czwartek, 28 marca 2013

Pasty do jajek.


 

Przyszła pora na jajka. Nie będę już pisać jak ważne są one dla Wielkanocy, gdyż chyba mija się co z celem:) Bazą dzisiejszych past są żółtka, majonez domowejroboty, który już na blogu zagościł ( można oczywiście użyć kupionego:)) oraz musztarda dijon. Poza tym mamy grillowanego łososia, awokado oraz suszone pomidory z kaparami. Na podstawie tych kilku składników powstały naprawdę wyjątkowe pasty.



Przygotowanie:20 minut.
Gotowe do podania:od razu po przygotowaniu

Ilość porcji z przepisu: 24 połówki jajek.

  • 12 jajek
  • 3 łyżeczki musztardy dijon
  • 6 łyżek majonezu z tego przepisu lub kupionego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • jedno dojrzałe i miękkie awokado
  • 150 g świeżego łososia
  • łyżka oliwy
  • 8 pomidorów suszonych
  • łyżka kaparów
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Jajka zagotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić na połówki i oddzielić żółtka.

Pasta z łososiem.

Wyfiletowanego łososia posolić i popieprzyć, zgrillować na łyżce oliwy, około 5-7 minut. Żółtka 4 jajek zblenderować z łososiem, 2 łyżkami majonezu, łyżeczką musztardy. Skosztować i doprawić solą i pieprzem według uznania.

Pasta z avocado.

Awokado obrać i skropić sokiem z cytryny, a następie zblenderować je z żółtkami z 4 jaj, 2 łyżkami majonezu i łyżeczką musztardy. Doprawić solą i pieprzem.

Pasta z pomidorami.

Zblenderowaćna pastę pomidory, kapary, resztę żółtek majonezu i musztardy. Doprawić do smaku.


Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Stuffed eggs.

Three absolutely delicious pastes with sun dried tomatoes, salmon and avocado. Perfect for Easter.


Preparation: 20 minutes.
All ready: right after prepare.
Serves:24 halves

  • 12 hard boiled eggs
  • 3 tsp Dijon mustard
  • 6 tbsp mayo bought or made from this recipe
  • 1 tsp fresh lemon juice
  • 1 avocado
  • 150 g fresh salmon
  • 1 tsp olive oil
  • 8 sun dried tomatoes
  • 1 tbsp capers
  • salt and pepper for the taste

Directions:

When the eggs are boiled cut them into a half and separate the yolks.

Salmon paste.

Grill the salmon on the oil, for 5 to 6 minutes. Then place it in a blender bowl and add yolks from 4 eggs, 2 tbsp of mayo, 1 tsp of Dijonmustard and blend. Then taste it and add pepper and salt.

Avocado paste.

Peel the avocado and spread lemon juice on it. Blend it with yolks from 4 eggs, 2 tbsp of mayo, 1 tsp of Dijon mustard. Salt and pepper for the taste.

Sun dried tomato paste.

Blend capers and tomatoes with 4 eggs, 2 tbsp of mayo, 1 tsp of Dijonmustard. Salt and pepper for the taste.

Bon apetit!!



Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

6 komentarze:

Kamciss pisze...

Pyszne smaki :)

Inspirowane Smakiem pisze...

Najbardziej kusi pasta z awokado:)

Bernadeta pisze...

eleganckie te twoje jajeczka.

Kasia S, pisze...

3 świetne sosy, aż chce się sięgnąć po jajeczko :D

pozdrawiamy serdecznie

Tapenda

Wiga Czarnecka pisze...

Również pozdrawiam:)

Kats pisze...

Smakowite.

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.