środa, 1 maja 2013

Sałatka Soba.


Japoński makaron Soba z dodatkami. Makaron gryczany Soba można dostać w Kuchniach Świata lub innym sklepie z azjatycką żywnością. Towarzyszą mu świeża rukola, czarne oliwki, tuńczyk, kiełki bambusa, podsmażana cukinia oraz sos z octu balsamicznego i oliwy. Do smaku można też dodać kilka kropel sosu sojowego. Sałatka wyśmienicie smakuje na zimno, można ja podać jako przystawkę do obiadu lub zabrać ze sobą w plener.



Przygotowanie:20 minut.
Gotowe do podania:20 minut

Ilość porcji z przepisu: 4 duże porcje.

  • 300 g makaronu Soba ( jedno opakowanie)
  • 300 g tuńczyka w sosie własnym ( duże kawałki)
  • 100 g czarnych oliwek
  • duże opakowanie rukoli
  • 100 g pędów bambusa
  • 1 młoda cukinia
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz
  • sos sojowy

Wykonanie:

Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Smażyć cukinię do miękkości, doprawiając solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.

Tuńczyka i pędy bambusa odcedzić z zalewy, rukolę umyć, oliwki pokroić. 2 łyżki oliwy wymieszać z octem balsamicznym, dosolić i dopieprzyć.

Makaron zagotować w osolonej wodzie, około 10 minut. Następnie przelać zimną wodą.

Do makaronu dodać wszystkie dodatki, sos i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Można dodać tez sos sojowy do smaku.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Soba Salad.

Delicious salad with Japanese soba pasta ,tuna, rocket, olives and balsamic dressing.


Preparation: 20minutes.
All ready: 20minutes.
Serves: 4.
  • 300 g Soba pasta
  • 300 g canned tuna
  • 100 g black olives
  • 1 package of rocket
  • 100 g bamboo shoots
  • 1 medium zucchini
  • 4 tbsp olive oil
  • 1 tbsp balsamic oil
  • salt and pepper
  • soy sauce

Directions:

Cube the zucchini. Heat 2 tbsp of olive on the pan and fry zucchini till it's soft. Salt and pepper for the taste. Set aside to chill.

Drain the tuna and bamboo shoots. Chop the olives. Mix 2 tbsp of olive with balsamic, salt and pepper for the taste,

Boil the pasta for 10 minutes, then chill with cold water.

Mix the pasta with all ingredients and balsamic sauce. Add some soy sauce if you wish.




Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

1 komentarze:

misskateshow pisze...

uwielbam cukinię, zresztą widać to również u mnie ;) makaron boski! smacznie, pięknie, wspaniale <3

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.