piątek, 1 marca 2013

Łosoś z pesto i pomidorami.

Przepis, który jest błyskawiczny w wykonaniu oraz niezwykle smaczny i pożywny. Bardzo lubię kombinacje pesto i suszonych pomidorów: te smaki świetnie się uzupełniają. Tym razem postanowiłam wykorzystać je w nieco innej odsłonie a mianowicie z łososiem. Wyszło naprawdę pysznie. Do przygotowania potrzebnych jest tylko 5 składników oraz sól i pieprz. Solo może służyć jako szybki i pożywny lunch, kiedy jesteśmy w biegu. Natomiast z dodatkami jako obiad pełną gębą:)

 


Przygotowanie:10 minut.
Pieczenie: 15 minut.
Gotowe do podania:25 minut

Ilość porcji z przepisu: 2 porcje.

  • 1 duży por ( biała część)
  • 4 łyżki pesto z bazylii
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku.
  • 200 g fileta z łososia

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Pora drobno pokroić i podsmażyć na oliwie, aż będzie miękki i lekko zarumieniony. Zdjąć z patelni. Dodać soli i pieprzu do smaku. Z łososia usunąć skórę i pokroić go na małe filety, posolić. Pomidory drobno pokroić i wymieszać z pesto. Filety z łososia posmarować dokładnie pesto. Podsmażać około 7 minut na pozostałej oliwie, przewracając w połowie czasu. Fileta układać na podsmażonym porze.


Smacznego!!



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Salmon with basil pesto and sun dried tomatoes.



Preparation: 10minutes.
Baking: 15 minutes.
All ready: 25 minutes.
Serves:2.

  • 1 big leek (white part)
  • 4 tbsp of basil pesto
  • 100 g sun dried tomatoes
  • 2 tbsp olive oil
  • salt and pepper for the taste
  • 300 g fresh salmon

Directions:

Heat 1 tbsp olive oil on frying pan. Chop the leak and fry it on olive oil, until it's soft and gold. Add salt and pepper for the taste. Remove from the pan. Fillet the salmon and cut it into small pieces then salt. Roughly chop the sun dried tomatoes and mix it with pesto. Rub it in the fillets. Fry for 7 minutes. Serve with the leek.



Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)


5 komentarze:

beetle pisze...

U mnie jutro też rybka, tyle, że dorsz i nie tak wykwintnie jak u Ciebie. Smażony w cieście... Twoja rybka kusi:)

Inspirowane Smakiem pisze...

Połączenie łososia z pomidorkami wydaje się ok, chociaż bardziej ciekawi mnie ten por pod spodem:))

Ola pisze...

świetna propozycja, koniecznie trzeba wypróbować

Roz Airad pisze...

uwielbiam łososia ;d

blueberrykitchen pisze...

Yum, this looks delicious. I'm always looking for new salmon recipes, can't wait to try this one!

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.