środa, 31 października 2012

Ciasteczka dyniowe bez tłuszczu.

Znowu na blogu gości dynia- jak do tej pory wszystkie przepisy dyniowe bardzo dobrze smakowały i wyglądały:) Te ciasteczka są proste i szybkie w wykonaniu oraz pyszne i zdrowe! Nie zawierają w sobie żadnych tłuszczy - za to mąkę pełnoziarnistą, płatki owsiane i orzechy. Kombinacja przypraw nadaje im wyjątkowego aromatu, a dynia świetnie się z nimi komponuje. My delektowałyśmy się nimi z przyjaciółmi przy czerwonym winie:)

 

 


Przygotowanie: 15 minut.
Czas gotowania: 25 minut.
Gotowe do podania: około 40 minut.


Ilość porcji z przepisu: 25 ciasteczek.

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki imbiru mielonego
  • ¼ łyżeczki przyprawy korzennej
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 240 g puree z dyni (z tego przepisu)
  • szklanka płatków owsianych lub jęczmiennych
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki rodzynek


Wykonanie.

Przygotować puree z dyni (tutaj). Jeżeli używamy dynię mrożoną należy ją wcześniej wyjąc z zamrażalnika, aby podczas robienia ciasteczek była płynna.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

W dużym garnku wymieszać obie mąki, wszystkie przyprawy, proszek do pieczenia, cukier i płatki.

W drugiej misce zmiksować puree z jajkami.

Przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać.

Na koniec dodać rodzynki i posiekane orzechy i wymieszać.

Z masy formować okrągłe ciasteczka (np. przy pomocy łyżki do nakładania lodów lub zwykłej).

Piec 20-25 minut, aż będą ładnie zarumienione.

Smacznego!!



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Pumpkin cookies without fat.


Very easy cookies with wholewheat flour, walnuts, raisins and oatmeal. Delicious and healthy.

Preparation: 15 minutes.
Cooking: 25 minutes.
All ready: 40 minutes.

Serves:25 cookies.
  • 1 cup wholewheat flour
  • 1 white flour
  • a pinch of salt
  • 1 ½ tsp ground cinnamon
  • ¼ tsp spice
  • ¼ tsp ground ginger
  • ¼ tsp ground nutmeg
  • 1 tsp baking powder
  • ½ cup raw brown sugar
  •  2 eggs
  • 240 g pumpkin puree ( canned or fresh)
  • 1 cup oatmeal
  • ¾ cup walnuts
  • 3/4 cup raisins

Directions.


Preheat the oven to 175 degrees.

Line a baking sheet with parchment paper.

In a big bowl stir together both flours, all of the seasonings, sugar and oatmeal. Set aside.

In the second bowl whisk together eggs and pumpkin, then slowly add in the dry mixture, until it's smooth.

Lastly add raisins and walnuts, stir together.

Using small scoop form the cookies in the parchment paper.

Bake 20 – 25 minutes, until it's gold.

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

1 komentarze:

whiness pisze...

Wyglądają smakowicie, a i są bardzo zdrowe :) Orzechy, płatki owsiane - można pałaszować! :)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.