niedziela, 30 czerwca 2013

Torcik truskawkowy.







Lekkie biszkoptowe ciasto przekładane masą truskawkową. Sesja na całe szczęście dobiegła końca i całą energię można włożyć w coś o wiele przyjemniejszego czyli gotowanie:) Przepisy zaczną się ukazywać regularnie, niestety czerwiec był tak ciężki, że pomimo pięknej pogody nie można było znaleźć na nic czasu. To ciasto jest bardzo smaczne i wyjątkowo lekkie, na pewno zasmakuje wszystkim amatorom słodkości i owoców.



Przygotowanie:45 minut.
Pieczenie: 30 minut.
Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.


Biszkopt:

  • 3 duże jajka
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 100g cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 100g mąki
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90g roztopionego masła

Masa:

  • 500g truskawek
  • 300ml śmietany 30%
  • 250g mascarpone
  • 5g żelatyny rozpuszczonej we wrzątku
  • 5 łyżek cukru.


Wykonanie:

Biszkopt:

Piekarnik nagrzać do 180C. Dno tortownicy o średnicy 21 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubijać z wodą przez około minutę, aż masa będzie puszysta. Dodać cukier wanilinowy i zwykły, ubijać, aż masa stanie się biała. W osobnej misce połączyć obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i zmiksować, do utworzenia gładkiej masy. Masę przelać do tortownicy i piec przez 20-30 minut ( ciasto musi być twarde). Pozostawić do ostudzenia na 10 minut i po wyjęciu z tortownicy przekroić na pół.


Masa:

Truskawki umyć i oszypułkować, pokroić na małe cząstki i wrzucić na patelnię. Gotować z cukrem, aż zgęstnieją. Dodać przygotowaną żelatynę i całość ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać mascarpone i wymieszać. Na koniec wlać masę truskawkową i delikatnie wymieszać łyżką.

Biszkopty przełożyć masą. Ciasto należy przechowywać w lodówce.



Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Strawberry sponge cake.


 

Delicate sponge cake layered with strawberry mousse.


Preparation: 45minutes.
Baking:30 minutes.
Serves: 12 pieces.

Sponge cake:
  • 3 big eggs
  • 4 tbsp hot water
  • 100g sugar
  • 2 vanilla sugar
  • 100g all purpose-flour
  • 50 g cornflour
  • 1 tbsp dark cocoa
  • 2 tsp baking powder
  • 90g melted butter
Mousse:
  • 500g strawberries, hulled and halved
  • 300g double cream
  • 250g mascarpone cheese
  • 5g gelatine dissolved in hot water
  • 5 tbsp of sugar
Directions:

Sponge cake:

Preheat the oven to 180C. Line 21cm round baking pan with parchment paper.

Beat the eggs with water, about 1 minute, until it's puffy. Add both sugars and beat until it's creamy and pale. In a second bowl mix both flours, baking powder and cocoa. Stiff into egg mixture and stir until it's well combined. Pour the mixture into the pan and bake for 20-30 minutes ( it has to be stiff). When baking is finished let the cake stay in for for 10 minutes, then remove the tin. When it's completely cooled cut the sponge into two.


Mousse:

Place the strawberries on simmering pan and put on the heat. Add sugar and cook until it's stiff. Add dissolved gelatine, stir and set aside to chill. Beat cooled cream until stiff, stir in mascarpone cheese. Lastly stir in raspberries, very slow and carefully.

Line sponge cakes with mousse. Cake has to stay in the fridge.



Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

8 komentarze:

Salvador Dali pisze...

ta dekoracja dodaje mu tyle uroku! Piękny :)

Karmel-itka. pisze...

aaaaa! krzyczę z zachwytu!
piękny jest.
pozdrawiam!

Inspirowane Smakiem pisze...

Wygląda pysznie;)

Domowe Wypieki pisze...

Ekstra!

Nashelly pisze...

Bosko! Kocham takie lekkie i puszyste deserki... Na lato genialne!

Ladylaura. pisze...

Wspaniale się prezentuje ,pozdrawiam.

kuchcikOla pisze...

jedzenie takiego różowego cuda to z pewnością istna przyjemność :)

Lovelykate pisze...

Wygląda fantastycznie i baaardzo zachęcająco :)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.