Ciasto miodowe przekładane kremem grysikowym oraz powidłem śliwkowym, orzechami włoskimi i polane czekoladą.
Przepis, który pojawia się u mnie w domu praktycznie na każdą okazję. Wykonywany przez moją mamę , pochodzi więc z jej „zeszytu”. Myślę, że w każdym domu jest taki właśnie zeszyt. Postanowiłam podjąć wyzwanie i wykonać go sama, a efekty możecie zobaczyć dzisiaj.
Przygotowanie: 60 minut.
Pieczenie: 15 minut.
Gotowe do podania:około 2 godziny.
Ilość porcji z przepisu: 30 kawałków.
Ciasto:
- 550 g mąki pszennej
- 90 g miękkiego masła
- 90 ml płynnego miodu
- 150 g cukru
- 7 żółtek
- 2 białka
- 1 łyżeczka sody
Krem:
- ½ litra mleka
- 8 łyżek kaszy manny
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
Ponadto:
- 300 g powideł śliwkowych
- 200 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
Wykonanie:
Ciasto.
Piekarnik nagrzać do 160C. Cztery blachy 22x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka utrzeć z cukrem, miodem i masłem, na gładką masę. Musi być puszyste i kremowe.
Białka ubić na sztywno.
Na gładką powierzchnię przesiać mąkę z sodą. Dodać białka oraz masę z żółtek i zagniatać ciasto. Musi być gładkie i jednolite. Ciasto podzielić na 4 części i wyłożyć nim blaszki. Piec 15 minut i pozostawić do ostygnięcia.
Krem:
W garnku zagotować mleko. Gdy będzie dobrze ciepłe dodać kaszę i cały czas energicznie mieszać, do momentu, aż masa będzie gęsta.
Masło utrzeć z cukrem na puch. Musi być gładkie i kremowe. Potem cały czas ucierać, dodając po łyżce grysiku.
Śmietanę podgrzać w rondelku. Gdy będzie dobrze ciepła, dodać czekoladę połamaną w kostki. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i dobrze połączy ze śmietaną. Pozostawić do stężenia, na 10 – 15 minut.
Pierwszy blat ciasta posmarować połową masy grysikowej. Przykryć drugim blatem posmarowanym powidłem. Na to położyć trzeci blat z pozostałym grysikiem i przykryć ostatnim ciastem. Całość posypać posiekanymi orzechami i polać czekoladą. Wstawić do lodówki do stężenia.
Zapraszam do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Honey layered cake.
Honey cake with creamy mousse, plum stew, walnuts and chocolate ganache.
Preparation: 60minutes.
Baking: 15 minutes.
All ready: 2 hours.
Serves: 30 pieces.
Honey cake:
- 550 g all purpose flour
- 90 g soft butter
- 90 ml liquid honey
- 150 g raw sugar
- 7 yolks
- 2 whites
- 1 tsp baking soda
Mousse:
- ½ l milk
- 8 tbsp semolina
- 250 g soft butter
- 1 cup caster sugar
Moreover:
- 300 g plum stew
- 200 g roughly chopped walnuts
- 100 g milk chocolate
- 100 ml double cream
Directions:
Preheat the oven to 160C degrees. Line four 22 x 36 cm baking pans with parchment paper.
Beat yolks with sugar, honey and butter until creamy and soft.
Beat the whites until stiff and shiny.
To the stiffed flour add soda, add whites and yolks mixture and knead the dough. It has to be pale and well combined. Divide the dough into 4 parts and line with them pans. Bake for 15 minutes and set aside to chill.
Cream:
Boil the milk up then add semolina and stir until it's stiff. Set aside to chill.
Beat the butter with sugar until cream and pale. Still beating add the semolina mixture.
Heat the double cream. Add chocolate and stir until well combined. Set aside to chill for 10 minutes.
Spread ½ of the semolina mousse on first cake. Then cover the second one. Spread on it the plum stew. Then cover with the third on and spread remaining semolina mousse. Lastly cover with the last one. Sprinkle the top with chopped walnuts and spread melted chocolate on it. Set aside to the fridge.
Like us on facebook!
Bon apetit!!
Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)
7 komentarze:
Pyszne ciacho:)
uwielbiam :)
Your cake looks so delicious! I love the sound of honey layered cake!
Thanks a lot and greetings!
super.
Wygląda wspaniale! Nigdy takiego nie robiłam, ale miałam okazję próbować i smakował mi ogromnie :)
This cake looks super tasty!
Prześlij komentarz