sobota, 5 stycznia 2013

Opera.

Opera jest ciastem dla twardych zawodników. Wymaga dużo pracy, skupienia i masy czasu. Jednak kiedy już się uda wtedy nie pożałujecie swoich nerwów. Jej smak jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Składa się z warstw ciasta migdałowego, kremu maślanego, syropu kawowego, ganache czekoladowego i polewy. Spróbujcie a przekonacie się, że warto:)






Przygotowanie:70 minut.
Gotowe do podania:na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 30 kawałków.

Ciasto migdałowe:
  • 6 białek
  • 2 łyżki stołowe cukru w kryształkach
  • 225g zmielonych i blanszowanych migdałów
  • 225g cukru pudru
  • 6 dużych jajek
  • 70g mąki
  • 45g masła

Syrop kawowy:
  • ½ szklanki wrzątku
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka cukru

Krem maślany:
  • 100g cukru
  • 30ml wody
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 200 gram masła w temperaturze pokojowej.

Ganache:
  • 240 g czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • 4 kopiate łyżki masła

Polewa:
  • 150g czekolady mlecznej
  • 115g masła sklarowanego


Wykonanie:


Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Duże blachy z wyposażenia piekarnika (37x34) wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić na sztywno z cukrem.

Zmielone migdały, cukier puder i całe jajka zmiksować na gładką masę. Potem dodać mąkę i miksować na wolnych obrotach.Do masy dodać ubite białka i mieszać delikatnie drewnianą łyżką.

Masę podzielić na pół i wylać po równo do dwóch blach. Piec przez 5-7 minut. Zostawić do ostygnięcia.

Syrop kawowy: łączymy i dobrze mieszamy wszystkie składniki.

Krem maślany:

W garnku z grubym dnem wymieszać wodę z cukrem. Całość postawić na gazie i czekać, aż cukier się rozpuści. NIE WOLNO MIESZAC ŁYŻKĄ, można delikatnie potrząsnąć całym garnkiem.
Kiedy cukier zacznie bulgotać, sprawdzić czy syrop jest gotowy: zamoczyć łyżkę i sprawdzić czy zostaje na niej syrop. Nie może spływać. Wtedy syrop jest gotowy.

Jajka i żółtko ubić na pianę.

Do ciepłego syropu dodać ubite jajka i zmiksować. Studzić 5 minut.

Masło rozgnieść widelcem. Dodawać po 1 łyżce masła do mieszanki jajek z syropem. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec do masy dodać 5 łyżek syropu kawowego i wymieszać. Krem odłożyć do lodówki.

Ganache:

Mleko i śmietanę dobrze podgrzać, zdjąć z gazu. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.

Masło ubijać mikserem, aż będzie puszyste.
 Dodawać po łyżce masła do ostudzonej czekolady. Miksować do połączenia się wszystkich składników.

Polewa:

Do sklarowanego masła dodać połamaną czekoladę. Trzymać na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż dobrze się połączę. Odstawić.

Składanie ciasta:

Ciasto migdałowe trzeba pokroić. Z jednej blachy odkroić 1/3 i z drugiej też 1/3 całego ciasta. Odkrojone kawałki stworzą 3 blat.
Przekładać kolejno: blat ciasta, ½ syropu kawowego, ¾ kremu maślanego, blat ciasta (ten złożony z dwóch), ½ syropu kawowego, ganache, blat ciasta, ¼ kremu maślanego, polewa na całość.

Ciasto należy trzymać cała noc w lodówce.


Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Opera.


This cake is very difficult and time-consuming. But If you decide to make it, I'm sure You wont regret! Opera is absolutely delicious and magnificent cake. Contains layers of the almond cake, butter cream, coffee syrup, ganache and chocolate glaze.


Preparation: 70minutes.
All ready:second day.

Serves:30 pieces.

Almond cake:
  • 6 whites
  • 2 tbsp raw sugar
  • 225g ground almonds
  • 225g caster sugar
  • 6 big eggs
  • 70g all-purpose flour
  • 45g butter

Coffee syrup::
  • ½ cup boiling water
  • 3 tbsp instant coffee
  • 1 tbsp raw sugar

Butter cream:
  • 100g raw sugar
  • 30ml water
  • 1 egg
  • 1 yolk
  • 200g butter

Ganache:
  • 240 g dark chocolate
  • 1/2 cup milk
  • 1/4 cup whipping cream
  • 4 tbsp butter

Glaze
  • 150 g semi-sweet chocolate
  • 115g melted butter

Directions:


Almond cake:

Preheat the oven to 200C. Line two large baking pans (37x34 each ) with parchment paper.

Beat the whites with sugar ( have to be stiff and shiny)

Ground almonds, caster sugar and whole eggs mix until well combined. Then add the flour and mix.
Lastly add the beaten whites and stir with wooden spoon.

Split the almond cake into two and spread on the 2 pans. Bake 5-7 minutes, Set aside to chill


Coffee syrup: combine all of the ingredients and stir well. Set aside to chill.

Butter cream :

Stir the sugar and water in a pot with thick bottom. Then heat it until sugar is melted. DONT STIR IT WITH A SPOON. You can delicately give the pot a shake. When sugar starts sputter , check if syrup is ready. The mixture has to stay on a spoon. Then the syrup is ready.

Beat the egg and the yolk.

To the hot syrup add beaten eggs and mix. Chill for 5 minutes.

Beat the butter. Then beat adding the eggs mixture. Lastly stir in 5 tbsp of coffee syrup. Place the butter cream in the fridge.


Ganache:

Heat the milk and whipping cream When it;s hot add the chocolate and stir until it's well melted. Set aside to chill.

Beat the butter until it's fluffy and creamy.

Add the butter to the melted chocolate and stir until well combined.

Glaze:

To the melted butter add chocolate. Heat it, stirring constantly. When it's well combined set aside.


Slice the cake. You have to slice 1/3 of the both cakes. I'll be the third cake.

On the first cake spread ½ of the coffee syrup and ¾ of the butter cream, Then top it with the next cake ( this cut cake will do well ) and spread with ½ of the coffee syrup and the ganache. Then top it with the last one cake and spread ¼ of the butter cream and lastly the glaze.

The cake has to stay in the fridge one night before serving.

Bon apetit!!




Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)




5 komentarze:

Justin&Dorothy pisze...

Ciasto Opera jest pyszne!! :)

Kamciss pisze...

Faktycznie dużo pracy, mam nadzieję, że kiedyś uda mi się zmobilizować i zrobić :)

pomidor pisze...

Wygląda rzeczywiście niesamowicie, ale jakby mój lekarz się dowiedział, że zjadłam chociaż kawałek to by mnie prześwięcił ;) Niestety nie wolno mi masła, ze względu na wysoki poziom cholesterolu, a tu nie ma szans zastąpić go żadnym zdrowszym tłuszczem jak np. olej rzepakowy (ten trik stosuję w ciastach bez kremów, gdzie do samego ciasta trzeba dodać rozpuszczone masło). A szkoda, bo marzy mi się choćby kawałeczek...

Medeja pisze...

I already heard that this cake is not easy to make. But it looks and I am sure tastes so good that it is worth it!

KucharzyTrzech pisze...

Wygląda obłednie. I wiem, że warto się napracowac :)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.