niedziela, 24 lutego 2013

Sernik cytrynowy.


Jest to drugi ( po torcie naleśnikowym ) przepis z lemon curd w roli głównej. Tym razem w wersji z moich ukochanym ciastem czyli sernikiem. Sernik robi się naprawdę błyskawicznie: prócz spodu z kruchego ciasta nie wymaga pieczenia. Niestety z tego względu musi odstać swoje w lodówce. Serniczek jest bardzo lekki a cytryna świetnie kontrastuje się z mlekiem skondensowanym, które jest dodatkiem do sera. Jeżeli nie macie czasu na pieczenie ten sernik to trafiony wybór. Jest również bardzo uniwersalny: doskonale sprawdzi się w upalne dni oraz w zimie, kiedy trudno o świeże składniki. Cytryny na szczęście dostępne są zawsze:)

 

Przygotowanie:60 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Gotowe do podania:na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.

Kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki wody

Lemon curd:
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • sok i skórka z 4 cytryn

Ser:
  • 500 g sera trzykrotnie zmielonego
  • 400 ml mleka skondensowanego
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki wody

Wykonanie:

Ciasto:

Do przesianej mąki dodać pokrojone w kostkę masło. Dodać jajko, sól oraz cukier i zagniatać. Kiedy składniki dobrze się połączą dodać wodę i zagniatać do utworzenia gładkiej kuli. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przygotować tortownicę 20 cm.

Ciastem wykleić dno tortownicy i nakłuć widelcem. Piec przez 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

Lemon Curd:

W dużym garnku wymieszać jajka z cukrem i sokiem oraz skórką cytrynową. Całość postawić na gazie i podgrzewać, od czasu do czasu mieszając. Gdy masa zacznie bulgotać, mieszać energicznie do momentu, kiedy będzie już całkiem gęsta. Odstawić do ostygnięcia.

Ser:

Ser zmiksować z mlekiem skondensowanym. Dodać sok i skórkę cytrynową oraz żelatynę i zmiksować do połączenia.

Na wystudzone kruche ciasto wyłożyć połowę masy serowej, potem posmarować połową lemon curda. Następnie dodać resztę sera i udekorować pozostałym kremem cytrynowym. Całość wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej całą noc.


Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Lemon cheesecake.



Another recipe with Lemon curd ( last time I posted crepes cake). This cheesecake is very delicious and easy to make. You can use bought pastry If You don't want to bake it Yourself – it will be even quicker then. Cheesecake contains fresh lemon juice and delicious lemon curd. I'm sure You won't be disappointed with this cake:)



Preparation: 60minutes.
Baking: 20 minutes.
All ready: second day
Serves:12 pieces.

Short crust pastry:

  • 250 g all purpose flour
  • 125 g softened and cubed butter
  • 1 egg
  • ½ tsp salt
  • 1 tsp sugar
  • 2 tbsp cold water
Lemon curd:

  • 2 whole eggs
  • 2 egg yolks
  • ½ cup caster sugar
  • juice from 3 big lemons
  • finely grated lemon rind from 3 big lemons
Cheese:

  • 500 g cream cheese
  • 400 ml condensed milk
  • juice and lemon rind from 1 lemon
  • 3 tsp of gelatine dissolved in ¼ cup of hot water

Directions:

Pastry:

In a big bowl combine flour, salt, egg and softened butter. Knead the dough until it's smooth. Then add water and keep kneading. When it's well combined and soft wrap it with baking foil and place in the fridge for 30 minutes.

Preheat the oven to 180C. Prepare round spring form pan ( 20cm ).

After 30 minutes take the dough from the fridge and roll it out on the baking pan. Bake for 20 minutes. Set aside to chill.

Lemon Curd.

In a big bowl mix the lemon curd ingredients. Then set on the medium heat and heat for 5-8 minutes, stirring constantly. When it's done set aside to chill .

Cheese.

Mix together cheese, considered milk and lemon juice with rind. Then add dissolved gelatine and mix.

Spread half of the cheese on the chilled pastry. Then spread half of the lemon curd and top with remaining cheese. Decorate with lemon curd. Set aside to the fridge for at least 4 hours ( the best option is all night). 

Bon apetit!! 






Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)


9 komentarze:

Inspirowane Smakiem pisze...

Wygląda pysznie i lekko. :)

Roz Airad pisze...

...bajecznie wygląda ;D

gin pisze...

Wygląda cudnie, a smakować musiał bosko :)

MartaM pisze...

Witam serdecznie! Chcialam sie upewnic co do mleka -czy mozna zamienic je na skondenswane mleko slodzone, jesli do masy serowej nie dodaje sie cukru?

Wiga Czarnecka pisze...

Jak najbardziej tak:) Po przygotowaniu masy można skosztować i ewentualnie dodać odrobinę cukru pudru, jeżeli nie będzie dostatecznie słodkie. Pozdrawiam gorąco!

Anonymous pisze...

Mam zawsze problem z żelatyną.Jak ją rozpuścić i wlać do ciasta. Dziękuję.

Anonymous pisze...

Czy może być ser z wiaderka?

Wiga Czarnecka pisze...

Może być z wiaderka, ale polecam Piątnicy albo inny ser w którym jest faktycznie sam ser . Inne sery mają w sobie różne dodatki oraz dużą ilość wody i mogą zepsuć sernik. Najważniejsze w przepisie jest mleko skondensowane. Pozdrawiam:)

Wiga Czarnecka pisze...

Żelatynę zalać wrzątkiem i dokładnie rozmieszać. Nie może być żadnych grudek, a żelatyna powinna się lekko spienić. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy za bardzo się zetnie można ją trochę podgrzać, aby była płynna. Żelatynę wlewamy do ciasto czy bitej śmietany, praktycznie zawsze na sam koniec i miksujemy bardzo krótko, około 30 sekund. Pozdrawiam:)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.