sobota, 26 stycznia 2013

Przekładaniec jabłkowy.


Szarlotka w troszkę urozmaiconej formie. Jest to sztandarowy wypiek mojej Babci i dzisiaj chciałam się nim z Wami podzielić. Trzy blaty z kruchego ciasta przekładane pieczonymi jabłkami. Ciężko było doprosić się o przepis gdyż Babcia robi wszystko „na oko”. Jednak w końcu się udało i rezultaty możecie zobaczyć na blogu:)



 

 


Przygotowanie:30 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Gotowe do podania:około 1,5 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 36 kawałków.

Kruche:
  • szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 600 g mąki
  • 250 g masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka:
  • 2 kg jabłek ( szare renety)
  • pół szklanki cukru
  • skórka z jednej cytryny
  • łyżka cynamonu
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować 3 blachy standardowej wielkości (21x26 cm).

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie i pokrojone na kawałki masło, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części i włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyłożyć nimi blachy. Piec 20 minut.

Jabłka obrać i pokroić w małe cząstki. Wsypać jabłka do dużego garnka, dodać cukier, skórkę cytrynową i cynamon. Dodać 5 łyżek wody i gotować, dopóki jabłka nie będą całkowicie miękkie.

Kiedy ciasta przestygną przełożyć je jabłkami i posypać wierzch cukrem pudrem. Ciasto jest gotowe do podania od razu.





Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


Layered apple pie.

Classic apple pie in a different way. Three layers of apples and short crust pastry sprinkled with caster sugar. Very delicious and easy!





Preparation: 40minutes.
Baking: 20 minutes.
All ready: 1.5 hour.

Serves:36 pieces.

Shortcrust pastry:
  • 1 cup raw sugar
  • 4 egg yolks
  • 3 tbsp sour cream
  • 600 g all purpose flour
  • 250 g unsalted butter
  • 3 tsp baking powder
Apples:
  • 2 kg apples (Granny Smith)
  • ½ cup raw sugar
  • 1 tsp lemon rind
  • 1 tsp cinnamon
  • caster sugar to sprinkle

Directions:

Preheat the oven to 180C. Prepare three, 21x26 cm each ,baking pans.

Mix the flour with sugar and baking powder. Add yolks, cream and soft butter. Knead the dough until it's well combined. When pastry is ready divide it into 3 portions. Place the portions on the fridge for 20 minutes. Then line the pans with the pastries and bake 20 minutes. Set aside to chill.

Peel the apples and chop them. Place the apples in a big pot, the add sugar with cinnamon and lemon rind. Add 5 tbsp of cold water and bake it until apples resembles the paste.

When the pastries are cold spread the apples and sprinkle the top with the caster sugar.


Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

8 komentarze:

Roz Airad pisze...

Cudownie wygląda, a pewnie jeszcze lepiej smakuje ;D

Alina pisze...

Przepisy babci, mamy niezawodne ( szarlotkę też robię z przepisu babci:) Pięknie wyszedł! Ach, szkoda, że nie mam takiego kawałeczka bo akurat piję herbatę. Pozdrawiam!

Wiga Czarnecka pisze...

Również pozdrawiam:)

Dina pisze...

these are very pretty and sound delicious too!

Medeja pisze...

I love apple cakes! This is something we used to get in a shop when I was a kid.

Laura Dembowski pisze...

That looks like a wonderful dessert! I would love a slice of that right now! The layers are so precise and pretty!

Krystyna Boner pisze...

Fantastyczne ciasto. Jak zwykle z przepisów babcinych :). Nie piekłam takiej szarlotki z trzema warstwami ciasta. Zapiszę do "ulubionych". Wypróbuję.
P.S. Podoba mi się Wasz blog. Krys, Kuchnia u Krysi

Wiga Czarnecka pisze...

Polecam, u mnie w domu to ciasto robiło się praktycznie od zawsze. Chyba nie znam osoby, której by nie smakowało, także jest to pewniak:) Pozdrawiam! P.S. Dziękujemy:)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.