czwartek, 4 kwietnia 2013

Tort Rafaello z pomarańczą.

Biszkopt pomarańczowo migdałowy, przekładany kremem kokosowym i posypany wiórkami kokosowymi. Ciasto jest bardzo lekkie i dosłownie rozpływa się w ustach. Połączenie migdału, pomarańczy i kokosu jest wprost idealne do wszelkiej maści deserów i słodyczy. 

 


Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 30 minut.
Gotowe do podania: około 2 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.

Biszkopt:
  • 180 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • skórka starta z 4 sparzonych pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 4 duże jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g drobno zmielonych migdałów

Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach wody
  • 100 g wiórków kokosowych

Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180C. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek. Białka wstawić do lodówki.

Masło ubić z cukrem i skórką z pomarańczy, aż będzie gładkie i puszyste. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku, miksować do połączenia składników. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać z łyżką. Następnie dodać sok oraz zmielone migdały, wymieszać.

Białka ubić na sztywno. 1/3 białek dodać do kremu i energicznie wymieszać. Potem dodać pozostałe białka i bardzo delikatnie mieszać, okrężnymi ruchami, aby powietrze się uciekło.


Masę przelać po równo do obu tortownic. Piec 30 minut, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.

Krem:

Mascarpone zmiksować z mlekiem kokosowym. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Śmietanę dodać do masy i zmiksować na wolnych obrotach. Na koniec wmieszać do kremu żelatynę i wstawić na 15 minut do lodówki.

Ciasta przełożyć kremem i posypać kokosem. Ciasto trzymać w lodówce.

Smacznego!!







Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Rafaello cake.





Cake with almonds, orange and coconut. Absolutely delicious and stunning.

Preparation: 40 minutes.
Baking: 30 minutes.
All ready: 2 hours.
Serves: 12 pieces.

Sponge cake:
  • 180 g soft butter
  • 200 g caster sugar
  • orange rind from 4 oranges
  • juice from 1 orange
  • 4 big eggs
  • 100 g all purpose flour
  • 1 tsp baking powder
  • 100 g almond flour

Cream:
  • 250 g mascarpone cheese
  • 150 ml canned coconut milk
  • 500 ml double cream
  • 3 tbsp raw sugar
  • ½ tsp gelatine dissolved in 3 tbsp of hot water
  • 100 g dessicated coconut


Directions:


Preheat the oven to 180C degrees. Line two 20 cm round baking pans with parchment paper.

Separate whites from yolks. Place the whites on the fridge.

Beat the butter with sugar and orange rind, until creamy and pale. Stir in yolks, one by one. Stiff in flour with baking powder and mix gently. Add orange juice and almonds, stir.

Beat the whites until stiff and shiny. Add 1/3 whites to butter and mix roughly. Then add remaining whites and stir very gently.

Pour the dough into two pans and bake for 30 minutes. Set aside to chill.


Cream:

Mix the mascarpone cheese with coconut milk. Beat the double cream, adding 3 tbsp of sugar at the end. Add whipped cream to the cheese and mix. Lastly add dissolved gelatine and mix. Place in the fridge for 15 minutes.

Pour the cream into cakes and decorate with dessicated coconut.

Bon apetit!!







Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)


2 komentarze:

Inspirowane Smakiem pisze...

Wygląda pysznie. :)

gin pisze...

Takie wręcz egzotyczne połączenie :) Podoba mi się ogromnie :)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.