środa, 20 marca 2013

Brokuł i rukola.

Sałatka z brokułem, rukolą, awokado, pistacjami i vinaigrette z estragonem.




Bardzo prosta, a jakże smakowita sałatka. Dużo zielonego koloru i bardzo ciekawa kompozycja smakowa. Na sałatkę składa się duża ilość rukoli, brokuł, feta, pistacje, orzeszki ziemne oraz awokado. Do tego vinaigrette z octem balsamicznym i świeżym estragonem.




Przygotowanie:15minut.
Gotowe do podania:od razu.

Ilość porcji z przepisu: 4 porcje

Sałatka:
  • duże opakowanie świeżej rukoli
  • średni brokuł
  • jedno dojrzałe awokado
  • 50 g pistacji bez skorupek
  • 150 g sera feta
  • garść orzeszków ziemnych

Vinaigrette :
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 1/8 szklanki octu balsamicznego
  • pęczek estragonu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szalotka
  • łyżka musztardy

Wykonanie:

Brokuła podzielić na bardzo małe części. Wrzucić do wrzątku i gotować 2-3 minut. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Rukolę umyć i włożyć do miski. Dodać ostudzonego brokuła.

Zblenderować oliwę, ocet oraz pokrojoną szalotkę. Całość przecedzić przez sitko, aby oddzielić pozostałą cebulę od sosu. Do pozostałego płynu dodać listki estragonu, sól oraz musztardę i wymieszać. Skosztować i ewentualnie doprawić do smaku, solą lub pieprzem. Połowę vinaigrette wlać do brokuła i rukoli, dobrze wymieszać. Dodać pokrojone awokado, pistacje, orzeszki oraz fetę i delikatnie wymieszać. Całość polać pozostałym sosem.

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
 


 

Broccoli and arugula.


Very green salad with feta cheese and balsamic vinaigrette with tarragon.





Preparation: 15minutes.
All ready: after preparing.
Serves:4.

Salad:
  • 100 g fresh arugula
  • 1 medium broccoli, cut into small florets
  • 1 ripe avocado
  • 50 g pistachios
  • 150 g feta cheese
  • 30 g peanuts
Vinaigrette :

  • ¼ cup canola oil
  • 1/8 cup balsamic vinegar
  • a bunch of fresh tarragon
  • ¼ tsp of salt
  • 1 small onion
  • 1 tbsp mustard

Directions:

Heat the water and boil broccoli florets for 2-3 minutes, then filter it and set aside to cool. In a big bowl place arugula and cooled broccoli.

Blend together oil, vinegar and chopped onion. Then filter it to separate the last of onion from Vinaigrette. To the liquid add tarragon, salt, mustard and mix. Add some salt and pepper for a taste. Add half of the Vinaigrette to the broccoli and arugula, mix well. Add sliced avocado, chopped feta, peanuts and pistachios. Spread rest of the vinaigrette on the top.


Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

2 komentarze:

Inspirowane Smakiem pisze...

Mmm, jest tu wszystko co lubię. :)

Paula pisze...

świetne, napewno wyprbuje ;) Zapraszam do mnie ;)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.