niedziela, 5 maja 2013

Torcik Cappuccino.


Cienkie warstwy ciasta przekładane kremami ciemnym i jasnym. Ciasto jest bardzo miękkie, a dodatek migdałów oraz dwa różne kremy, nadają mu ciekawy smak. Torcik nie jest zbyt pracochłonny, a naprawdę smaczny i dość lekki (jak na ciasto z czekoladą). Zdecydowanie dobry wybór dla miłośników kawy i czekolady. 

  


Przygotowanie:60 minut.
Pieczenie: 30 minut.
Gotowe do podania:około 3 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.

Ciasto:
  • 6 dużych jaj
  • 150 g cukru
  • 170 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych migdałów

Krem jasny:
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 ubite białka
  • 500 g sera mascarpone

Krem ciemny:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao

Poncz:
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki rumu z 100 ml wrzątku.

Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy 22 centymetry wyłożyć papierem do pieczenia.

Oddzielić białka od żółtek.

Żółtka zmiksować z cukrem na gęstą, bladą pianę. Białka ubić na sztywno.

Mąką przesiać z proszkiem do pieczenia.

Połowę piany wmieszać z masę z żółtek. Dodać przesianą mąkę i zamieszać. Dodać pozostałe białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy.

Piec 30 minut i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu przekroić na pół.

Jasny krem:

Żółtka ubić z cukrem na pianę ( ubijać minimum 7 minut). Wmieszać ubite białka. Dodać mascarpone i wymieszać. Masę odstawić do lodówki.

Ciemny krem.

Do rondla z grubym dnem wlać śmietanę, kawę oraz kakao i dobrze podgrzać, cały czas mieszając. Zdjąć z gazu, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do lodówki.

Jeden z biszkoptów naponczować i posmarować jasnym kremem. Przykryć drugim blatem i ozdobić kremem czekoladowym. Torcik przechowywać z lodówce.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Cappuccino cake.

Fluffy sponge cake layered with two icings and flavor of coffee.

Preparation:60minutes.
Baking: 30 minutes.
All ready: 3 hours.
Serves: 12 pieces.


Cake:
  • 6 big eggs
  • 150 g sugar
  • 170 g flour
  • 2 tsp baking powder
  • 100 g ground almonds

White icing:
  • 4 yolks
  • 4 tbsp sugar
  • 2 whites
  • 500 g mascarpone cheese

Dark icing:
  • 500 ml double cream
  • 3 tbsp instant coffee
  • 250 g dark chocolate
  • 1 tbsp dark cocoa

Moreover:
  • 3 tbsp instant coffee + 2 tbsp of rum dissolved in 100 ml hot water

Directions:

Cake:

Preheat the oven to 170C degrees. Line 22 cm round baking pan with parchment paper.

Separate whites from yolks

Mix the yolks with sugar, until pale and creamy. Beat whites until stiff and shiny.

Stiff flour with baking powder.

Half of the whites mix with yolk. Then and flour and stir. Lastly stir in rest of the whites. Pour into the pan.

Bake for 30 minutes and set aside to chill. When it's cooled completely cut into two.


White icing. 
 
Beat yolks with sugar, until pale and creamy ( at least 7 minutes). Stir in beaten yolks. Add mascarpone and mix. Place in the fridge.


Dark icing.

Place cream, coffee and cocoa in a sauce pan with thick bottom. Heat until it's well combined. The remove from heat, add chocolate and stir until it's well combined. Chill and place in the fridge.

Brush one part of cake with coffee mixture then spread white icing. Top with second cake and decorate with dark icing. Place on the fridge.



Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

4 komentarze:

Kamciss pisze...

Przepysznie się prezentuje :)

Dorotas30 pisze...

uwielbiam wszystko co czekoladowe:)

Malwinka pisze...

Pysznie wygląda!

Antenka pisze...

ale pycha!

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.