niedziela, 31 marca 2013

Zebra.

Z racji Świąt Wielkanocnych życzymy Wam wszystkiego dobrego oraz udanego czasu spędzonego przy stole z rodziną i bliskimi. No i oczywiście wielu udanych wypieków:)

 

 

A dzisiaj już odbiegając od mazurków, serników i sałatek coś słodkiego, idealnego na co dzień. Ciasto, które można przyrządzić z tego co mamy w szafkach lub w lodówce, bez wychodzenia do sklepu. Jest bardzo proste i błyskawiczne w wykonaniu. Klasyczna Zebra jest pieczona z bakaliami lub bez żadnych dodatków. Ja wierzch posypałam pokrojonymi w kostkę jabłkami oraz cynamonem. Jabłka po upieczeniu mają chrupiącą skórkę a wewnątrz są miękkie i wilgotne. Polecam ze względu na prostotę oraz smak, oczywiście:)

 

Przygotowanie:20 minut.
Pieczenie: 50 minut.
Gotowe do podania:od razu po upieczeniu.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej plus 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę o średnicy 22 cm posmarować masłem.

W misce zmiksować jajka z cukrem, aż będą jasne i błyszczące. Dodać olej i wodę, zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao i zamieszać. Do drugiej dodać 2 łyżki mąki i również zamieszać. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.

Do tortownicy wlewać kolejno po dwie łyżki masy białej i ciemnej naprzemiennie. Zaczynając od środka tortownicy najpierw dwie łyżki białej, potem na środek 2 łyżki ciemnej. Czynność powtarzać do skończenia się mas, czekając chwilę, aby się rozlały. Wierzch posypać jabłkami i cynamonem.

Ciasto piec 50 minut, sprawdzając patyczkiem.

Przepis zaadaptowany z książki Ewy Wachowicz.

Smacznego!!



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Zebra.


Quick and easy cake with apples and cinnamon.


Preparation: 20minutes.
Baking: 50 minutes.
All ready: right after preparing
Serves:12 pieces.

  • 5 eggs
  • 1 cup water
  • 1 cup canola oil
  • 1 cup raw sugar
  • 3 cups all purpose flour ( and 2 more spoons)
  • 2 tbsp dark cocoa
  • 2 tsp baking powder
  • 2 granny smith apples
  • 1 tsp ground cinnamon

Directions:

Preheat the oven to 180C degrees. Brush 22 cm round baking pan with small amount of butter.

Beat the eggs with sugar, until creamy and pale. Stir in water and oil. Stiff in flour with baking powder and mix gently. Separate the sough into two. To the first on stir in 2 tbsp of flour. To the second one add cocoa and mix. Chop the apples.

Place in the middle of the pan 2 tbsp of white dough. Wait a few second and add 2 tbsp of the black one, in the middle of white. Then once again add 2 of the white one and so. Continue until dough is finished. Then add chopped apples on the top and sprinkle with cinnamon.

Bake for 50 minutes.


Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)


2 komentarze:

Inspirowane Smakiem pisze...

Zebra wygląda znakomicie! A to drugie zdjęcie to...? Wesołych!

Belle pisze...

Wygląda rewelacyjnie! Bardzo piękne ciasto, aż żal jeść, hehe :)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.