sobota, 20 kwietnia 2013

Pomarańcza i kalafior.



Kurczak smażony w pomarańczach z purée z kalafiora. Kalafior z dodatkiem mleka i masła jest bardzo kremowy i lekki. Kurczak natomiast ma ciekawy smak dzięki dodatku świeżej pomarańczy.



Przygotowanie:20 minut.
Gotowanie: 20 minut.
Gotowe do podania:około 40 minut.

Ilość porcji z przepisu: 2 porcje

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 2 duże pomarańcze
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ kostki rosołowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 średni kalafior
  • 50 ml mleka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kalafiora podzielić na różyczki, zalać wodą, dodać łyżkę soli i gotowa do miękkości, 8-10 minut. Po zagotowaniu wodę odcedzić, dodać 50 ml mleka oraz łyżkę masła i zmiksować na gładką masę.

Pomarańcze sparzyć, wycisnąć sok a skórkę zetrzeć na tarce. Czosnek obrać i drobno posiekać. Kurczaka podzielić na kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i natrzeć skórką z pomarańczy oraz czosnkiem. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć kurczaka z obu stron. Wlać sok z pomarańczy, dodać masło, kostkę rosołową i dusić około 10 minut. Po spróbowaniu sosu pomarańczowego doprawić solą i pieprzem. Podawać z sosem pomarańczowym i purée z kalafiora


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Orange chicken.

 

Chicken stewed in orange juice with smooth cauliflower purée.


Preparation: 20minutes.
Baking: 20 minutes.
All ready: 40 minutes.
Serves: 2 serves.
  • 2 large chicken breasts, skinless and boneless
  • 2 big oranges
  • 1 garlic clove
  • ¼ stock cube
  • 2 tbsp butter
  • 1 tbsp oil
  • florets from 1 medium cauliflower
  • 50 ml skim milk
  • salt and pepper

Directions:

Boil the cauliflower florets for 8-10, until it's tender. Then drain the florets, add milk and 1 tbsp of butter, salt and pepper. Blend it until it's creamy.

Zest oranges, then squeeze them out. Chop garlic. Cut the chicken into small parts then coat it into orange zest, garlic and seasonings. Heat 1 tbsp of oil in a pan. When it's hot place the chicken on the oil and fry until it's gold. Then add orange juice, butter and stock cube. Stew for 10 minutes. Serve hot with cauliflower purée.



Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

1 komentarze:

Inspirowane Smakiem pisze...

uwielbiam połączenia mięs z owocami, więc na pewno by mi taki smakował!

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.