wtorek, 16 kwietnia 2013

Potrójna tarta z Gruyère.



Bardzo ciekawa i smaczna wegetariańska tarta. Mieszanka podsmażanych warzyw pokryta warstwą sera Gruyère. Ser ma bardzo wyrazisty smak i nadaje potrawie kremowej nuty. Tarta ta nie jest trudna w przygotowaniu, a posiada ciekawy wygląd co zapewnia dodatkowe atrakcje wizualne. 



Przygotowanie:50 minut.
Pieczenie: 30 minut.
Gotowe do podania:od razu po przygotowaniu.

Ilość porcji z przepisu: 6 kawałków.


Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 ml zimnej wody
Nadzienie:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży pomidor
  • pół czerwonej papryki
  • 1 młoda cukinia
  • biała część pora
  • pół pęczka bazylii
  • 1 duża marchewka
  • 1 szalotka
  • sól i pieprz
  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 150 g startego sera Gruyère


Wykonanie:

Ciasto:


Usypać wzgórek z mąki i zrobić w niej wgłębienie. Włożyć w dołek masło, sól, cukier i roztrzepane jajko. Powoli zagniatać ciasto, aż będzie mieć sypką konsystencje. Wlać do ciasta wodę i delikatnie, połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrabiać ciasto do gładkości. Uformować kulę, owinąć ją folią aluminiową i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przygotować formę na tartę: wysmarować dno i boki odrobiną masła.

Po wyjęciu ciasta z lodówki należy je rozwałkować na grubość 3 mm i przełożyć do formy na tarte. Wyrównać wystające brzegi i z pozostałego ciasta uformować dwa paski. Dno ciasta należy nakłuć widelcem. Ciasto pieczemy najpierw 15 min, przykryte folią aluminiową z surowym grochem albo ryżem na wierzchu. Po tym czasie trzeba zdjąć folię, przykleić paski do boków oraz dna, tworząc trzy przegródki. W przegródkach umieścić wcześniej przygotowane dodatki i piec ciasto przez kolejne 15 min.


Wypełnienie:

Na jednej łyżce oliwy podsmażyć pokrojone w plastry pomidory i posiekaną paprykę. Gdy będą miękkie zdjąć z patelni i odstawić do miseczki, posolić i popieprzyć do smaku. Na drugiej łyżce podsmażyć pokrojonego pora, bazylię i cukinię. Odstawić i doprawić. Na ostatniej łyżce oliwy podsmażyć marchewkę startą na tarce wraz z szalotką, znowu doprawić.

W misce wymieszać jajka ze śmietanką, dodać starty ser.

Składniki umieszczać osobno w przegródkach, dodając na koniec mieszankę jajeczną do każdej z nich. Zapiekać 15 minut, na wcześniej podpieczonym spodzie.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)





Vegetables Gruyère tarte.



Tarte with vegetables and Gruyère cheese topping.

Preparation: 50minutes.
Baking: 30 minutes.
All ready: right after preparing
Serves: 6 pieces.


Shortcrust pastry:
  • 250 g all purpose flour
  • 125 g soft butter, chopped
  • 1 egg
  • ½ teaspoon of salt
  • 40 ml cold water
Filling:
  • 150 g shredded Gruyère cheese
  • 3 eggs
  • 6 tbsp double cream
  • 3 tbsp olive oil
  • 1 shredded carrot
  • 1 chopped shallot
  • 1 fresh tomato
  • ½ chopped red pepper
  • 1 small zucchini, sliced
  • 1 small leek, white part, sliced
  • ½ bunch of fresh basil
  • salt and pepper
Directions:


Pastry:

Ina a big bowl combine flour, salt, egg and softened butter. Knead the dough until it's smooth. Then add the water and keep kneading. When it's well combine wrap it with foil and place in the fridge for 30 minutes.

Preheat the oven to 190C. Prepare tart form.

After 30 minutes take the dough from the fridge and roll it out , leaving some dough. From left dough prepare two stripes for separate the filling. on the form. Then line it with greaseproof paper and fill it with beans. Bake it for 15 minutes. Then remove to beans and paper. Then stick the stripes to sides of pan, creating 3 parts. Fill it with vegetables and cheese mixture and bake for another 15 minutes.

Filling.

Fry on 1 tbsp of olive carrot and shallot. Add pepper and salt for the taste. On the second tbsp of oil fry zuchini, basil and leek, salt and pepper. On the last tbsp of oil fry tomatoes with pepper, add some salt and pepper. Mix eggs with double cream, add cheese and mix. When the pastry is half baked fill it with vegetables and egg mixture, bake for another 15 minutes.


Like us on facebook!

Bon apetit!!



Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

3 komentarze:

Maggie pisze...

Alez kapitalnie wyglada! Skosztowalabym po kawalku z kazdej czesci :)

Kamciss pisze...

Pyszności! :)

misskateshow.blogspot.com pisze...

wypróbuję! :)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.