czwartek, 22 listopada 2012

Chlebek dyniowy.


Prosty, szybki w wykonaniu, zdrowy i pyszny, wypiek idealny. Kończymy dyniowy szał a wchodzimy w świąteczny. Na pożegnanie dynia w połączeniu z bananami,rodzynkami i słonecznikiem w delikatnym chlebku z chrupiącą skórką. Bardzo zdrowy, z pełnowartościowym ziarnem i niezbyt słodki.



Przygotowanie: 15 minut.
Czas pieczenia: 60 minut.
Gotowe do podania:85 minut.

Ilość porcji z przepisu: 2 bochenki

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • po 1 łyżeczce: cynamonu i przyprawy korzennej
  • po ½ łyżeczki: mielonych goździków, imbiru i gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody
  • 2/3 szklanki cukru brązowego
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 400 g puree z dyni
  • pól szklanki rodzynek
  • pół szklanki ziaren słonecznika
  • 3 banany, wcześniej rozgniecione

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować dwie średniej wielkości foremki do chleba.

W rondelku rozpuścić masło.

W dużej misce zmieszać przesianą mąkę, wszystkie przyprawy.

Masło zmieszać z cukrem. Dodać jajka, banany i dynię.

Dokładnie zmieszane płynne składniki wlać do sypkiej mieszanki i zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać ziarna słonecznika i rodzynki. Wymieszać.

Ciasto przelać do foremek, piec 60 minut.

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Pumpkin bread.


Let's all say goodbye to pumpkin and welcome Christmas season!! This bread is our farewell with pumpkin. Healthy, easy, quick and tasty! Wholewheat flours and small amount of sugar , the raisins and sunflower seeds – a perfect combination.


Preparation: 20minutes.
Cooking: 60minutes.
All ready: 85 minutes.

Serves:2 loafs.
  • 1 cup white flour
  • 2 cups wholewheat flour
  • 1 tsp of: cinnamon and spice
  • ½ tsp of: nutmeg, clove and ginger
  • a pinch of salt
  • 1 tsp of: baking powder and baking soda
  • 2/3 cup firmly packed brown sugar
  • 200 g butter, melted
  • 3 eggs
  • 400 g canned of fresh pumpkin puree
  • ½ cup raisins
  • ½ cup sunflower seeds
  • 3 bananas, squashed

Directions:

Preheat an oven to 180C. Prepare two medium loaf pans.

In a big bowl stir together the flours with all the seasonings.

Combine melted butter with sugar. Then add eggs, squashed bananas and pumpkin, whisk.

Add pumpkin mix to dry ingredients and combine.

 Lastly add raisins and sunflower seeds and mix till well combined.

Transfer mixture into loaf pans.

Bake 60 minutes.



Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)



4 komentarze:

whiness pisze...

~jaki wyrośnięty :) Założę się, że smakuje pysznie. Z masłem orzechowym - na sto procent!

Brenia pisze...

Super! Mam sporo dyni więc może zrobię :)

Luna pisze...

Super wygląda ten chleb, serio! Haha, a propos, jutro u mnie na blogu post nt. masła orzechowego, niezły traf :)

Sylwia Łukasik pisze...

kończy się sezon dyniowy, a wchodzimy w sezon mandarynkowy :) ot i dla Was wyzwanie! ;)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.