Pancakesy to błyskawiczny deser czy przekąska, która zawsze smakuję równie dobrze. Tutaj w nieco zdrowszej i jesiennej wersji: z mąką orkiszową, puréez dyni i korzenną nutą. Przygotowanie purée z dyni jest bardzo proste i pozostałe porcje można spokojnie mrozić w lodówce, nawet do 3 miesięcy. Mąka orkiszowa nadaje bardzo ciekawego smaku i poprawia walory odżywcze placuszków. Podawać je można z ulubionymi dodatkami, u nas natomiast jest to roztopiona, gorzka czekolada i bakalie. Są to jedne z najsmaczniejszych pancakesów jakie udało nam się zrobić, polecamy gorąco!
Ciasto:
- 1 ¾ szklanki mleka
- 1 szklanka purée z dyni
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru brązowego
- łyżeczka cynamonu i przyprawy korzennej
Puréez dyni:
- 1 dynia
Wykonanie.
Purée:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Duża blachę wyłożyć folią lub papierem do pieczenia.
Dynię umyć, i przekroić na pół. Dokładnie wyciągnąć wszystkie pestki. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut. Zależy to od wielkości dyni, im większa tym dłuższy czas pieczenia. Dynia jest gotowa kiedy bez problemu można nakłuć ją widelcem.
Upieczoną dynie studzimy, a następnie łyżka wyciągamy dokładnie cały miąższ. Na koniec blenderujemy tak aby powstało gładkie purée. Jeżeli dynia jest duża to powinno wyjść około kilograma purée. Można je spokojnie zamrozić i wykorzystać do innych przepisów.
Placuszki:
Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać mleko, dynię, olej i jajko. W drugiej mąki, przyprawy, cukier, proszek i sodę. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać, aż do uzyskania gładkiej masy.
Pancakesy smażyć bez tłuszczu.
Czas wykonania: około 120 minut.
Ilość porcji z przepisu: 12-14 placuszków.
Zapraszamy do komentowania:)
4 komentarze:
Ale, to musi być dobreeeee :) poproszę ze dwa na śniadanie :-)
ładniutkie
Prezentują się bardzo apetycznie, jak dla mnie idealne jesienne śniadanie :)
Robiłam dzisiaj, wyszły po prostu przepyszne, jeszcze z tym sosikiem, mmm =)
Prześlij komentarz