sobota, 18 maja 2013

Rabarbar i migdały.


Ciasto z dodatkiem cynamonu, orzechów włoskich, migdałów i rabarbaru, posypane kruszonką. Bardzo lekki i ciekawy w smaku deser. Dodatek cynamonu i mielonych orzechów włoskich nadaje mu nieco zimowego charakteru, jednak lekko kwaskowy rabarbar przełamuje te smaki. Nie jest to typowe ciasto ucierane ze względu na dużą ilość białek oraz niewiele mąki.



Przygotowanie:15 minut.
Pieczenie: 40 minut.
Gotowe do podania:nieco ponad godzinę.

Ilość porcji z przepisu: 25 kawałków.

Ciasto:
  • 550 g rabarbaru
  • 240 g cukru pudru
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • 125 g mielonych orzechów włoskich
  • 185 g stopionego masła
  • 6 białek
  • 100 g płatków migdałów

Kruszonka:
  • 40 g cukru
  • 60 g mąki
  • 40 g masła

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Blaszkę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto:

Rabarbar umyć, obrać ze skóry i pokroić na około 2 centymetrowe słupki. Odłożyć.

W dużej misce zmieszać mąkę, cynamon, orzechy i cukier puder. Wlać masło i dodać białka, całość dokładnie wymieszać, do połączenia składników. Dodać rabarbar i połowę migdałów, dobrze zamieszać. Ciasto przelać do blaszki.

Kruszonka:

W misce zmieszać cukier z mąką. Dodać masło i wyrabiać palcami aby powstały niewielkie grudki.

Kruszonkę wysypać na ciasto i posypać pozostałymi migdałami. Piec przez 40 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

Przepis pochodzi z magazynu Vogue Entertaining + Travel, autorka przepisu Sophia Young

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Rhubarb and almond.



Crumble cake with rhubarb, cinnamon, ground walnuts, almonds. Very quick and delicious!


Preparation: 15minutes.
Baking: 40 minutes.
All ready: 1 hour
Serves: 25 pieces.

  • 550 g rhubarb
  • 240 g caster sugar
  • 50 g all purpose flour
  • 1 ½ tbsp cinnamon
  • 125 g ground walnuts
  • 185 g melted butter
  • 6 whites
  • 100 g sliced almonds
Crumb:

  • 40 g raw sugar
  • 60 g plain flour
  • 40 g unsalted butter

Directions:

Preheat the oven to 190C degrees. Line 20x30 cm baking pan with parchment paper.

Cut the trimmed rhubarb into small pieces ( 2 cm each). Set aside.

In a big bowl mix flour, cinnamon, walnuts, caster sugar. Pour in the butter and whites, mix until it's well combined. Add cut rhubarb and half of the almonds, stir. Pour the dough into pan.


Crumb:

Mix sugar with flour. Add butter and rub it till resemble crumbs. Sprinkle the dough with crumb and remaining almonds. Bake for 40 minutes. Set aside to chill.


Inspired from Vogue Entertaining + Travel magazine.

Like us on facebook!



Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

5 komentarze:

Misia pisze...

Pychota! Poproszę kawałek :)

Ściskam cieplutko!

Antenka pisze...

kocham takie domowe, swojsko wyglądające ciacha:)

Wiga Czarnecka pisze...

Pozdrawiamy:)

Kamciss pisze...

Pyszne połączenie :)

claudia u pisze...

Prze prze piękne ! Migdały ze wszystkim są cudowne, więc podejrzewam, że to ciasto to cudo :)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.