Do tej pory na Wielkanocny stół wjechała już babka wiedeńska oraz rolada czekoladowa. Żadnych Świąt nie wyobrażam sobie oczywiście bez sernika, jednak z braku czasu nie udało mi się zrobić „pełnej wersji”. Dlatego przedstawiam mini serniczki pomarańczowe z czekoladą. Mimo, że w nazwie mają „mini” to niczego im nie brak. Pomarańczowy smak uzyskałam z naturalnego źródła: świeżo wyciskanego soku oraz startej skórki. Spód stanowią lubiane przez wszystkich ciasteczka czekoladowe. Serniczki są błyskawiczne w wykonaniu i bardzo dobrze wpasowują się w świąteczny nastrój. Pomarańcza wprawdzie kojarzy się z zimą ale z racji pogody panującej na zewnątrz to niezbyt minęłam się z prawdą:) A u Was będą serniki i jeżeli tak, to z jakimi dodatkami?
Przygotowanie:15 minut.
Pieczenie: 40 minut.
Gotowe do podania:2 godziny
Ilość porcji z przepisu: 12 serniczków.
- 100 g ciastek czekoladowych
- pół łyżeczki cynamonu
- 50 g roztopionego masła
- 500 g sera trzykrotnie zmielonego
- sok z połowy pomarańczy
- skórka starta z jednej pomarańczy
- pół szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietanki 30 %
- roztopiona czekolada do polania
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Ciasteczka zgnieść na miazgę, dodać cynamon i stopione masło. Dobrze wymieszać i wyłożyć dna papilotek. Formę włożyć do zamrażalnika na czas przygotowywania sera.
Pomarańczę sparzyć i zetrzeć skórkę. Z połowy pomarańcza wycisnąć sok. W dużej misce zmieszać ser, skórkę i sok z pomarańcza, roztrzepane jajko, cukier oraz śmietankę. Ser przełożyć po równo do papilotek z ciasteczkami. Piec 40 minut. Udekorować czekoladą i włożyć do lodówki na 60 minut do zastygnięcia.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Orange mini cheesecake
Very quick cheesecakes with chocolate and orange.
Preparation: 15 minutes.
Baking: 40 minutes.
All ready: 2 hours
Serves:12 cheesecakes.
- 100 g favorite chocolate cookies
- ½ tsp cinnamon
- 50 g melted butter
- 500 g cream cheese
- juice from ½ orange
- orange rind from 1 orange
- ½ cup caster sugar
- 1 egg
- 2 tbsp double cream
- melted chocolate to decorate
Directions:
Preheat the oven to 180C degrees. Line muffin pan with a paper liners.
Crush the cookies, then add cinnamon and melted butter. Mix very well and divide it into paper liners, pressing them to the bottom. Place on the refrigerator.
Ina a big bowl mix cheese, orange juice, orange zest, beaten egg, sugar and cream. When it's well combined divide it into the paper liners. Bake for 40 minutes. Chill in the fridge for 60 minutes before serving.
Bon apetit!!
Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)
4 komentarze:
Mniam, wyglądaja wspaniale. ;)
Piękna aranżacja! A połączenie gorzkiej czekolady i pomarańczy jak najbardziej udane.
wyglądają bardzo smakowicie ;D
Ślicznie wyglądają i pewnie pysznie smakują, połączenie idealne :-)
Prześlij komentarz