Dynia nieodłącznie kojarzy się z jesienią, chłodnymi dniami i pysznymi deserami. Nasz sernik jest w każdym calu idealny. Mieszanka przypraw nadaje mu wyjątkowego, ostro słodkiego smaku. Spód jest klasyczny, zrobiony z ciasteczek z dodatkiem cynamonu i imbiru. Polany gorzką czekoladą i udekorowany orzechami. Pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest puszysty i idealnie równy. Ten sernik jest idealny na jesienne popołudnia – delikatny, wspaniale smakuje z czerwoną herbatą lub grzanym winem.
Przygotowanie: 30 minut.
Czas pieczenia: 90 minut.
Studzenie: 4 - 12 godzin.
Ilość porcji z przepisu: 12 -14 kawałków.
Spód:
- 250 g kruchych ciasteczek czekoladowych
- 100 g roztopionego masła
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru w proszku
Sernik:
- 1 szklanka cukru
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta goździków w proszku
- szczypta soli
- 450 g puree z dyni ( z tego przepisu )
- 750 g sera białego ( użyłyśmy sera na sernik Piątnicy, bez żadnych dodatków)
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 5 jajek
- 220 ml śmietany 12%
Dodatkowo :
- tabliczka gorzkiej czekolady (lub mlecznej)
- 50 ml mleka
- orzechy włoskie
Wykonanie.
Spód:
Przygotować tortownicę o średnicy 22 centymetry.
Ciasteczka rozgnieść na miazgę, dodać cynamon, imbir i masło. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. Masą miasteczkową wyłożyć dokładnie spód tortownicy, dociskając szklanką, a następnie włożyć na zamrażalnika na czas przygotowania sera.
Ser:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przygotować dużą, kwadratową blachę do pieczenia.
W garnku umieścić cukier wraz ze wszystkimi przyprawami. Dodać 3-4 łyżki wrzątku i mieszać, aż cukier się rozpuści. Odstawić.
W dużej misce zmiksować ser, na niskich obrotach miksera tak aby nie było grudek. Dodać masę cukrową i zmiksować. Następnie dodać wanilię, puree z dyni oraz sok z cytryny, zmiksować.
Potem wbijamy jajka i znowu miksujemy. Na koniec wlać śmietanę i połączyć dokładnie wszystkie składniki aby powstała gładka masa.
Z zamrażalnika wyjąc tortownicę z ciasteczkami i dokładnie wyłożyć zewnętrzną cześć obręczy folią aluminiową*. Zagotować wodę. Tortownicę wsadzić do blachy i zalać wrzątkiem do 2/3 wysokości. Do tak przygotowanej tortownicy wlać masę serową. Wstawić do pieca. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Piec 90 minut.
Po zakończeniu pieczenia, sernik studzić najpierw w piekarniku , przy otwartych drzwiach 30 minut. Potem delikatnie wyjąc tortownicę z pozostałej wody i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodzić minimum 4 godziny przed podaniem, a najlepiej całą noc.
Jeżeli chcemy udekorować go czekoladą, to należy ją rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej, a następnie polać sernik kiedy już będzie zimny, ale przed włożeniem do lodówki.
*przed pieczeniem należy sprawdzić czy tortownica nie przecieka. Jeżeli przecieka, to radzimy zrezygnować z kąpieli wodnej i postępować dokładnie wg. podanych wyżej wskazówek dotyczących czasu i sposobu chłodzenia. Sernik i tak będzie smaczny, może jedynie trochę opaść bądź pęknąć.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
8 komentarze:
Dzięki dyni sernik nabierze pięknego koloru ... muszę spróbować :)
Cudowny!
Chętnie zaprosiłabym się na kawałek...
Rok temu też robiłam dyniowy.
Wygląda niesamowicie kusząco!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
taki sernik to pyszności. Wygląda bosko!
wspaniałe zdjęcia.
posiadam 6 ogromnych dyń. i na bank zrobię Twój sernik :]
Również pozdrawiamy:)
6 dyń = 6 serników :) Ale poważnie - na pewno nie będziesz zawiedziona. Wszystkim, którzy go próbowali bardzo smakował, mam już nawet kilka zamówień:)
sernik.
i to dyniowy!
trzymajcie mnie, bo leżę...
aaach!!!!!!!!!!! <3 <3 mniam!
Prześlij komentarz