hot water
Coffee cream:
- 50 g soft butter
- 50 g caster sugar
- 2 tsp instant coffee dissolved in ½ cup hot water
- 300 ml whipping cream
- 2 tsp gelatine dissolved in ¼ cup hot water
- 1 tsp raw sugar
Directions:
Cake:
Preheat the oven to 180C. Line bottoms of two 20 cm round baking pans with parchment paper.
Beat the butter with caster sugar until it's creamy and fluffy. Then beat the eggs in one at time, still mixing. Stiff in flour mixed with baking powder. Lastly stir in the coffee and walnuts. Separate prepared mixture into the two pans. Bake 20-25 minutes, then chill them.
Filling:
Beat the whipping cream, adding 1 tsp of sugar in the middle. Then add dissolved gelatine, mix and set aside into the fridge.
Coffee syrup: Dissolve the coffee and add sugar. Brush chilled cakes with prepared syrup.
Place dissolved coffee in a simmering pan, add sugar and heat it until the sugar isn't melted, stirring constantly. Prepared mixture add to the butter and beat. Spread coffee cream on two cakes. The set aside into the fridge to chill. Then spread the whipping cream on one cake and bottom with another one, Decorate with walnuts.
Bon apetit!!
Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)
8 komentarze:
Tort prezentuje się przepysznie :)
Bardzo apetycznie wygląda na zdjęciach :)
Pyszności!:)
z chęcią bym zjadła kawałeczek ;d
Prezentuje się pysznie, takie lubię. :)
mmmm. love how simple it is but how delicious it looks!
Coffee and walnuts in a cake sounds great! I would love a piece on this rainy day :)
Wygląda bardzo smakowicie :)
Prześlij komentarz