sobota, 1 grudnia 2012

Szarlotka.


Klasyczny deser idealny na jesienne i zimowe wieczory. Na ciepło i na zimno smakuje równie dobrze. Bazą szarlotki jest ciasto kruche z brązowym cukrem. W środku są duże kawałki jabłek, obtoczone w cukrze i cynamonie.

 



Przygotowanie: 30 minut.
Czas pieczenia: 30 minut.
Gotowe do podania:65 minut.

Ilość porcji z przepisu: 10 -12 kawałków.

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 45 g cukru brązowego
  • 200 g masła
  • 2 łyżki wody
Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek ( np. szare renety)
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • żółtko
Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować tortownicę o szerokości 21 cm.

W dużym garnku zmiksować razem cukier, masło i mąkę. Miksować do czasu, aż się połączą.
Ciasto przenieść na gładką powierzchnię. Ugniatać, dodając 2 łyżki wody.
Kiedy ciasto będzie już gładkie należy je podzielić na jedną większą cześć i drugą mniejszą. Zapakować je w folię i włożyć zamrażalnika na 15 minut.

Po 15 minutach wyjąc większą cześć ciasta i wyłączy nim dno i boki tortownicy.
Ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez 15 minut.

W tym czasie obrać jabłka, pokroić je na duże cząstki i wrzucić do dużego garnka. Wsypać cukier, sok z cytryny i cynamon, dokładnie wymieszać.

Wyjąc pozostałą część ciasta i rozwałkować je między dwoma kawałkami pergaminu.

Z piekarnika wyjąc spód do ciasta, wsypać jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Wierz posmarować żółtkiem. Piec 20 minut.

Podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego!!



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Apple pie.

Classic apple pie with brown sugar short crust pastry, and cinnamon.


Preparation: 30minutes.
Cooking: 30minutes.
All ready: 65 minutes.

Serves:10 – 12 cakes

Pastry:
  • 2 cup white flour
  • 45 g firmly packed brown sugar
  • 200 g butter
  • 2 tbsp water
Filling:
  • 1,5 kg apples
  • 3 tbsp firmly packed brown sugar
  • 2 tsp cinnamon
  • 1 tbsp lemon juice
  • 1 yolk

Directions:

Preheat oven to 180C. Prepare 21 cm round spring form pan.

In a big bowl mix together butter, flour and sugar. Mix until the mixture resembles breadcrumbs.
Then transfer the pastry into working surface and precess until well combined, adding water.
Split ready shortcrust into 2 parts: 1 have to be bigger. Pack them into a plastic wrap and place in the refrigerator for 15 minutes.

After 15 minutes roll the bigger part of pastry and place it into the pan ( bottom and sides). Prick the pastry all over using a fork. Bake 15 minutes.

When pastry is in the oven prepare the apples. Cut it into big pieces and place in a big bowl. Add lemon juice, cinnamon, sugar and stir.

Remaining pastry roll out between 2 sheets of non stick baking paper.

Place the apples into the half baked pastry, then over line with remaining pastry. Brush the pastry with whisked yolk. Set aside into the oven for 20 minutes

Serve hot or cold.


Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)



5 komentarze:

Kamciss pisze...

Ile jabłuszek ! Pychaaa! :)

DarkANGELika pisze...

Ciekawie wygląda z takimi dużymi kawałkami jabłek ;)

Inka pisze...

Pięknie, uwielbiam w jabłeczniku tak dużą ilość jabłek :)

Szana pisze...

jest taka piękna! aż pachnie przez monitor!

pozdrawiam,
szana :)

gin pisze...

Imponująca. A zawartość wygląda obłędnie :)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.