Ciasto jabłkowo cynamonowe przekładane kremem i orzechami. Ciasto jest bardzo miękkie i delikatne. Niepowtarzalnego smaku nadają mu orzechy pieczone w cynamonie, jabłka, przyprawy oraz rodzynki. Ciasto pojawia się na pożegnanie zimy, miejmy nadzieję, że już nie wróci :)
Przygotowanie:20 minut.
Pieczenie: 90 minut.
Gotowe do podania:około 3 godziny.
Ilość porcji z przepisu: 30 kawałków.
Orzechy w cynamonie:
- 2 szklanki orzechów włoskich
- 2 białka
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
Ciasto:
- 1,5 kg jabłek
- łyżka masła
- szklanka rodzynek
- 1,5 szklanki cukru
- 3,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kakao do wypieków
- 380 g miękkiego masła
- 2 duże jajka
Krem:
- 400 g kremowego serka ( ja użyłam naturalnego marki President)
- 170 g miękkiego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- kilka kropel olejku waniliowego
Wykonanie:
Dwie formy 25x30 cm oraz dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180C.
Białka z cynamonem i cukrem lekko ubić, tak aby tylko się spieniły. Dodać orzechy, wymieszać, wyłożyć na blachę i piec przez 10 minut. Pozostawić do ostudzenia.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. W dużym garnku roztopić masło i wrzucić jabłka. Smażyć dopóki nie będą miękkie, 10-15 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
W misce wymieszać mąkę z cynamonem, kakao, sodą i przyprawą korzenną. W drugiej misce ubić masło z cukrem, dopóki nie będzie puszyste i jasne. Dodać roztrzepane jajka i zmiksować. Wrzucić połowę sypkiej mieszanki, potem lekko ciepłe jabłka i resztę mąki, po każdym składniku miksując. Na koniec wmieszać rodzynki i połowę uprażonych orzechów. Ciasto przelać po pół do obu blach i piec 40 minut, do suchego patyczka. Ciasta wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło ubić z serkiem na puch, dodać cukier oraz olejek i zmiksować.
Ostudzone ciasta przełożyć kremem i posypać resztą orzechów. Ciasto gotowe do podania od razu, najlepiej przechowywać je w lodówce.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Walnuts and apples.
Cinnamon cake with apples, toasted walnuts and cream cheese icing.
Preparation: 20minutes.
Baking: 90 minutes.
All ready: 3 hours
Serves: 30 pieces.
Cinnamon toasted walnuts:
- 2 cups walnuts
- 2 egg whites
- 2 tbsp raw sugar
- 1 tsp cinnamon
Cake:
- 1,5 kg apples ( granny smith)
- 1 tbsp butter
- 1 cup raisins
- 1,5 cup caster sugar
- 3,5 cup all purpose flour
- 2 tsp baking soda
- 2 tsp all spice
- 2 tsp cinnamon
- 2 tbsp dark cocoa
- 380 g softened butter
- 2 big eggs
Icing:
- 400 g cream cheese
- 170 g softened butter
- 3 tbsp caster sugar
- ¼ tsp vanilla essence
Directions:
Line two baking pans ( 25x30 cm) and one big square pan with parchment papers. Preheat the oven to 180C.
Lightly beat whites with cinnamon and sugar. Then add chopped walnuts and stir well. Spread walnuts on the pan and bake for 10 minutes. Set aside to chill.
Peel and grade the apples. Melt the butter on a big pan then add apples. Simmer for 10 to 15 minutes until remains apple sauce. Set aside to chill.
Mix flour, cinnamon, cocoa, soda and spice. In a second bowl beat the butter with sugar until pale and creamy. Add eggs and mix. Then add half of the flour mixture, mix. Add apple sauce, and after mixing rest of the flour mixture. Lastly stir in half of the walnuts and raisins. Pour mixture into two pans and bake for 40 minutes. Chill.
Beat the butter wit cheese, then mix in sugar and vanilla essence.
Spread icing on the cakes and top with remaining walnuts.
Like us on facebook!
Bon apetit!!
Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)
6 komentarze:
Mmm, jest w nim wszystko, co lubię. Pycha!
jabłka, orzechy i cynamon - najlepsze! takie połączenie smaków mogę jeść przez cały rok, nieważne czy lato, czy zima :)
zapisuję przepis :)
ojoj połączenie z całą pewnością idealne!:)
Lubię takie ciacha :)
Amazing combination! This cake sounds very delicious!
Co prawda jesienne smaki... Ale jakie pyszne ;) Uwielbiam takie orzechowo-serowo-jabłkowe połączenia ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Prześlij komentarz