Dzisiejszy tort powstał z okazji imienin mojego Taty. Jak to zwykle bywa na rodzinne okazje, zostaje mi zlecone przygotowanie „jakiegoś ciasta”. Opis „jakieś ciasto” nie jest zbyt precyzyjny i zawsze mam problem z tym co upiec, aby każdemu smakowało. Na szczęście się udało i wszyscy byli zachwyceni, a efektami jak zwykle dzielę się z Wami na blogu. Podstawowy przepis na ciasto i krem pochodzi z książki „Ciasta” Michaela Roux. Tort ten był pieczony na dworze austro-węgierskim, stąd też nazwa. Poza tym dodałam czekoladę z koniakiem oraz bitą śmietanę aby nieco urozmaicić przepis. Zapraszam do oglądania, a najlepiej do pieczenia.
Przygotowanie:60 minut.
Pieczenie: 45 minut.
Gotowe do podania:na drugi dzień.
Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.
Ciasto:
- 6 jajek
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny (1 cytryna)
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 120 g mąki pszennej
Czekoladowy krem maślany:
- 200 g miękkiego masła
- 400 g cukru pudru
- 75 g kakao w proszku
- 3-4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
Ponadto:
- 150 g gorzkiej czekolady
- łyżka koniaku
- 500 ml śmietanki 30%
- łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wrzątku
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dna 5 tortownic* o średnicy 21 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka włożyć do lodówki, do schłodzenia. W misce zmiksować żółtka z połową cukru, skórką oraz olejkiem na jednolitą, puszystą masę.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostały cukier. Jedną czwartą piany wymieszać energicznie z żółtkami. Potem dodać pozostałe białka i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Na koniec przesiać mąkę i znowu delikatnie wymieszać.
Masę przelać po równo do 5 tortownic i każdą piec przez około 8 minut, aż wierzch będzie złocisty. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia, przykryć ściereczką aby nie wyschły.
Krem czekoladowy.
W dużej misce zmiksować miękkie masło na puch. Dodawać po 2-3 łyżki cukru, cały czas miksując. Potem dodać kakao i zmiksować. Powoli wlewać do masy mleko, miksując na wolnych obrotach. Dodać olejek, potem cukier i zmiksować, aż utworzą gładką masę.
Czekolada i śmietana.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z alkoholem. W dużej misce ubić na sztywno śmietanę, pod koniec dodając rozpuszczoną żelatynę. Odstawić na 10 minut do lodówki.
Blaty ciasta posmarować czekoladą, potem kremem maślanym. Następnie złożyć w całość, smarując każdy blat śmietaną (najlepiej składać w tortownicy aby ciasto dobrze się trzymało). Włożyć na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc do lodówki do stężenia.
* Jeżeli ktoś nie posiada 5 takich samych tortownic albo mniejszą ilość, trzeba piec do skutku w takiej ilości jaką posiadamy. Ciasta nie wolno piec „na jeden raz” w jednej tortownicy, bo wyjdzie zakalec.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Princess Sissi Torte.
Delicious layered cake with chocolate, butter cream and whipped cream.
Preparation: 60minutes.
Baking: 45 minutes.
All ready: second day
Serves:12 pieces.
Cake:
- 6 eggs
- 150 g caster sugar
- 1 tsp finely grated lemon rind
- 1 tsp vanilla essence
- 120 g all purpose flour
Chocolate butter cream:
- 200 g softened butter
- 400 g caster sugar
- 75 g dark cocoa
- 3-4 tbsp milk
- 1 tsp vanilla essence
Moreover:
- 150 g dark chocolate
- 1 tbsp cognac
- 500 ml double cream
- 1 tsp of gelatine dissolved in 50 ml boiling water
Directions:
Cake:
Preheat the oven to 200C degrees. Line five 21 cm each round pan with parchment paper.
Separate the yolks from whites. Place the whites on the fridge. Mix the yolks with half of the sugar, lemon rind and vanilla flavor until it's creamy and well combined.
Beat the whites until it;s still and shine. At the end of the beating add rest of the sugar.
¼ of the whites add to yolk mixture and stir roughly. The add rest of the whites and mix very delicate and slow. Then stiff in the flour and mix.
Pour the mixture onto 5 tins and bake for 8 minutes, until it's gold. Then set aside to cool.
Chocolate butter cream.
In a big bowl beat the butter until it's creamy and fluffy. Stir in caster sugar. Then add cocoa and mix. Slowly pour in the milk, still mixing. Lastly add flavor, sugar and mix until it's well combined.
Melt the chocolate with cognac in a bowl set over a pan of hot water, stirring from time to time. Set aside to cool. Beat the double cream until its stiff. Then add dissolved gelatine and mix. Set aside to fridge for 10 minutes.
Spread the chocolate, then butter cream on the 5 cakes. Then pour some whipped cream on one cake and cover it with another one, repeat until the cake is all set. Place on the fridge for one night.
Bon apetit!!
Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)
13 komentarze:
Wygląda uroczo. Pamiętam, gdy jako dziecko, z wypiekami na twarzy oglądałam w telewizji wszystko, co było związane z Sissi. Ta postać mnie zachwycała. :))
Wspaniały!
Ja się nie dziwię, że wszyscy byli zachwyceni. Tort wygląda wybornie :)
Mnie też od razu nasunęło się to samo skojarzenie, nie ma to jak bajki dzieciństwa:)
Świetny, już dodałam do zakładki ;)
Wygląda wybornie, coś pysznego! :) Chętnie bym zjadła.
Pysznie się prezentuje :) Jaki dopracowany :)
Przepyszny, wiem co piszę bo próbowałam :) i wygląda cudnie :)
bardzo wykwintny, dziękujemy za zdjęcie!
rzeczywiście - klimat austo-węgierski! Choć sama Sisi miała ponoć zaburzenia odżywania...
Również dziękuję:)
W takim razie przydałby się jej spory kawałek:)
Twój tort wygląda przecudownie :)
Prześlij komentarz