wtorek, 9 lipca 2013

Czereśnie w czekoladzie.



Biszkopty z kawą przekładane kremem czekoladowym i czereśniami.

To ciasto jest naprawdę proste i błyskawiczne. Przede wszystkim nie wymaga pieczenia co w upały jest dużym plusem. Smaki bardzo dobrze się uzupełniają: twarda czekolada, delikatne biszkopty i chrupiące wiśnie to idealne połączenia. Zamiast świeżych czereśni można użyć mrożonych lub na przykład wiśni z kompotu – ciasto będzie smakować równie dobrze.




Przygotowanie:40 minut.
Gotowe do podania:na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków

  • 300 g czekolady mlecznej
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 4 żółtka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 500 g okrągłych biszkoptów
  • 1 kg czereśni
  • łyżeczka cukru
  • 1 porcja espresso
Wykonanie:

750 g wiśni wydrylować. Resztę zostawić z ogonkami do dekoracji.

Czekolady połamać i wsypać do garnka z grubym dnem. Położyć na garnku z wrzątkiem i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Odstawić do przestudzenia.

Dno tortownicy 21 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty maczać z wystudzonym espresso i układać na dnie tortownicy. Kiedy pokryjemy całe dno należy wyłożyć nimi również boki, spodami w stronę obręczy.

Miskę z czekoladą postawić na gazie, dodać 60 ml śmietanki, 3 łyżki cukru pudru oraz żółtka i dokładnie wymieszać. Podgrzewać około 5 minut, cały czas mieszając, aż krem dobrze zgęstnieje.

Pozostałą śmietankę ubić na sztywno z łyżeczką cukru i wstawić do lodówki.

Na warstwę biszkoptów wyłożyć połowę wiśni i posmarować połową kremu. Na krem wyłożyć resztę biszkoptów, również maczanych w kawie. Wyłożyć resztą wiśni i kremu czekoladowego. Wstawić do lodówki na godzinę, aby całość stężała. Po godzinie posmarować ubitą śmietaną i udekorować czereśniami. Ciasto powinno stać minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc w lodówce.

Zmodyfikowany przepis pochodzi z portalu taste.au.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Wild cherries in chocolate.


Coffee biscuits layered with cherries and chocolate.


Preparation: 40minutes.
All ready: second day.
Serves: 12.

  • 300 g milk chocolate
  • 200 g dark chocolate
  • 4 yolks
  • 250 ml double cream
  • 3 tbsp caster sugar
  • 500 g round biscuits
  • 1 kg wild cherries
  • 1 tsp sugar
  • 1 shot of espresso
Directions:

Pit 750g of the cherries. Leave rest for the decoration.

Melt the chocolate in a bowl set over a pan of hot water, stirring from time to time. Set aside to chill.

Line 21 cm round baking pan with parchment paper. Dunk the biscuits in chilled espresso and place them on the bottom and on the sides of the pan.

Pour chocolate into simmering pan, add 60 ml of the cream, 3 tbsp of sugar and yolks and stir well. Place pan on the heat and cook for 5 minutes, until chocolate is thick, stirring constantly.

Place ½ of the cherries on biscuits, then pour ½ of chocolate. Top with remaining biscuits, cherries and chocolate. Place in the fridge for 1 hour.

Beat remaining cream with 1 tsp of sugar. Spread it on cake and top with cherries. Cake has to stay on the fridge for at leat 4 hours.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

5 komentarze:

Inspirowane Smakiem pisze...

Wygląda super. ;) Takie połączenie musi smakować obłędnie.

Karmel-itka. pisze...

znam wiśnie w czekoladzie, ale czereśnie to nowość. chociaż jak tak patrzę to wiem, że będzie smakowało rewelacyjnie!
pozdrawiam!

kuchcikOla pisze...

wygląda świetnie! i moje ulubione kawowe smaki + czereśnie, koniecznie do zrobienia! :)

Antenka pisze...

obłędnie wygląda:D na sam widok mam na niego wielką chrapkę:D

Nashelly pisze...

Wow, jaki mega czekoladowy krem... I moje ukochane czereśnie... Poezja ;)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.