poniedziałek, 3 grudnia 2012

Ciasto marchewkowe.

Powoli zbliżają się święta i każdy z nas planuje coroczne wypieki. Od nas propozycja, która nie zajmie wiele czasu a na pewno będzie bardzo smakować. Ciasto marchewkowe z orzechami i polewą pomarańczową. Dodatek przypraw korzennych dodaje mu niepowtarzalnego świątecznego aromatu i smaku.


 

 


Przygotowanie: 20 minut.
Czas pieczenia: 90 minut.
Gotowe do podania:120 minut.

Ilość porcji z przepisu: 10 -12 kawałków.

Ciasto:
  • 550 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 300 g cukru brązowego
  • 3 duże marchewki
  • 250 ml śmietany 18%
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 170 g ananasa
  • 60 g orzechów włoskich
Polewa:
  • 250 g kremowego serka np. Philadelphia
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki soku pomarańczowego


Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. tortownicę o szerokości 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Marchew obraz i umyć. Ananasa odsączyć.

Do dużej miski zetrzeć marchewki, dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier i dokładnie wymieszać.

W drugiej misce wymieszać śmietanę, olej, jajka. Przelać mieszanką do miski z mąką i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Na koniec dodać posiekane orzechy i ananasa, przelać do tortownicy.

Piec 90 minut.

Polewa.

Serek zmiksować z cukrem pudrem i sokiem pomarańczowym.

Udekorować dobrze wystudzone ciasto.


Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Carrot cake.

Very easy cake, perfect for Christmas. With walnuts, pineapple and orange, creamy icing.


Preparation: 20minutes.
Cooking: 90minutes.
All ready: 120 minutes.

Serves:10 – 12 cakes

Cake:
  • 550 g white flour
  • 3 tsp baking powder
  • 2 tsp cinnamon
  • 300 g firmly packed brown sugar
  • 3 big carrots
  • 250 ml sour cream
  • 125 ml canola oil
  • 4 eggs
  • 3 tbsp orange zest
  • 170 g pineapple
  • 60 g walnuts
Icing:
  • 250 g cream cheese
  • 5 tbsp caster sugar
  • 3 tbsp orange juice

Directions:

Preheat oven to 160C. Prepare 21 cm round spring form pan: line the base and bottom with baking paper.

In a big bowl mix together: grated carrots, flour, sugar, all the seasonings.

In a second bowl beat eggs, sour cream and oil. Add this mixture into the dry one. Stir together until well combined.

Lastly add chopped walnuts and pineapple and transfer into the pan.

Bake 90 minutes.

Icing.

Mix cream cheese with caster sugar and orange juice until well combined.

Decorate chilled cake with icing.



Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)











8 komentarze:

siankoo pisze...

uwielbiam ciasta marchewkowe, Twoje prezentuje się bardzo
apetycznie:)))

Aga pisze...

Jakże śliczne:) Uwielbiam:)

Luna pisze...

Wyglada bajecznie, jakby był pokryty śniegiem!

Ola pisze...

ale pięknie wyrosło! Ja marchewkowe mogę jeść o każdej porze roku ;)

Kamciss pisze...

Ale duże! I z pewnością pyszne :)

Małgosia Markowska pisze...

ciasto marchewkowe to zdecydowanie numer 1. Świetne zdjęcia :)

Anonymous pisze...

Domyślam się że ananas z puszki skoro jest napisane "odsączyć" ? Czy ma on jakiś konkretny wpływ na ciasto (wilgotność) czy można go pominąć?
Michał

Wiga Czarnecka pisze...

Może być z puszki lub świeży, ważne żeby nie było zbyt wiele soku i był dobrze posiekany. Ananasa oczywiście można pominąć, wtedy ciasto będzie trochę mniej wilgotne. Można wtedy dodać więcej skórki pomarańczowej lub orzechów. Pozdrawiam:)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.