piątek, 29 marca 2013

Mazurek czekoladowy z bakaliami.


Muszę się szczerze przyznać, że jest to pierwszy mazurek jaki w życiu zrobiłam. Na szczęście wyszedł przepyszny, szczególnie, że robiłam go z „głowy”. Dlatego też nie jest zbyt trudny w wykonaniu i stosunkowo szybki. Podstawa jest oczywiście kruche ciasto, które pojawiło się kiedyś w formie galette. Uwielbiam to ciasto, bo dosłownie rozpada się w palcach i świetnie smakuje. Drugą warstwę stanowi konfitura malinowa. U mnie wygrzebana z dolnej szafki, robiona przez Mamę, co zapewniło dodatkowe walory smakowe:) Na koniec mamy ganache czekoladowe i mieszankę ulubionych bakalii, u mnie jest to mieszanka studencka. Można oczywiście dodać inne bakalie. Jak widać ten mazurek jest naprawdę prosty ale myślę, że zasmakuje każdemu. Tym miłym akcentem zamykamy tegoroczne przepisy Wielkanocne, jednak mam w zanadrzu jeszcze jeden post, który ukaże się w niedzielę, wraz z życzeniami:)

 


Przygotowanie:80 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Gotowe do podania:od razu po przygotowaniu.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.

Kruche ciasto:
  • 220 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 170 g niesolonego masła
  • zimna woda ( maks łyżka, dwie)
Wypełnienie:
  • 200 g gorzkiej czekolady ( lub pół na pół z mleczną)
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 200 g konfitury malinowej
  • 100 g mieszanki studenckiej lub innych bakalii

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i miksować, aż się połączą. Potem dodawać po łyżce wody, aż ciasto nie zlepi się w całość. Ciasto wyjąć na blat, zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciastem wylepić blachę o wymiarach 20x30 cm. Piec przez 20 minut i pozostawić do ostygnięcia.

Śmietankę podgrzać i wrzucić do niej połamaną w kostkę czekoladę. Mieszać, aż utworzą gładką masę. Odstawić do stężenia na 10 -15 minut.

Wystudzone kruche ciasto posmarować konfiturą i polać ganache. Całość posypać bakaliami.

* Mazurka możemy podać od razu, wtedy ganache będzie jeszcze płynne. Jeżeli przed podaniem wstawimy go do lodówki na godzinę lub dwie, wtedy będzie mieć bardzo zwartą formę, przypominającą czekoladę.


Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Chocolate and raspberry.


Shortcrust pastry with raspberry preserve and chocolate ganache.


Preparation: 80minutes.
Baking: 20 minutes.
All ready: right after preparing
Serves:12 pieces.

Short crust pastry::
  • 220 g all purpose flour
  • a pinch of salt
  • 170 g unsalted butter
  • cold water
Filling:
  • 200 g dark chocolate ( or semi sweet)
  • 150 ml double cream
  • 200 g raspberry preserve
  • 100 g almonds, dried cranberry, raisins, cashews or any other favourite

Directions:

Mix the flour with salt, add butter and mix until well combined. Then add some water, still mixing until dough just starts to come together. Place the dough on floured surface and knead until it's smooth. Then wrap it with cooking foil and place on the fridge for 1 hour.

Preheat the oven to 180C degrees. Line 20X30 cm baking pan with parchment paper. Then line it with rolled out dough. Bake for 20 minutes then set aside to chill.

Heat the double cream. When it;s hot add broken chocolate and mic until it's melted and well combined. Set aside for 15 minutes.

Spread the preserve on chilled pastry then pour the ganache oven the cake. Decorate with cranberries and other dried fruits.

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.