piątek, 14 czerwca 2013

Ciasto truskawkowo rabarbarowe.

Ciasto na kruchym spodzie z rabarbarem, truskawkami, jabłkami i kruszonką. To już chyba ostatnia rabarbarowa propozycja w tym roku – zaczął się sezon truskawkowy i trzeba to wykorzystać:) To ciasto jest naprawdę szybkie i wyjątkowo proste. 

 


Przygotowanie:45 minut.
Pieczenie: 40 minut.
Ilość porcji z przepisu: około 30 kawałków.


Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody
Nadzienie:
  • duża wiązka rabarbaru
  • 3 duże jabłka
  • 250 g truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
Kruszonka:
  • 80 g cukru
  • 80 g masła
  • 120 g mąki
Wykonanie:

Kruche:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać masło pokrojone w kostkę i wyrabiać palcami, do utworzenia grudek. Potem dodać żółtka wraz z wodą i zarobić ciasto. Niezbyt długo, aby nie było twarde. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Owoce:
Rabarbar, jabłka i truskawki umyć, obrać a potem pokroić na małe kawałki. Wszystkie owoce wrzucić do dużego garnka dodać cukier i wodę. Trzymać na gazie, od czasu do czasu mieszając. Owoce muszą dobrze się rozpiec i utworzyć gładką masę. Odstawić do ostygnięcia.

Kruszonka:
W misce wymieszać mąkę z cukrem i masłem, aż utworzy grudki.

Piekarnik rozgrzać do 180 C. Dużą blachę 30x36 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na rozmiar blachy. Wyłożyć ciastem blachę i nakłuć widelcem. Całość przykryć papierem i obciążyć ryżem lub grochem. Piec 10 minut z obciążeniem i 10 bez. Potem wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Piec przez 15-20 minut.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Rhubarb ans strawberry squares.

Crumble squares with strawberries, rhubarb and apple filling.


Preparation: 45minutes.
Baking:40 minutes.
Serves: 30 squares.

Pastry:
  • 3 cups all purpose flour
  • 4 tbsp caster sugar
  • 250 g butter
  • 2 yolks
  • 2 tbsp water
Filling:
  • 300 g rhubarb
  • 3 big apples
  • 250 g hulled strawberries
  • 3 tbsp sugar
  • 3 tbsp water
Crumble:
  • 80 g sugar
  • 80 g butter
  • 120 g flour
Directions:

Pastry: 
 
Stiff the flour on a pastry board, mix with caster sugar, add chopped butter and knead. When it resembles crumble add yolks and water and knead until smooth. Wrap with baking foil and place in the fridge for 30 minutes.

Filling:

Cut the trimmed rhubarb into small pieces. Chop apples and slice strawberries. Place everything in a big simmering pan, add water and sugar and heat until smooth, mixing from time to time.

Crumble:

Mix sugar with flour. Add butter and rub it till resemble crumbs. 


Preheat the oven to 190C. Prepare 36x30 baking pan.

Roll the pastry out and place it on the pan. Line it with baking paper and fill with beans. Bake for 10 minutes with beans, then another 10 without it. Pour fruits on the pastry and sprinkle with crumble. Bake for another 15-20 minutes.

Like us on facebook!

Bon apetit!!



Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)
 

1 komentarze:

Angie pisze...

Truskawki i rabarbar- połączenie idealne; )

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.