piątek, 12 lipca 2013

Owocowy czarny las.


Ciasto czekoladowe przekładane bitą śmietaną oraz świeżymi owocami.

Ten tort robi ogromne wrażenie i jest przepyszny, a wykonanie wcale nie jest trudne. Bazą jest nasze ulubione ciasto czekoladowe wykorzystane np. w cieście Czarny Las. Jest to idealny tort na lato oczywiście ze względu na owoce: świeże truskawki, maliny, borówki i poziomki. Całości dopełnia lekko słodka bita śmietana.




Przygotowanie:40 minut.
Pieczenie: 40 minut.
Gotowe do podania:na drugi dzień lub po 4 godzinach.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.



Ciasto czekoladowe:

  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • ¾ szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 3 łyżeczek rozpuszczalnej)
Ponadto:
  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 4 łyżkach wrzątku
  • 100 g poziomek
  • 200 g malin
  • 300 g truskawek
  • 150 g borówek
Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować 3 tortownice (23 centymetry każda) – dna wyłożyć papierem.*

W dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, kawę, olej, jajka i ekstrakt, a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe ciasto przelać po równo do 3 tortownic i piec przez 30-35 minut, do suchego patyczka.
Po zakończenia pieczenia, ciasta najpierw studzić w tortownicach (około 10 minut), a potem luzem.
*ciasta można piec w 3 tortownicach lub w jednej na trzy razy .

Śmietanę ubić w schłodzonej misce na sztywno. Pod koniec ubijania wmieszać cukier. Wlać przestudzoną żelatynę i zmiksować. Wstawić do lodówki na pół godziny.

Ostudzone ciasta przekładać najpierw śmietaną, potem owocami. Żeby śmietana wyglądała lepiej, można użyć szprycy przy dekoracji. Ciasto powinno stać w lodówce minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.



Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Chocolate cake with fruits.


Chocolate cake layered with whipped cream and fresh fruits.


Preparation: 40minutes.
Baking: 40 minutes.
All ready: second day.
Serves: 12.

Chocolate cake:
  • 1 ¾ cup white flour
  • 2 cups raw sugar
  • ¾ cup dark cocoa
  • 2 tsp baking soda
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp salt
  • 1 cup plain buttermilk
  • ½ cup canola oil
  • 2 tsp vanilla essence
  • 2 big eggs
  • 1 cup coffee
Moreover:
  • 500 ml double cream
  • 4 tbsp sugar
  • 1 tsp of gelatine dissolved in 4 tbsp of hot water
  • 100 g fresh wild strawberries
  • 200 g fresh raspberries
  • 300 g fresh, hulled and halved strawberries
  • 150 g fresh blueberry

Directions:

Cake:

Prepare 3 cake tins (23 cm each) – line bases with baking paper . Preheat the oven to 180 degrees.

In a big bowl stir together flour, sugar,cocoa, baking soda, baking powder and salt. Then add butter milk, oil, vanilla essence, eggs and coffee. Blend it together using electric beaters.

Prepared dough transfer from bowl to tins: 1/3 for each one. Bake for 30-30 minutes.

Stand cake in tins for 10 minutes. Then remove lines and chill until the cake is cold.

Beat chilled double cream until stiff, at the end add sugar. Lastly stir in dissolved gelatine. Place in the fridge for 30 minutes.

Spread whipped cream on chilled cakes and top with fruits. Cake has to stay in the fridge for at least 4 hours.


Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

4 komentarze:

Alina pisze...

Wygląda cudownie! Z trudem czekałabym 4 godziny :)

Antenka pisze...

o rany jaki piękny! totalne arcydzieło:)

Ladylaura. pisze...

Robi wrażenie,dokładnie tak,pozdrawiam.

Misia pisze...

Totalnie obłędne ciacho! Bomba! :)

Ściskam cieplutko!

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.