środa, 7 listopada 2012

Szpinakowe muffinki.


Muffiny stały się bardzo popularne zarówno w świecie bloggerów kulinarnych jak i odbiorców tychże blogów. Są pyszne, łatwo je przygotować, nie ma z nimi wile babrania a mając dobrą bazę na ciasto do środka można wrzucić praktycznie wszystko. Na tylife pojawiało się już kilka przepisów na muffinki min: z malinamikakao i Milką. Dzisiaj przygotowałyśmy wersję na słono, z ulubionym szpinakiem i dodatkiem fety. Babeczki są bardzo miękkie i delikatne. Idealnie nadają się np. na podwieczorek albo jako lunch czy drugie śniadanie w pracy lub uczelni. Świetnie sprawdzą się dla wegetarian lub osób na diecie. 




Przygotowanie: 10 minut.
Czas pieczenia: 20 minut.
Gotowe do podania: 30 minut.

Ilość porcji z przepisu: 16 – 18 muffinek.

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju roślinnego
Szpinak:
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • 200 g sera feta
  • 1/4 łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Szpinak:

Zamrożony szpinak wrzucić na patelnię i trzymać na gazie dopóki cała woda nie odparuje. Potem dodać przyprawy, czosnek i pokruszoną fetę, Dobrze wymieszać i odstawić.

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami.

W dużej misce połączyć razem mąkę i proszek do pieczenia.

W drugiej, mniejszej dobrze wymieszać jajko, mleko i olej.
Do sypkich składników wlać masę i mieszać dopóki dobrze się nie połącza.

Na koniec dodać przygotowany wcześniej szpinak i wymieszać.

Przygotowane ciasto wlewać do papilotek, na całą ich wysokość. Piec 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


Spinach muffins.


For today's recipe we prepared salty muffins with feta cheese and seasonings. These are very fluffy, moist and quick. Perfect for the vegetarians and people on a diet.

Preparation: 10 minutes.
Cooking: 20 minutes.
All ready: 30 minutes.

Serves: 16 – 18.
  • 2 cups white flour
  • 1 tbsp baking powder
  • 1 egg
  • 1 cup milk
  • ½ cup canola oil
  • 200 g frozen spinach
  • 200 g feta cheese
  • 1/4 tsp nutmeg and ginger seasonings
  • 2 small cloves of garlic
  • pepper and salt, for the taste
Directions.

Preheat the oven to 180C degrees. Prepare muffin spring form pan.

Frozen spinach melt in the pan until all water gone. Spinach have to be very dry. Then add all seasonings,  feta cheese and crushed garlic, stir together and set aside.
In a big bowl combine baking powder and flour.

In the second bowl stir eggs, milk and oil. Then add into the flour mixture and blend till well mixed.

Lastly add spinach mixture and mix.

Prepared muffin pastry transfer into spring form pan.

Bake 20 minutes. Serve hot or cold..






Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

7 komentarze:

Basia pisze...

Biegnę po szpinak :-)
Babeczki wyglądają obłędnie!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia

Wiga Czarnecka pisze...

Pozdrawiamy i życzymy smacznego!

whiness pisze...

Ciekawią mnie takie wytrawne babeczki, nigdy podobnych nie jadłam. Szpinak i fetę bardzo lubię, dlatego chyba się w końcu na nie skuszę :)

Goa pisze...

Kuszą te zielonkawe muffinki:)

Zuza pisze...

wspaniałe :)

bartoldzik pisze...

Szpinak i feta, bajeczne połączenie :-)

burczymiwbrzuchu pisze...

Świetne zielone, małe cuda :)
Lubię wytrawne muffiny.

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.