środa, 9 stycznia 2013

Sernik klasyczny.


Kolejny wypiek z domowego zeszytu, tym razem padło na sernik. Klasyczna odmiana tego ciasta, pieczona na kruchym spodzie. Ta wersja jest idealnie puszysta – sernik jest tak miękki, że aż ciężko się kroi. Mówi się, że klasyka nigdy nie umiera – tutaj mamy tego dowód. 






Przygotowanie:80 minut.
Czas pieczenia: 60 minut.
Gotowe do podania:2,5 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 30 kawałków.

Ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 125 gram masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
Ser:
  • 1300 g białego sera, trzykrotnie zmielonego
  • 10 jajek
  • 1 ¾ szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 250 g masła
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło, cukier i jajka. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na dwie godziny.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować blachę 21x26 cm.

Masło ubić na puch z cukrem i żółtkami. Dodać zmielony ser, śmietanę i budyń w proszku. Ubijać do połączenia się składników.

Biała ubić na sztywno, dodając pod koniec łyżkę cukru. Ubite białka dodać do sera i zamieszać do połączenia.

Kruchym ciastem wyłożyć blachę, wylać na to ser.

Piec około 60 minut. Studzić 10 minut przy otwartym piekarniku. Potem wyjąc i ostudzić.

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Classic cheesecake.

 



This cheesecake it's very classy version. It's really fluffy and literally melt-in-the-mouth.


Preparation: 80minutes.
Cooking: 60minutes.
All ready: 2,5 h.

Serves:30 pieces.

Shortcrust pastry:

  • 2 cups all purpose flour
  • 1 ½ tsp baking powder
  • ½ cup raw sugar
  • 125 g unsalted butter
  • 1 whole egg
  • 1 yolk

Cheesecake:

  • 1300 g cream cheese
  • 10 eggs
  • 1 ¾ cups raw sugar
  • 1 package of the instant pudding
  • 2 tbsp sour cream
  • 250 g unsalted butter
  • juice of the 1 lemon

Directions:


To the sifted flour add chopped butter, eggs, sugar and baking powder.. Knead the dough and then wrap it with silver foil. Place it in the fridge for 2 hours.

Preheat the oven to 180C. Prepare 21x26 cm spring form pan.

Beat the butter with eggs yolks and sugar until creamy and fluffy. Add cream cheese, sour cream and instant pudding. Beat until it's well combined.

Beat the whites with 1 tbsp of sugar until it's stiff. Beaten whites add to the cheese and mix it gently.

Roll the short crust pastry on the bottom of the spring form pan. Top it with the cheese.

Bake for 60 minutes.




Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)




3 komentarze:

Justin&Dorothy pisze...

Tradycyjne serniki są najlepsze :)

Luna pisze...

Wygląda totalnie OBŁĘDNIE!! :)

gin pisze...

Ja właśnie robię sernik na zimno :) Ale za pieczonymi się już stęskniłam. A widok tego cuda tylko tą tęsknotę pogłębił... ;)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.