czwartek, 25 kwietnia 2013

Tartinki.


Mini kanapki zrobione z chrupiącej bagietki z różnymi dodatkami. Tartinki są idealne na różnego rodzaju przyjęcia czy imprezy lub do zabrania w plener (patrz: zbliżająca się majówka:)). Jeszcze nie zdarzyło mi się by komuś nie posmakowały: ze względu na różnorodność składników, każdy znajdzie coś dla siebie. Przygotowanie tych kanapek nie jest nadto pracochłonne a efekt murowany. Tak naprawdę można je zrobić ze wszystkiego co mamy pod ręką lub skomponować swoje ulubione smaki na jednej kanapce. Dzisiaj na blogu 4 opcje, które najbardziej przypadły mi do gustu.



Przygotowanie:20 minut.
Gotowe do podania:od razu po przygotowaniu.

Ilość porcji z przepisu: 40 kanapek.

  • 4 średnie bagietki ( ja użyłam bagietek z Lidla)
  • opakowanie ulubionego serka naturalnego ( u mnie Philadelphia)
  • garść świeżej rukoli
  • małe opakowanie sera Camembert
  • 1 małe avocado
  • pół opakowania kiełków brokuła
  • pół słoiczka czarnych oliwek
  • 10 plasterków salami*
  • 10 kawałków wędzonego łososia*
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • garść ziaren słonecznika
  • 5 plasterków szynki prosciutto*
  • świeżo zmielony pieprz


Wykonanie:

Bagietki pokroić na cienkie kromeczki. Wszystkie posmarować serkiem.

1 rodzaj:

Na 10 kawałkach bagietki układać kolejno: rukolę, pomidory suszone, kawałek sera pleśniowego.

2 rodzaj:

Na 10 kawałkach bagietki układać kolejno: szynkę prosciutto, awokado, suszone pomidory.

3 rodzaj:

Na 10 kawałkach bagietki układać kolejno: kiełki brokuła, łososia, oliwki, ziarna słonecznika.

4 rodzaj:

Na 10 kawałkach bagietki układać kolejno: salami, ser pleśniowy, oliwki, rukolę.

Kanapki oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Przechowywać w lodówce, owinięte folią spożywczą.

* ilość składników można oczywiście modyfikować wg. gustu

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Canapes.


4 different types of canapes with fresh and crunchy baguette.


Preparation: 20minutes.
All ready: right after preparing.
Serves: 40 canapes.

  • 4 medium fresh baguettes
  • 1 package of cream cheese
  • a bunch of fresh rocket
  • 1 small Camembert cheese
  • 1 small avocado
  • broccoli sprouts
  • 50 g black olives
  • 10 slices salami
  • 10 slices smoked salmon
  • 50 g sun-dried tomatoes
  • handful of sunflower grains
  • 5 slices prosciutto

Directions:

Slice the baguette into thin slices.You should have about 40 slices. Spread cottage cheese on slices.


1 type of canapes:

On 10 slices put: rocket, sun dried tomatoes, Camembert cheese.

2 type of canapes:

On 10 slices put: prosciutto, avocado, sun dried tomatoes.

3 type of canapes:

On 10 slices put: broccoli sprouts, salmon, olives and sunflower seeds.

4 type of canapes:

On 10 slices put: salami, Camembert cheese, olives and rocket.

Sprinkle with fresh ground pepper. Serve canapes straightway after preparing.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

8 komentarze:

Inspirowane Smakiem pisze...

Uwielbiam przygotowywać takie małe kanapeczki:)

Antenka pisze...

bardzo smaczna przekąska:) mniam

Beatrice pisze...

Uwielbiam takie małe śliczne i niezwykle apetyczne kanapeczki!

Kamciss pisze...

Na imprezę idealne :)

bartoldzik pisze...

Już mam ochotę wprosić się na imprezkę :-)

Follow the Taste pisze...

Pięknie się prezentują :) Idealne na imprezę :)

Zach pisze...

Your photos are stunning and your recipes sound delectable. We would love for you to share them at thefeastingeye.com. The Feasting Eye is still a bit new, but I think you will like what you see :-).

Yvonne @ bitter baker pisze...

This looks sooo good! Next time I'm making baguettes, I'm serving them like this :)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.