niedziela, 17 marca 2013

Ciastka maślane z kremem.


Dzisiejszy przepis mogę, z ręką na sercu, nazwać jednym z moich ulubionych. Gdybym piekła je będąc sama w domu, zjadłabym natychmiast wszystkie. Bez skrupułów i zamartwiania się o kalorie – takie są pyszne. Ale dość już o ich wspaniałości. Podstawą ciastek jest klasyczne drożdżowe ciasto maślane. I tu muszę powiedzieć, że jeżeli jesteście wielbicielami drożdżowych wypieków to trafiliście w dziesiątkę. Ciastka nasączane są rumem oraz syropem cukrowym, a przełożone bitą śmietaną. Ten wypiek jest pracochłonny ale warto! A Wy macie swoich „faworytów”? Przepisy, które wykonujecie regularnie? Może też są to ciasta drożdżowe?

 


Przygotowanie: około 2 godziny.
Pieczenie: 20 minut.
Gotowe do podania: 3 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 12 bułeczek.

Ciasto:

  • 65 ml letniego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki
  • 10 g soli
  • 8 jajek
  • 125 g masła, roztopionego, ostudzonego i wymieszanego z 45 g cukru pudru

Ponadto:

  • masło do posmarowanie foremek
  • 12 łyżek rumu ( lub innego alkoholu wg uznania)
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g cukru pudru rozpuszczonego w 500 ml wody
  • jedno żółtko


Wykonanie:

Ciasto:

Przygotować foremkę do muffin o średnicy 6 cm (dno) – lekko posmarować masłem.

Do miski wlać lekko ciepłe mleko, dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. W misce umieścić mąkę, sól, jajka dodać drożdże. Miksować do momentu połączenia się składników . Potem wyrabiać ciasto koło 10 minut, aż będzie gładkie i dobrze połączone. Dodać niewielką cześć masła z cukrem i miksować, stopniowo dodając pozostałe masło. Miksować na wolnych obrotach, 5 minut, aż będzie błyszczące i zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.

Podzielić ciasto na kulki i włożyć do formy, przygniatając lekko do dna. Całość odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180C . Wierzch ciastek posmarować żółtkiem i piec do 18-20 minut.
Gdy ciastka będą upieczone pozostawić do ostygnięcia. Cukier z wodą podgrzać i gotować około 5 minut. Gotowe ciastka maczać w syropie , do góry dnem, przez około 4 minuty. Dna babeczek polać rumem, jedna łyżka na każdą. Całość odstawić na 10 minut do stężenia.

W tym czasie śmietanę ubić z cukrem, na sztywno. Ciasta rozkroić na pół i wypełnić śmietaną. Przykryć pokrywkami i odstawić na 10 minut do stężenia.

Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Ciasta" (Michael Roux).


Smacznego!!



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


Yeast buns with cream.




Homemade yeast buns with rum and whipped cream.


Preparation: 2 hours.
Baking: 20 minutes.
All ready: 3 hours
Serves:12 buns.

Yeast dough:
  • 65 ml warm milk
  • 30 g fresh yeast
  • 500 g flour
  • 10 g salt
  • 8 eggs
  • 125 g melted butter, cooled and mixed with 45 g caster sugar

Moreover:
  • butter for greasing
  • 12 tbsp of rum ( or any other favorite alcohol)
  • 350 ml double cream
  • 3 tbsp raw sugar
  • 250 g caster sugar dissolved in 500 ml boiling water
  • 1 egg yolk

Directions:

Prepare muffin pan ( 6 cm on the bottom) – grease lightly with butter.

Mix the yeasts with warm milk. In a big bowl place salt, flour and eggs. Add melted yeasts and mix until it's well combined. Then knead the dough up to 10 minutes. Add small part of the melted butter and knead, Then add slowly rest of the butter, kneading constantly. Cover the bowl with a clean cloth and put in a warm place, to grow ( for 2 hours).

Separate the dough into 12 pieces and place them on greased pan. Once again cover with cloth and put in a warm place for 45 minutes.

Preheat the oven to 180C. Brush the top of buns with yolk and bake for 18-20 minutes. Set aside to cool. Heat the water with sugar and boil it for 5 minutes. Ready buns place on the sugar syrup (upside down) for 4 minutes. Bottom of the bun brush with 1 spoon of rum. Set aside for 10 minutes.

Beat the cream with sugar. Half the buns and fill in with whipped cream.

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

6 komentarze:

Asia Ś. pisze...

smacznie wyglądają :)

Roz Airad pisze...

wyglądają przepysznie ;D

Inspirowane Smakiem pisze...

Cudne. Lubię ciasto drożdzowe, więc na pewno by mi smakowały:)

blueberrykitchen pisze...

Yum these sound so delicious, especially the rum and cream filling!

pieczone truskawki pisze...

smakowite!

gin pisze...

Ja się ostatnio rozsmakowuję w drożdżowym, Twoje ciasteczka wyglądają szalenie kusząco :)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.