niedziela, 25 listopada 2012

Potrójne musy czekoladowe.

To, że „lubimy” czekoladę jest już jasne. Potrójna dawka czekolady? Jak najbardziej! Musy wyglądają dość skomplikowanie ale zapewniamy, że nie jest tak źle. Spód to wilgotne ciasto czekoladowe, potem mamy warstwę z gorzkiej czekolady, którą przykrywa puszysty krem z białej. Musy prezentują się bardzo pokazowo więc są idealne na różnego rodzaju okazje. 

 

 

Przygotowanie: 60 minut.
Czas pieczenia: 15 minut.
Gotowe do podania:na drugi dzień.


Ilość porcji z przepisu: 10 -12 kawałków.

Ciasto:
  • 120 g masła
  • szklanka cukru
  • ½ szklanki kakao do wypieków
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 duże jajka
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki mleka

Czarny” mus:
  • łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • ½ szklanki mleka
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 1 ¼ szklanki śmietanki 30%

Biały” mus:
  • ½ szklanki mleka
  • 180 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 2/3 szklanki śmietany 30%

Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować formę 20x20 cm. .
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.

Mleko zmieszać z wodą i zagrzać, aż będą dobrze ciepłe.

Mikserem ubić na puch masło, cukier i kakao. Dodawać po jednym jajku cały czas ubijając.

Dodać rozpuszczona czekoladę, cały czas miksując.

Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę sól i kawę, zmiksować.

Na koniec dolać mleko wymieszane z wodą i miksować do utworzenia gładkiej masy.

Ciasto wylać na blaszkę i piec 15 minut. Zostawić do ostygnięcia.

Musy:

Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Mleko wlać do garnka do zagotowywać. Do wrzącego mleka dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Dodać połamaną w kostki czarną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.

W dużym garnku ubić śmietanę, aż będzie dobrze sztywna. Wlać połowę śmietany do czekolady i wymieszać. Potem dodać resztę śmietany.

W identyczny sposób przygotować mus z białej czekolady.


Ciasto czekoladowe pokroić w kwadraty. Z papieru do pieczenia formować wysokie kwadraty, obwijając nimi kawałki ciasta. Najlepiej spiąć je spinaczem aby dobrze się trzymały.

Wlewać kolejno warstwę czarnego i białego musu. Przygotowane musy trzymać w lodówce całą noc przed podaniem.



Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Choc mousses.


We love chocolate and this mouses proves this fact:) It look a little bit complicated to do but in fact it's not very difficult task. Bottom is very moist and delicate chocolate cake and mousses from white and dark chocolate are fluffy and delicious!

Preparation: 60minutes.
Cooking: 15minutes.
All ready: have to stay in the fridge for the night.

Serves:10 – 12 cakes

Cake:

  • 120 g butter
  • 1 cup sugar
  • ½ cup dark cocoa
  • 1 tsp instant coffee
  • 2 eggs
  • 60 g dark chocolate
  • 1 1/3 white flour
  • 1 tsp baking powder
  • ¾ tsp baking soda
  • a pinch of salt
  • ½ cup water
  • ½ cup milk

Black” mousse:

  • 1 tsp gelatin
  • 2 tbsp water
  • ½ cup milk
  • 180 g dark chocolate
  • 1 ¼ cup whipping cream

White „ mousse”

  • ½ cup milk
  • 180 g white chocolate
  • 1 tsp gelatin
  • 2 tsp water
  • 2/3 cup whipping cream


Directions:

Cake:

Preheat oven to 180C. Prepare 20x20 spring form pan.

Place the chocolate in a small bowl. Into the bigger one place boiling water. Melt the chocolate in boiling water. Set aside.

Heat the milk with water. Set aside.

Beat the butter, cocoa and sugar till fluffy. Add eggs, one by one, still beating.

Add melted chocolate.

Then add all dry ingredients.

Lastly stir in hot milk with water and beat until smooth.

Transfer cake into the pan and bake 15 minutes. Set aside to chill.

Mousses:

Melt the gelatin in a hot water. Ina a big bowl heat the milk and ad melted gelatin, stir. Add dark chocolate and stir until well melted.

Beat the cream, until fluffy and stiff. Ad half of the cream into the chocolate and stir. Then add remaining cream and again stir.

Do the same thing with white chocolate mousse.

Chilled cake cut into the squares. Cut parchment paper in big rectangles. Then wrap squares with prepared parchment paper.

Transfer firstly black mousse then white mousse. Do the same thing with all the cakes.

Set aside into the fridge. Mousses have to stay there one night before serve.


Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)



8 komentarze:

soulstorm-everywhere pisze...

wygląda zachęcająco. a można zrobić na dużej blaszce a potem kroić?

Wiga Czarnecka pisze...

Można, można:) Tylko wtedy istnieje możliwość, że przy krojeniu warstwy się pomieszają. Trzeba by to robić z wielka precyzją. Wydaje mi się, że jeżeli komuś zależy na super efekcie wizualnym to lepiej zrobić wersję z papierem do pieczenia.

paula pisze...

cudne i pyszne !!!!!!!! :)

Kasia S, pisze...

Przyznam się, ze chodzi za mną Mus Czekoladowy. A jak Mus, to mus to zrobić. W końcu mój apetyt nabierze mocy urzędowej i "mus wyrośnie"
Składniki mi odpowiadają, śmietana pójdzie jak zwykle w biodra, ale musowo trzeba ja dodać. Ogólnie bardzo, bardzo apetycznie:)

Pozdrawiamy serdecznie

Tapenda

Deniz pisze...

Wow! Looks delicious.

DarkANGELika pisze...

Świetny pomysł, nie trzeba już kroić na porcje, a wygląda przepysznie;)

Wiga Czarnecka pisze...

Dziękujemy i pozdrawiamy:)Musy na pewno będą smakowały!

gin pisze...

Imponujące. Wyglądają bardzo pokazowo, a muszą smakować nieziemsko... Ach, czekolada...

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.