niedziela, 2 czerwca 2013

Ciasteczka z nutellą.



Bardzo proste i pyszne ciasteczka z nutellą. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników oraz nie są pracochłonne. Tych ciastek próbowało już wiele osób i wszystkim smakowały, gorąco polecam.



Przygotowanie:15 minut.
Pieczenie: 15 minut.
Gotowe do podania:około 40 minut.

Ilość porcji z przepisu: około30 ciasteczek.

  • 125 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • pół szklanki nutelli*
  • 1 3/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło ubić z cukrem na puch, musi być jasne i kremowe. Następnie cały czas miksując dodać jedno jajko oraz nutellę i zmiksować do połączenia się składników. Do masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać, aby nie pozostały grudki mąki.

Używając łyżeczki do herbaty nakładać na papier kulki ciasta, pamiętając o tym aby zachować dość duże odstępy pomiędzy nimi ( podczas pieczenia „rozleją się”, zajmując więcej miejsca). Górę ciastek przygnieść lekko widelcem lub nożem, aby uzyskać efekt kratki. Wstawić do pieca i piec od 10-12 minut ( muszą by ładnie zarumienione, ale nie zbyt ciemne).Po zakończeniu pieczenia pozostawić na 5 minut, aż ciasteczka stwardnieją. 

* jeżeli komuś nie chce odmierzać się pół szklanki, nutelli dałam tyle ile widać na zdjęciu, po pozostałym słoiczku:) 
 
Przepis zmodyfikowany, pochodzi z magazynu Super Food Ideas.  

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


 

Nutella cookies.


Easy and quick nutella cookies.


Preparation: 15 minutes.
Baking: 15 minutes.
All ready: 40 minutes
Serves: 30 cookies.

  • 125 g softened butter
  • 1/3 cup caster sugar
  • 1 egg
  • ½ cup nutella
  • 1 ¾ cup all purpose flour
  • 1 tsp baking powder
Directions:

Preheat the oven to 200C degrees. Line 2 large baking pans with parchment paper.

Beat butter with sugar until pale and creamy. Add egg and nutella and mix until well combined. Stir in flour and baking powder. Using small spoon , scoop cookies on parchment, leaving about 3 cm spaces between each scoop. Bake for 10 to 12 minutes, until cookies are well baked. Set aside for 5 minutes after baking.

Inspired from Super Food Ideas Magazine. 

Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

6 komentarze:

aga pisze...

Fantastyczny przepis, na pewno wypróbuję :) ostatnio zastanawiałam się czy uda się upiec ciastka o takiej konsystencji w metalowych foremkach o różnych kształtach czy raczej się rozleją...

Inspirowane Smakiem pisze...

smakowitości, chociaż mam takiego fana nutelli w domu, że szkoda by było jej zużywać do ciastek:)

Wiga Czarnecka pisze...

Szczerze mówiąc nie próbowałam, ale jeżeli chodzi o te z nutellą to wydaje mi się że mogłoby się udać. Trzeba by tylko trochę wydłużyć czas pieczenia i potem na dłużej zostawić je w foremkach, do stężenia. Musze spróbować następnym razem, pozdrawiam:)

Kamciss pisze...

Z takim dodatkiem to ja bardzo chętnie bym je zjadła :)

pilichola pisze...

na pewno kiedyś też je zrobię:)

Bo(ro)n Appétit pisze...

Pyszne! !!!♥

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.