wtorek, 12 marca 2013

Sałatka wiosenna.


Dzisiaj proponuję wykorzystanie majonezu z ostatniego wpisu. Ta sałatka nie ma zbyt wielu składników i jest szybka w przygotowaniu. Podczas Świąt w kuchni panuje zamęt, a wykonujemy zwykle bardzo pracochłonne przepisy. Ta sałatka może stanowić miłą alternatywę:) Uważam, że idealnie pasuje na świąteczne śniadanie.



Przygotowanie:20 minut.
Gotowe do podania:od razu po podaniu.

Ilość porcji z przepisu: 4 duże porcje.


Sałatka:
  • duży por ( biała i zielona część, bez liści )
  • duże pęczek rzodkiewek
  • pół puszki ananasa lub połowa świeżego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • duża pierś z kurczaka
  • sól i pieprz
  • łyżka oleju


Wykonanie:

Majonez wykonać zgodnie z tym przepisem. Nie sugeruję ilości, której powinno się użyć, gdyż każdy woli mniej lub bardziej „majonezowe” sałatki.

Jajka ugotować na twardo, w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzać olej. Kurczaka pokroić w dość drobne kawałki i oprószyć pieprzem i solą. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć do uzyskania złotego koloru, do 7 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

Pora i rzodkiewkę umyć, oderwać liście. Pora bardzo drobno pokroić i wrzucić do dużej miski. Rzodkiewkę utrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do pora. Ugotowane jajka pokroić w małą kosteczkę. Jajka, ananasa oraz wystudzonego kurczaka dodać do reszty składników i wymieszać. Dodać majonez według uznania i pomieszać. Dosolić i dopieprzyć do smaku.




Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Delicious salad with fresh vegetables and home made mayonnaise.


Preparation: 20minutes.

All ready: right after preparing.
Serves:4.


Salad:
  • big leek ( white and green part, without leaves)
  • bunch of radish
  • 70 g canned or fresh pineapple
  • 4 hard boiled-eggs
  • 120 g chicken breasts, boneless and skinless
  • salt and pepper
  • 1 tbsp canola oil

Directions:

Prepare the mayo according to this recipe.

Boil the eggs then chop them roughly. Place them in a big bowl.

Heat the canola oil on frying pan. Cut the chicken into small cubes, add salt and pepper for the taste.
Fry the chicken until it's gold and moist. Set aside to chill.

Chop roughly leek and radish. Add it to the eggs and stir. Then stir in the chicken and chopped pineapple. Lastly add salt, pepper and mayo, of course. Stir well.



Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

1 komentarze:

Inspirowane Smakiem pisze...

Wygląda super, ma wszystko, co lubię. :)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.