sobota, 8 czerwca 2013

Suflet czekoladowy.


Klasyczny czekoladowy suflet. Po zakupie ramekinów to było pierwsze co wpadło mi do głowy. Przyznam się, że pierwszy raz w życiu robiłam suflet i wyszedł zaskakująco dobrze. Polecam gorąco bo to naprawdę przepyszny deser. 

 

Przygotowanie:15 minut.
Pieczenie: 12 minut.
Gotowe do podania:około 30 minut.

Ilość porcji z przepisu: 2 suflety.

  • masło do wysmarowania ramekinów
  • 2 czubate łyżki cukru pudru plus jedna łyżeczka do wysypania ramekinów
  • 15 g masła, minimum 80 procent zawartości tłuszczu
  • pół łyżki mąki pszennej
  • 90 ml mleka
  • 3 jajka
  • 80 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ramekiny wysmarować masłem i wysypać cukrem pudrem lub kakaem.

W garnku rozgrzać wodę. Do drugiego garnka z grubym dnem wsypać połamaną w kostkę czekoladę. Położyć na wrzącą wodę i rozpuścić czekoladę. Gdy będzie płynna odstawić do ostygnięcia.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.

Na patelni rozpuścić masło. Kiedy będzie bulgotać dodać mąkę i bardzo energicznie mieszać. Trzymać na ogniu około 2 minuty, aż będzie bulgotać. Zdjąć z ognia i powoli wlewać mleko, cały czas mieszając. Znowu postawić na gaz, na 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Masę dodać do czekolady, wbić żółtka i dokładnie wymieszać. Wmieszać w masę połowę białek. Dodać resztę białek i mieszać okrężnymi ruchami, bardzo powoli.

Masę przelać po równo do ramekinów. Potem należy palcem oczyścić wewnętrzny brzeg ramekinów z ciasta i mocno uderzyć o blat, aby zeszło z nich powietrze. Wsadzić do piekarnika i piec około 12 minut. Jeść od razu po wyjęciu z pieca.

Przepis zaadaptowany z magazynu Super Food Ideas.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!


Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Chocolate souffles.


Classic chocolate souffles.


Preparation: 15minutes.
Baking: 12 minutes.
All ready: 30 minutes
Serves: 2 souffles.

  • Some butter to brush ramekins
  • 2 tbsp of caster sugar plus 1 tsp to sprinkle ramekins
  • 15 g unsalted butter
  • 1/2 tbsp  flour
  • 90 ml milk
  • 3 eggs
  • 80 g dark chocolate
Directions:

Preheat the oven to 180C degrees. Brush the ramekins with butter and sprinkle with caster sugar.

Separate the yolks from whites. Beat the whites with caster sugar until stiff and shiny. Place in the fridge.

Melt the chocolate in a bowl set over a pan of hot water, stirring from time to time. Set aside.

On a simmering pan melt the butter until foaming. Add flour and stir roughly , cook for 2-3 minutes. Remove from heat and gradually odd milk, keep stirring. One again place on heat and boil for 3 minutes. Add to melted chocolate and stir. Add yolks and stir again. Set aside from heat and slowly stir in whites. Pour into two ramekins and clean the sides. Tap the ramekins gently on the surface, to remove bubbles. Bake for 12 minutes, serves hot.

Recipe adapted from Super Food Ideas magazine.

Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

5 komentarze:

whiness pisze...

Wyglądają obłędnie :) Jadłam suflet czekoladowy raz w życiu, a bardzo mi smakował.

wiosenka27 pisze...

A ja mam ramekiny od bardzo dawna i jeszcze nie robiłam sufletów. Czas to nadrobić:)

Marta pisze...

Uwielbiam je, koniecznie jeszcze z płynnym środkiem :)

gin pisze...

Mmm, wygląda cudnie!
Przy moim pierwszym suflecie okazało się, że największym wyzwaniem jest zrobienie mu zdjęcia, póki jest w najwyższej formie ;)

Wiga Czarnecka pisze...

U mnie jak widać opadł, ciężko jest w pośpiechu zrobić dobre zdjęcie. Ale na szczęście wygląd nadrabiał smakiem:)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.