Dzisiaj przedstawiamy klasyczny amerykański deser czyli brownie. Jest to nasza pierwsza przygoda z tym tematem i (na szczęście) zakończona pełnym sukcesem:) Brownie jest miękkie w środku a na zewnątrz otoczone chrupiącą skórką. Jako dodatek wybrałyśmy pistacje – ich naturalnie słony smak świetnie kontrastuje się z gorzką czekoladą. Jest to bardzo prosty deser, szybki w wykonaniu i niezwykle smaczny. Świetnie osłodzi Nam te brzydkie i deszczowe dni:)
Ciasto:
- 150 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 gram cukru
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 100 g mąki
- 150 g pistacji
Wykonanie.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
Pistacje obrać ze skorupek i posiekać na drobne kawałki.
Masło wraz z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie przełożyć do większej miski, wsypać cukier i miksować dopóki cukier się nie rozpuści.
Do powstałej masy dodać całe jajka i żółtka, zmiksować.
Potem przesiać mąkę i znowu zmiksować.
Na koniec wrzucić pistacje i wymieszać łyżką.
Gotowe ciasto przełożyć do blaszki, piec 30-35 minut.
Czas wykonania: około 60 minut.
Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków.
Zapraszamy do komentowania:)
3 komentarze:
Pyszna wersja :)
Brownie specjalnie dla mnie :) czekolada + pistacje...
Przepis trafiony w dziesiątkę ;) Idealnie smakują polane musem czekoladowym, mm czekoladowa fantazja =)
Prześlij komentarz