środa, 3 lipca 2013

Letnie naleśniki.



Klasyczne naleśniki z serkiem, bitą śmietana i owocami.

Póki na targach i straganach masa owoców, trzeba korzystać przy każdej okazji. Z banalnych naleśników przy kilku dodatkach robi się naprawdę fantastyczne danie. Te strasznie przypominają mi gofry ze względu na wygląd i dodatki. Polecam każdemu na obiad lub deser:)



Przygotowanie:10 minut.
Pieczenie: 10 minut.
Gotowe do podania:około 20 minut.

Ilość porcji z przepisu: 8 naleśników.

Ciasto naleśnikowe:

  • 300 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Dodatki:

  • 400 g ulubionego serka
  • 1 żółtko
  • 1 laska wanilii ( można zastąpić kroplą olejku)
  • 200 g pokrojonych truskawek
  • 100 g borówek
  • kilka łyżek konfitury malinowej
  • 150 ml śmietany 30%

Wykonanie:

W garnku zmiksować wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażyć na patelni bez tłuszczu. Zaraz po usmażeniu naleśniki odkładać na talerz i przykryć ściereczką, aby pozostały sprężyste.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżeczkę cukru.

Serek wymieszać z żółtkiem oraz wanilią. Nadziać serkiem i truskawkami naleśniki. Przygotowane naleśniki udekorować konfiturą, śmietaną oraz borówkami. Podawać od razu po przygotowaniu.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


Perfect summer crepes. 

 

Simple crepes with cream cheese, whipped cream and fresh fruits.

Preparation: 10 minutes.
Baking: 10 minutes.
All ready: 20 minutes
Serves: 8 crepes.

Crepes:

  • 300 ml milk
  • 300 g all purpose flour
  • 300 ml water
  • 2 eggs
  • a pinch of salt
  • 2 tsp vanilla sugar

Filling:
  • 400 g cream cheese
  • 1 yolk
  • 1 vanilla bean
  • 200 g hulled and halved strawberries
  • 100 g blueberries
  • a few spoons of raspberry preserve
  • 150 ml double cream

Directions:

Mix together all ingredients for the crepes until well combined. Heat large non stick pan and pour in it one big spoon of crepes mixture, cook both sides until gold. Place cooked crepes under clean clout while preparing filling.

Mix cream cheese with yolk and vanilla. Fill the crepes with cheese and strawberries.
Beat the cream wtih sugar until stiff. Decorate crepes with preserve, cream and blueberries. Serve right after preparing.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

2 komentarze:

Kamciss pisze...

Cudowny obiadek :)

Misia pisze...

Uwielbiam naleśniki na słodko, więc jak dla mnie - bomba! :)

Ściskam cieplutko!

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.